ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οραμα για μια... ανθρώπινη Αθήνα

Ενα ευρύτατο πρόγραμμα αναπλάσεων και παρεμβάσεων στο κέντρο και στην περιφέρεια της πόλης, με ορίζοντα υλοποίησης το 2014, παρουσίασε χτες το υπ. Περιβάλλοντος

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:57, 15/6/2010

Μία Αθήνα με περισσότερο πράσινο, λιγότερα αυτοκίνητα, ωραιότερες γειτονιές είναι το όραμα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την πρωτεύουσα των επόμενων χρόνων.

Με ορίζοντα υλοποίησης το 2014 -δέκα χρόνια μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων- η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε χθες ευρύτατο πρόγραμμα αναπλάσεων και παρεμβάσεων στο κέντρο και στην περιφέρεια της πόλης, που ξεπερνά κατά πολύ σε προϋπολογισμό τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για την υλοποίησή του απευθύνεται στους ιδιώτες επιχειρηματίες και τους καλεί να συμβάλουν στη δημιουργία της Νέας Αθήνας είτε μέσω προγραμμάτων του Δημοσίου είτε μέσω των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η υπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε τα μοντέλα αναπλάσεων «παλαιού τύπου» και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η μάχη θα δοθεί στον υφιστάμενο αστικό ιστό», με βασικές αρχές την ανάσχεση της επέκτασης της πόλης, την ανασυγκρότηση της αστικής γης, την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και τη βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στη δημόσια συγκοινωνία, στο ποδήλατο, στο περπάτημα.

Το νέο πρόγραμμα φέρει την ονομασία «Αθήνα -Αττική 2014» και έχει ως πρώτες προτεραιότητες: Τη σύνταξη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής που αναμένεται να υποβληθεί για διαβούλευση στο τέλος του έτους, την ανάδειξη του Παραλιακού Μετώπου και την αναβάθμιση περιοχών του Κέντρου, ειδικά των πιο υποβαθμισμένων και όσων βρίσκονται στα όρια της γκετοποίησης.

Βασικά κριτήρια των νέων πολιτικών είναι η κλιματική αλλαγή που επιβαρύνει το ήδη κακό περιβάλλον της πόλης, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, η ενεργειακή και αρχιτεκτονική αναβάθμιση των κτιρίων και του δημόσιου χώρου.

Ολες οι μεγάλες αναπλάσεις θα γίνουν με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 200 μελέτες για την υλοποίηση του προγράμματος. Για τις πρώτες μελέτες έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ 20 εκατομμύρια ευρώ.

Θετικά αντιμετώπισαν την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, η αντιπολίτευση και ο Δήμος Αθηναίων. Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο νομάρχης Αθήνας Γιάννης Σγουρός, δήμαρχοι, βουλευτές, οι υφυπουργοί ΠΕΚΑ κ. Μοραΐτης και Μανιάτης, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στο κτίριο της οποίας έγινε η παρουσίαση.

Μανίνα Νικολοπούλου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ