ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Οι ομογενείς αρχίζουν έρανο για την Ελλάδα

Καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων έχουν ξεκινήσει οι οργανώσεις των αποδήμων προκειμένου αυτά να δοθούν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:00, 26/2/2012
Τα περίπου 50.000 δολάρια που θα δίνονταν για την καθιερωμένη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σαν Φρανσίσκο θα διατεθούν για να καλυφθούν ανάγκες οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση

Τα περίπου 50.000 δολάρια που θα δίνονταν για την καθιερωμένη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σαν Φρανσίσκο θα διατεθούν για να καλυφθούν ανάγκες οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση

Αγώνας συμπαράστασης από τους Ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών στην πατρίδα. Από το Σαν Φρανσίσκο έως τη Νέα Υόρκη, ο απόδημος Ελληνισμός έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για τη συγκέντρωση βοήθειας με στόχο να απαλύνουν λίγο τη φτώχεια που μαστίζει όλο και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας από την Κρήτη έως τη Θράκη και ιδιαίτερα βέβαια τους μικρομεσαίους στα αστικά κέντρα. Οι εικόνες από τα συσσίτια στις εκκλησίες, τους εκατοντάδες νεοαστέγους και τα ρεπορτάζ για Ελληνες που δεν έχουν να θρέψουν τα παιδιά τους έχουν προκαλέσει κινητοποίηση στις οργανώσεις των Ελλήνων στις ΗΠΑ.

Στη Βόρεια Καλιφόρνια, η Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε να ακυρώσει τη μεγάλη παρέλαση η οποία γίνεται στον Αγιο Φραγκίσκο κάθε χρόνο για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου και να διαθέσει τα χρήματα για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες οικογενειών. Μια ανάλογη πρωτοβουλία ξεκίνησε και στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής, η οποία προσκαλεί Ελληνες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς να συνεισφέρουν στον κοινό σκοπό. Ανάλογες διαδικασίες αναμένεται να αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ μέσα από το δίκτυο των ομογενειακών συλλόγων.

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Βόρειας Καλιφόρνιας σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας αποφάσισε να προχωρήσει με τα σχέδια εορτασμού της 25ης Μαρτίου όπως ήταν προγραμματισμένα στο μεγάλο Auditorium του Δημαρχείου του Αγίου Φραγκίσκου, αλλά να ματαιώσει την καθιερωμένη παρέλαση που προηγείται της εορτής», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θόδωρος Λαλιώτης.

Κάναμε το σωστό
Στη Βόρειο Καλιφόρνια, με επίκεντρο το Σαν Φρανσίσκο, ζούν περίπου 50.000 Ελληνες. Υπάρχουν 15 ενορίες και κάπου 60 σύλλογοι και φορείς που λειτουργούν υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας. «Η ακύρωση της παρέλασης είναι πολύ σοβαρό γεγονός, καθώς μέσω αυτής προβάλλουμε τον Ελληνισμό. Δεν πήραμε την απόφαση ελαφρά τη καρδία, όμως αισθανθήκαμε ότι είναι ο σωστός τρόπος για να ευαισθητοποιηθούν οι ομογενείς», εξηγεί ο κ. Θ. Λαλιώτης. Οπως λέει, από την παρέλαση θα εξοικονομηθούν 50.000 δολ. και αυτό βέβαια θα αποτελέσει μόνο την αρχή αφου θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις.

«Η όποια βοήθεια συγκεντρωθεί θα διατεθεί μάλλον μέσω της Εκκλησίας, καθώς, εξ όσων γνωρίζουμε, διαθέτει τον δικό της μηχανισμό για τα συσσίτια αλλά και για τη διανομή τροφίμων και ρουχισμού», λέει ο κ. Λαλιώτης.

Στην άλλη άκρη των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στέλνει το δικό του μύνημα μέσω του «Εθνους της Κυριακής».

«Η οικονομική κρίση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, δοκιμάζει και ταλαιπωρεί απλούς και αθώους ανθρώπους. Πολλοί από εμάς στην Ομογένεια της Αμερικής, έχουμε ρίζες και δεσμούς με την Ελλάδα, συγγενείς και φίλους, οι οποίοι βιώνουν τη στέρηση με τρόπο που θυμίζει εποχές της κατοχής και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Οφείλουμε, ως Ομογενείς και ως Χριστιανοί, να ανταποκριθούμε και να προσφέρουμε αληθινή και συγκεκριμένη βοήθεια στα αδέλφια μας στην Πατρίδα, ώστε να ανακουφισθούν όσο γίνεται οι άνθρωποι με τις μεγαλύτερες και άμεσες ανάγκες».

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό» και οι εισφορές πρέπει να αποστέλλονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, 8 East 79th Street, New York, NY 10075, με την ένδειξη: Relief Fund for the People of Greece.

Καμπάνια
Πρoσλάβετε έναν Ελληνα για δουλειά εξ αποστάσεως

«Μπορείτε να προσλάβετε έναν Ελληνα». Αυτός είναι ο τίτλος της καμπάνιας που ξεκίνησε από μια ενημερωτική ιστοσελίδα της ομογένειας στις ΗΠΑ και διαδίδεται ταχύτατα.

Την ώρα που ομογενείς στέλνουν χρήματα σε συγγενείς ή συγκεντρώνουν ποσά σε λογαριασμούς αλληλεγγύης, φαίνεται ότι απαιτούνται πιο δραστικές λύσεις, σημειώνει η ιστοσελίδα «Greek reporter».

«Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι θέσεις εργασίας και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες εργασίες που μπορεί να γίνουν ακόμα και από απόσταση. Οπως ο σχεδιασμός ιστοσελίδων, καρτών επιχειρήσεων, επεξεργασία εικόνας, μετάφραση κειμένων. Τα άτομα που παρέχουν πολλές υπηρεσίες δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο γραφείο ούτε καν στην ίδια ήπειρο. Υπάρχουν χιλιάδες Ελληνοαμερικάνοι ή ομογενείς στον Καναδά και στην Αυστραλία επιτυχημένοι επιχειρηματίες που μπορούν να βοηθήσουν και να προσλάβουν ανθρώπους να εργαστούν από την Ελλάδα». Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε η καμπάνια και ήδη πολλά βιογραφικά άρχισαν να συγκεντρώνονται, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να καταγράφεται το ενδιαφέρον επιχειρηματιών.

«Θεωρούμε ότι η μαζική έξοδος από την Ελλάδα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της κρίσης ούτε η χώρα να έχει για πάντα έλλειψη θέσεων εργασίας», σημειώνει το Greek reporter και υπενθυμίζει στους ομογενείς εργοδότες ότι «την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε μια υπηρεσία, σκεφτείτε να την αναθέσετε σε έναν Ελληνα».

Θ. Λαλιώτης πρόεδρος ελληνικης Ομοσπονδίας Β. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ
«Ματαιώνουμε την παρέλαση για να στείλουμε τα χρήματα σε συμπατριώτες μας που πεινάνε»

Η ομοσπονδία μας αισθάνεται ότι δεν είναι σωστό να βγαίνουμε εμείς και να παρελαύνουμε στους δρόμους και τις πλατείες του Σαν Φρανσίσκο, όταν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα μαστίζονται από ανεργία, πείνα, και έλλειψη στέγης και όταν τα διεθνή ΜΜΕ πλημμυρίζουν τα δίκτυα με φωτογραφικό υλικό που δείχνει να καίγεται η Αθήνα από τους ίδιους τους αναρχικούς Ελληνες. Ετσι, αντί να ξοδέψουμε χιλιάδες δολάρια για την παρέλαση, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε την ομογένεια για να συμπαρασταθούμε στους φτωχούς, άστεγους, και άνεργους Ελληνες πολίτες που μέχρι χθες ζούσαν άνετα τις οικογένειές τους, αλλά σήμερα ξαφνικά βρέθηκαν στον δρόμο και πρέπει να ταΐζουν τα παιδιά τους σε σχολικά συσσίτια και οι γονείς να καταφεύγουν σε κουζίνες της Εκκλησίας και του στρατού για να φάνε».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ