ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παράγκες 300 μ. από τις επαύλεις

Πρόχειρα τσαντίρια, σκάφες για πλύσιμο, σκουπίδια και μπάζα και ανάμεσά τους τα παιδιά που παίζουν η εικόνα λίγα μέτρα από το Αλσος Βεϊκου. Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:58, 11/4/2009

Τριακόσια μέτρα από τις επαύλεις της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού, οι περαστικοί ξαφνιάζονται βλέποντας τον καταυλισμό των τσιγγάνων.

Στη Λεωφόρο Βεϊκου, λίγο μετά το τέλος του άλσους, ο μικρός λοφίσκος που υπάρχει ανάμεσα στα πολυτελή σπίτια και στις χάρτινες παράγκες χωρίζει δύο διαφορετικούς κόσμους. Πισίνες λίγα μέτρα μακριά από τις σκάφες και αστραφτερά αυτοκίνητα κοντά σε λασπωμένα αγροτικά, φορτωμένα με ό,τι μπορεί να φανταστεί κάνεις, σε μια... τενεκεδούπολη.

Με καταγωγή από την Αλβανία, οι περισσότεροι κάτοικοι του καταυλισμού ήρθαν εδώ το 2000, σε έναν χώρο όπου -τέσσερα χρόνια αργότερα- έγινε δεντροφύτευση. Σήμερα ανεβαίνοντας στον λόφο αντικρίζει κανείς ελάχιστα δένδρα, κυρίως θάμνους -κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται μόνο οι αθίγγανοι- και πολλές παράγκες.

Ακολουθώντας τους στίχους του Κώστα Χατζή «η γη για μένα είναι σπίτι», οι Ρόμα έχουν στήσει τα τσαντίρια τους χρησιμοποιώντας κάθε λογής υλικό. Διαφημιστικές πινακίδες για σκεπές, παράθυρα κατεδαφισμένων σπιτιών, χαρτόνια για τοίχους, μουσαμάδες... Μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, ο επισκέπτης βιώνει την αντίθεση των εικόνων.

Από τη μία βλέπει σκουπίδια και μπάζα και από την άλλη τη διάθεση των παιδιών για παιχνίδι. Τα κορίτσια με υπερηφάνεια σου δείχνουν τα χρυσά τους δαχτυλίδια και τα αγόρια παινεύονται για τα ποδήλατα που μόνα τους συναρμολόγησαν κομμάτι-κομμάτι από τα σκουπίδια.

Λίγο πιο πέρα από τις παράγκες, στο χώμα, δίπλα σε πεταμένα πράγματα και ποντίκια να «χορεύουν» η σχάρα για το ψήσιμο κρεάτων. Αποκλειστικά για τους μεγάλους. Τα παιδιά δεν τρώνε ποτέ κρέας, καθώς το καθημερινό τους μενού περιλαμβάνει μόνο γιαούρτι και ψωμί!!!

Μέσα στα χαρτόσπιτα ξετρυπώσαμε και τη δεκάχρονη Μαρσίντα. Ενα κοριτσάκι που φούσκωνε από υπερηφάνεια όταν μας μιλούσε για την απόφασή της να παρακολουθήσει μαθήματα στο σχολείο. Κάπου στο Μαρούσι, μας λέει...

Το ιδιοκτησιακό
Η περιοχή, που έχει αρχίσει να θυμίζει χωματερή και δεν εξασφαλίζει ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής για τους αθίγγανους, ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ν. Ιωνίας, αλλά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο.

Οι περίοικοι διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν πως συχνά βλέπουν τους τσιγγάνους να ανάβουν φωτιές για να κάψουν διάφορα αντικείμενα ή σκουπίδια και ότι αρκετές φορές χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να τις σβήσουν. Ταυτόχρονα, αρκετοί κάτοικοι συνδέουν τον καταυλισμό με την αύξηση της εγκληματικότητας που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι δήμαρχοι των όμορων δήμων ρίχνουν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών.

Ο δήμαρχος Γαλατσίου, Κυριάκος Τσίρος, δήλωσε στο «Εθνος» πως «ο Δήμος Νέας Ιωνίας αδιαφορεί επιδεικτικά για το θέμα» και ότι «εξαιτίας των αθίγγανων προκαλούνται ζημιές στο Αλσος Βεϊκου που βρίσκεται δίπλα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Γιάννης Χαραλάμπους, απάντησε λέγοντας πως «δεν είμαι καουμπόη να τους πετάξω έξω με το έτσι θέλω. Πρέπει να αντιμετωπίσει το κράτος αυτά τα φαινόμενα με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, καθώς αυτό είναι αρμόδιο».

Και οι δύο δήμαρχοι πάντως υποστηρίζουν πως έχουν προσφύγει στις Αρχές, όπως στην Αστυνομία, στην Πολεοδομία και στο Δασαρχείο, αλλά δηλώνουν αναρμόδιοι και το θέμα δεν επιλύεται.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΖΑΧΟΣ ΜΟΥΛΙΝΟΣ
ΦΩΤΟ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ