ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παγωνιά και στις καρδιές των ξενοδόχων

Πρωτοφανή αναλγησία που σοκάρει επιδεικνύουν οι ξενοδόχοι της Λέσβου, οι οποίοι επιμένουν να κρατούν κλειστές τις πόρτες των ξενοδοχείων τους για τους πρόσφυγες ακόμη και υπό τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που επέφερε στο νησί ο πρωτοφανής χιονιάς.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 11/1
Ακόμη και οι πρόσφυγες που διαμένουν σε καταυλισμούς κοντά στην Αθήνα, όπως οι Σύροι της φωτογραφίας, καλούνται να δώσουν τη δική τους μάχη με τον χιονιά

Ακόμη και οι πρόσφυγες που διαμένουν σε καταυλισμούς κοντά στην Αθήνα, όπως οι Σύροι της φωτογραφίας, καλούνται να δώσουν τη δική τους μάχη με τον χιονιά

Σε «τοίχο» έπεσαν οι εκκλήσεις τόσο των κινήσεων πολιτών και εθελοντικών οργανώσεων για προσωρινή φιλοξενία ευάλωτων ομάδων, όσο και του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας συναντήθηκε με το ΔΣ της Eνωσης Ξενοδόχων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τους μεταπείσει.

Αποκλεισμένοι
Η σύσκεψη έγινε την ώρα που το hotspot της Μόριας ήταν αποκλεισμένο και με σκηνές να έχουν κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από το χιόνι. Ο βουλευτής τούς ζήτησε κατ' εξαίρεση να ανοίξουν κάποια ξενοδοχεία ώστε να φιλοξενηθούν ευάλωτες ομάδες προσφύγων -γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να περάσει ο χιονιάς και να γίνουν κάποιες υποδομές στη Μόρια.

«Του απαντήσαμε πως μας δεσμεύει η απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης, πριν από 3,5 μήνες, που απηύθυνε σύσταση προς τα μέλη μας να μη δέχονται πρόσφυγες» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, και προσέθεσε πως πρόκειται για απόφαση του ανώτατου οργάνου που μπορεί να ανατραπεί μόνο με άλλη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης!

Σε ερώτηση του κ. Πάλλη για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα μέλος της Ενωσης αν παραβεί τις συστάσεις και φιλοξενήσει πρόσφυγες, οι ξενοδόχοι απάντησαν πως δεν προβλέπονται κυρώσεις, καθώς πρόκειται για ηθική δέσμευση του κλάδου, προειδοποιώντας ωστόσο με... αντιδράσεις της κοινωνίας. «Δεν αστυνομεύουμε, ούτε τιμωρούμε, αλλά η κοινωνία αντιδρά» του είπε μέλος της διοίκησης, και έθεσε υπόψη του την περίπτωση μιας ξενοδόχου στην περιοχή της Πέτρας η οποία δέχτηκε απειλές για κάψιμο του ξενοδοχείου της πριν από έναν μήνα, όταν φιλοξένησε για μόλις 2 μέρες παιδιά προσφύγων.

Η συγκεκριμένη ξενοδόχος, Βιργινία Δρεκόλια, επιβεβαίωσε το περιστατικό και το περιέγραψε στο «Εθνος».

«Εγώ σέβομαι, κατανοώ και συμφωνώ με την απόφαση της Ενωσης Ξενοδόχων, αλλά κλήθηκα να εξυπηρετήσω μια έκτακτη κατάσταση και ανταποκρίθηκα. Υπήρξε μια παραπληροφόρηση από τοπικό ειδησεογραφικό μπλογκ, που κινητοποίησε ομάδες ακραίων. Περνούσαν απέξω, φώναζαν και απειλούσαν ότι θα μας κάψουν».

Χθες η κατάσταση στη Μόρια ήταν λιγότερο τραγική, λόγω της λυτρωτικής βροχής που έπεσε το πρωί λιώνοντας το στρωμένο χιόνι. «Το κρύο ωστόσο παραμένει τσουχτερό και αναζητούνται λύσεις. Μεταφέρεται κόσμος εσωτερικά, αλλά και εκτός δομής» είπε στο «Εθνος» ο τοπικός συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου, ο οποίος είδε ένα λεωφορείο με ευάλωτες ομάδες να αναχωρεί για κάποιο ξενοδοχείο.

Μεταφορά
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε πως μέσω της οργάνωσης «Ηλιαχτίδα» εξασφαλίστηκε η μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία ως μέτρο έκτακτης ανάγκης.

«Πρώτιστο μέλημά μας παραμένει η προστασία των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων» είπε στο «Εθνος» η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, Κατερίνα Κιτίδη.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επιχείρησε δύο φορές ανεπιτυχώς να επισκεφθεί το νησί, αλλά το αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα, αδυνατώντας να προσγειωθεί λόγω των συνθηκών. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ