ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΖΑΧΑΡ ΠΡΙΛΕΠΙΝ: Ο ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

«Οι Ρώσοι κληρονόμησαν το κουράγιο από τους Ελληνες»

«Πολλά έθνη θέτουν αξιώσεις πάνω στην ελληνική κληρονομιά, αλλά είμαι ειλικρινά σίγουρος ότι οι Ρώσοι, όπως κανένα άλλο έθνος, κληρονόμησαν βασικά χαρακτηριστικά των ''θρυλικών'' Ελλήνων, όπως κουράγιο, μοναδική αίσθηση του κάλλους και ανεξαρτησία», αναφέρει αποκλειστικά στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ζαχάρ Πριλέπιν, ο «Ρώσος Χέμινγουεϊ», όπως έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό «Newsweek», μία μέρα πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 19/3
Ο συγγραφέας Ζαχάρ Πριλέπιν δεν κρύβει την αγάπη του για την ελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα. Στη χώρα μας θα βρεθούν δύο ακόμη δημοφιλείς προσωπικότητες της Ρωσίας.
Ο συγγραφέας Ζαχάρ Πριλέπιν δεν κρύβει την αγάπη του για την ελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα. Στη χώρα μας θα βρεθούν δύο ακόμη δημοφιλείς προσωπικότητες της Ρωσίας.

Ο 42χρονος Πριλέπιν θεωρείται σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος σύγχρονος Ρώσος λογοτέχνης κι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη δημόσια επιρροή στη χώρα του. Με 17 έργα στη βιβλιογραφία του από το 2006 μέχρι τώρα, από τα οποία 8 μυθιστορήματα μεταφρασμένα σε πάνω από 20 γλώσσες, με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, ο «Ρώσος Χέμινγουεϊ» συνηθίζει να προκαλεί συζητήσεις... Με την προσωπική του δράση, καταγραμμένη στα μυθιστορήματά του, αλλά και με την πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι τους τελευταίους μήνες δρα ως «υποδιοικητής στρατιωτικής μονάδας στο Ντονμπάς», ξεκινάει με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα διεθνή καμπάνια για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού στην Ουκρανία. «Ως προς την ελληνική κληρονομία, κατά τη γνώμη μου μόνο οι Σέρβοι μπορούν να συγκριθούν με τους Ρώσους ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους. Τουλάχιστον αυτά τα χαρακτηριστικά βλέπω στον φίλο μου Εμίρ Κουστουρίτσα», σημειώνει ο Ζαχάρ Πριλέπιν για το νέο του εγχείρημα με τον πολυβραβευμένο Βόσνιο σκηνοθέτη.

Εμπνευση η ελληνική ποίηση
Αν και ο Ρώσος ακτιβιστής και συγγραφέας γνώρισε τη χώρα μας μέσα από την αγάπη του για την ελληνική ποίηση, το οξύμωρο στη δική του περίπτωση είναι, όπως μας εξηγεί, ότι αύριο έρχεται για πρώτη φορά και μάλιστα νιώθει πολύ χαρούμενος γι' αυτό. «Η άλλη μου αγάπη, από τα νιάτα μου, είναι η ελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα του 20ού αιώνα ανέκτησε την παγκόσμια υπεροχή της στη λογοτεχνία. Δύο νικητές του βραβείου Νόμπελ -ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης-, ο πολυαγαπημένος μου ποιητής Τάσος Λειβαδίτης και πολλοί άλλοι Ελληνες ποιητές είναι το αληθινό μου πάθος μέχρι σήμερα. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Δεν έχω βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα, αλλά τώρα έρχομαι και η χαρά μου δεν περιγράφεται...», προσθέτει.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία αύριο στις 7 μ.μ., στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), να τον συναντήσει, μαζί με δύο ακόμη δημοφιλείς προσωπικότητες στη Ρωσία, τον νεαρό και επίσης βραβευμένο λογοτέχνη Σεργκέι Σαργκουνόβ και τον ροκ μουσικό και συγγραφέα Αλεξάντερ Σκλιάρ, σε μια συζήτηση με θέμα «Τέχνη και πολιτική: Ο ρόλος και η στάση της διανόησης απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου», που θα συντονίζει η Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας και πρ. αν. υπ. Οικονομικών.

Στο πάνελ θα συμμετάσχει ο γελοιογράφος και συγγραφέας Στάθης (Σταυρόπουλος), ενώ έχουν προσκληθεί για να παρέμβουν γνωστοί Ελληνες διανοούμενοι και καλλιτέχνες. Η συζήτηση θα κλείσει με την Μπέττυ Χαρλαύτη να ενώνει τις δυνάμεις της με τον Αλεξάντερ Σκλιάρ, παρουσιάζοντας ρωσικά, ελληνικά και διεθνή μουσικά κομμάτια. Στο πιάνο θα τους συνοδεύουν οι μουσικοί Γιάννης Μπελώνης και Αλεξάντερ Μπελονόσοβ. Οι τρεις Ρώσοι συγγραφείς επισκέπτονται για πρώτη φορά τη χώρα μας, προσκαλεσμένοι από την Ομοσπονδία Συλλόγων και Οργανώσεων Ρωσικής καταγωγής και Ρωσόφωνων πολιτών στην Ελλάδα.

Ο βραβευμένος λογοτέχνης Σεργκέι Σαργκουνόβ.
Ο βραβευμένος λογοτέχνης Σεργκέι Σαργκουνόβ.

Ο Σεργκέι Σαργκουνόβ, που ο ίδιος λέει ότι «ανατράφηκε σε μια αντισοβιετική οικογένεια», αλλά ότι η γενιά του, «που μεγάλωσε στη δεκαετία του ’90, έχει το αίσθημα της ήττας», ανέπτυξε από πολύ νέος έντονη πολιτική δραστηριότητα σε αριστερές οργανώσεις και είναι από το 2016 βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, συνεργαζόμενος με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας. Ο Αλεξάντερ Σκλιάρ άφησε το 1985 την καριέρα του διπλωμάτη για να ιδρύσει το ροκ συγκρότημα VA BANK.

Από τότε ο τραγουδιστής, συνθέτης, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ηθοποιός και συγγραφέας αναδείχτηκε σε μια δημοφιλή προσωπικότητα. Τα έργα του είναι πολιτικά και κοινωνικά φορτισμένα κι ο ίδιος έχει έντονη αντιφασιστική δραστηριότητα. «Πρόκειται για μια νέα γενιά Ρώσων δημιουργών, αυτήν του 21ου αιώνα, που ανδρώνεται συνεχίζοντας τις ισχυρές παραδόσεις της ρωσικής διανόησης», σημειώνει η γνωστή συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη.«Πριν απ’ όλα με τα έργα τους, αλλά και με την πολιτική και κοινωνική τους δράση, αναδεικνύονται σε παράγοντες επιρροής τόσο για την πορεία της σύγχρονης ρωσικής κοινωνίας όσο και ως προς τις διεθνείς αναζητήσεις της».

Πολλά τα ερωτήματα που θα τεθούν και θα κληθούν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες. Οπως, για παράδειγμα, ποια είναι η ευθύνη των διανοούμενων για την αντιμετώπιση του νεοφασισμού, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και των ακροδεξιών οργανώσεων, όταν προβάλλονται όχι ως «μακρύ χέρι» του συστήματος, αλλά ως «εναλλακτική προοπτική» διεξόδου από την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση.

ο ροκ μουσικός και συγγραφέας Αλεξάντερ Σκλιάρ.

ο ροκ μουσικός και συγγραφέας Αλεξάντερ Σκλιάρ.

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην εκδήλωση θα προσεγγιστεί ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής. Μπορεί μακριά από τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα μιας «τέχνης-καταφύγιο» από την κρίση και τα «χτυπήματα της μοίρας», πολύ περισσότερο μιας «τέχνης-life style», να υπάρξει στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες μια τέχνη που να γίνεται σημαία μιας νέας λαϊκής αντίστασης;

ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ
marina@pegasus.gr

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ