ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

«Παίζω και μαθαίνω» από άλλη εποχή

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δώρισε την... παιδική του ηλικία δίνοντας το παράδειγμα για άλλους Θεσσαλονικείς. Το μουσείο επιχειρεί παράλληλα ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης με θρανία, σάκες και εκπαιδευτικά βιβλία από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 22/9/2012
Μεταλλικά, κουρδιστά παιχνίδια της συλλογής Μπουτάρη καλύπτουν τη θεματική ενότητα του Παιδικού Μουσείου με τίτλο «Παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά παιχνίδια», ενώ εκπαιδευτικά βιβλία και σχολικά είδη παρουσιάζονται στην έκθεση «Η εκπαίδευση στην Ελλάδα από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα»
Μεταλλικά, κουρδιστά παιχνίδια της συλλογής Μπουτάρη καλύπτουν τη θεματική ενότητα του Παιδικού Μουσείου με τίτλο «Παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά παιχνίδια», ενώ εκπαιδευτικά βιβλία και σχολικά είδη

Πολύχρωμα και εντυπωσιακά καρουσέλ, που σκορπίζουν μουσική και χρώματα στον χώρο, κουρδιστές μπαλαρίνες, τρακτέρ, αεροπλανάκια και πουλάκια, αλλά και ένας ιππόδρομος σε πλήρη λειτουργία, με τα άλογα να τρέχουν μόλις γυρίσει το κλειδί, όλα από την προσωπική συλλογή του Γιάννη Μπουτάρη, κοσμούν τις προθήκες του ολοκαίνουργιου Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάζεται αύριο.

Ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση των ανθρώπων του Παιδικού Μουσείου, το οποίο στεγαζόταν στην Ανω Πόλη και καταστράφηκε ολοσχερώς από μεγάλη φωτιά τον Δεκέμβριο του 2009. Ετσι, όχι μόνο προσέφερε χώρο στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου στην Τούμπα, αλλά επιπλέον δώρισε μια μεγάλη συλλογή με 147 μεταλλικά, κουρδιστά παιχνίδια που είχε στην κατοχή του από τα παιδικά του χρόνια.

«Πέρα από την πολύ ευγενική και συγκινητική χειρονομία, η κίνηση του κ. Μπουτάρη αποτελεί μια πρόκληση-πρόσκληση προς όλους τους Θεσσαλονικείς για να φέρουν και αυτοί τα παλιά τους παιχνίδια στο μουσείο. Ξεκινάμε από το μηδέν, αναγεννιόμαστε από τις στάχτες μας όπως ο Φοίνικας, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κόσμου» είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ρένα Μάνθου-Κουτσούδη.

Πρόσκληση
Τα μεταλλικά, κουρδιστά παιχνίδια της συλλογής Μπουτάρη καλύπτουν τη θεματική ενότητα με τίτλο «Παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά παιχνίδια» και οι υπεύθυνοι του μουσείου καλούν όσους έχουν παλιά παιχνίδια σε καλή κατάσταση και όσο το δυνατόν εύχρηστα να τα δωρίσουν για να εμπλουτίσουν τη συλλογή του.

Στον προθάλαμο του μουσείου έχει στηθεί μια σχολική τάξη περασμένων δεκαετιών, με δέκα παλιά πράσινα θρανία, έδρα και μαυροπίνακα. Ολα τα αντικείμενα βρέθηκαν στις Σέρρες και έχουν παραχωρηθεί από τον Θεσσαλονικιό συλλέκτη και παλαιοπώλη Γιάννη Βαβάτση.

Ο ίδιος παραχώρησε στο μουσείο μια σειρά από εκπαιδευτικά βιβλία, τα οποία απαρτίζουν τη δεύτερη θεματική ενότητα του μουσείου με τίτλο «Η εκπαίδευση στην Ελλάδα από τον 19ο ως τον 20ό αιώνα». Το παλαιότερο από τα εκπαιδευτικά αυτά βιβλία είναι του 1831 και στόχος των υπευθύνων του μουσείου είναι να παραμείνει η έκθεση σε λειτουργία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να τη δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε μια μουσειολόγος τακτοποίησε τα βιβλία κατά εκπαιδευτικές περιόδους ή για την ακρίβεια κατά εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Οπως μας είπε η κ. Μάνθου, τα βιβλία αυτά, αλλά και η θεματική ενότητα γενικότερα, ζωντανεύουν την ιστορία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα για δύο ολόκληρους αιώνες, τότε που συντελούνταν απανωτές μεταρρυθμίσεις. Εκτός από τα βιβλία, υπάρχουν ακόμα πλάκες, κοντυλοφόροι, σάκες, σχολικές ποδιές, πένες με φτερά κ.ά. και η ενότητα αυτή απευθύνεται σε παιδιά, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Αναδρομή στην Ιστορία της πόλης

Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Παιδικό Μουσείο διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι», το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα και θα γίνεται καθημερινά για τα σχολεία και την Κυριακή για το κοινό. Μέσα από φωτογραφίες και διαδραστικές τεχνικές, οι μαθητές θα γνωρίσουν την ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της το 315 π.Χ. και ως την απελευθέρωσή της το 1912.

«Επιχειρούμε μια αναδρομή στα ήθη, στα έθιμα και τις παραδόσεις της πολυπολιτισμικότητας της πόλης με σκοπό να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία και κυρίως την καθημερινή ζωή των προγόνων τους. Είναι σημαντικό να μάθουν για τις ασχολίες τους, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους, τον τρόπο με τον οποίο συμμετείχαν σε χαρές και λύπες», μας είπε η κ. Μάνθου.

Η λειτουργία του Παιδικού Μουσείου βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των μελών του, τα οποία υπόσχονται να εμπλουτίσουν τις θεματικές ενότητες και να επεκτείνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, πιθανόν και σε άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος με τη διοργάνωση σεμιναρίων ή περιοδικών εκθέσεων.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ