ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
22 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παραλίγο τραγωδία στον ΟΛΠ

Λιμενεργάτης βρέθηκε «σφηνωμένος» ανάμεσα σε δύο κοντέινερ, 25 τόνων το καθένα. Νοσηλεύεται με σοβαρά κατάγματα. «Η διοίκηση αδιαφορεί για τα μέτρα ασφαλείας, αφού θέλει να πουλήσει το λιμάνι», λένε με οργή οι λιμενεργάτες

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:55, 14/4/2008

«Σφηνωμένος» ανάμεσα σε δύο τεράστια κοντέινερ που ζύγιζαν πάνω από 25 τόνους το καθένα βρέθηκε ένας λιμενεργάτης, στη διάρκεια της εκφόρτωσης φορτηγού πλοίου στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Ο 40χρονος άνδρας υπέστη σοβαρά κατάγματα και νοσηλεύεται τραυματισμένος στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, αλλά, όπως λένε συνάδελφοί του, «από τύχη τα χτυπήματα που δέχτηκε ανάμεσα στα δύο κοντέινερ δεν ήταν μοιραία γι αυτόν». Σύμφωνα με όσα μας είπαν λιμενεργάτες, το σοβαρό ατύχημα έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Ο 40χρονος λιμενεργάτης (σ.σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είχε πάει για μία ακόμα βάρδια, στο «μεροκάματο του τρόμου», εργαζόμενος ως εναερίτης, στην πιο επικίνδυνη και δύσκολη εργασία του λιμανιού. Είναι ένας από τους εργάτες που οι κυβερνώντες έχουν ονομάσει «αριστοκράτες» ή και «ρετιρέ», αν και χειμώνα - καλοκαίρι, με κρύα και βροχές, είναι σκαρφαλωμένοι σε 30 - 35 μέτρα ύψος για να «λύνουν» και να «δένουν» γιγαντιαία κοντέινερ που φορτοεκφορτώνονται σε πλοία.

Κατά πληροφορίες, ο λιμενεργάτης δούλευε στη βάρδια εκφόρτωσης του φορτηγού πλοίου «Μάγια». Κάποια στιγμή και ενώ ο γερανός του λιμανιού σήκωνε ένα κοντέινερ, ίσως επειδή το μικρό πλοίο «παλαντζάρισε», το κοντέινερ μετακινήθηκε και πλησίασε κοντά σε ένα άλλο που βρισκόταν επί του πλοίου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ανάμεσα στα δύο «βουνά» ο 40χρονος άνδρας.

Το νέο ατύχημα έχει προκαλέσει την οργή ανάμεσα στους λιμενεργάτες, που σχολίαζαν δηκτικά ότι η διοίκηση του ΟΛΠ «δεν έχει χρόνο για να ελέγξει τα μέτρα ασφαλείας στο ΣΕΜΠΟ, αφού τώρα κοιτάζει πώς θα το εκχωρήσει σε ιδιώτες» και τόνιζαν ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Συγκέντρωση
Ηδη, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, μαζί με τη Νομαρχία, τον Δήμο και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, πραγματοποιούν αύριο το απόγευμα συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία Κοραή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο αναίρεσης στον Αρειο Πάγο της απόφασης του Εφετείου που έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όπως έχει γράψει το «Εθνος» η δικαστική απόφαση δεν στερεί το δικαίωμα από τους εργαζομένους να συνεχίσουν την αποχή από τις υπερωριακές εργασίες, πράγμα που έχουν επισημάνει νομικοί.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ