ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Παρελάσεις σε... αποστείρωση

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που κράτησαν τους πολίτες μακριά από το κέντρο της Αθήνας, τελέστηκε χθες η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 26/3/2014
Ελικόπτερα Απάτσι πετούν πάνω από την Ακρόπολη. Για πρώτη φορά μετά το 2009 συμμετείχαν στην παρέλαση μηχανοκίνητα τάγματα.
Ελικόπτερα Απάτσι πετούν πάνω από την Ακρόπολη. Για πρώτη φορά μετά το 2009 συμμετείχαν στην παρέλαση μηχανοκίνητα τάγματα.

Με λίγους θεατές λόγω των αυξημένων μέτρων πραγματοποιήθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες και τα μικροεπεισόδια.

Μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, αναφέροντας πως η μάχη του ελληνικού λαού κατά των δανειστών θα είναι νικηφόρα. «Πριν από 193 χρόνια, ένας ολιγάριθμος λαός με εξαιρετική γενναιότητα ξεδίπλωσε αρετές για τη λευτεριά του και κέρδισε. Σήμερα ο λαός μας δίνει μάχη και αγώνα για να σπάσει τον κλοιό των δανειστών και αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος», είπε. «Oλοι μας πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη για μια άλλη Ελλάδα», πρόσθεσε, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε πως «με σταθερά βήματα αφήνουμε πίσω την Ελλάδα της μιζέριας και των μνημονίων».

Ερπύστριες, μαχητικά αεροσκάφη, πανάκριβα και εντυπωσιακά άρματα μάχης αλλά και στρατιωτικές μπάντες έδωσαν το στίγμα στην παρέλαση της Αθήνας, στην οποία για πρώτη φορά μετά το 2009 συμμετείχαν και μηχανοκίνητα τμήματα.

Η παρέλαση διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα, ενώ η πλατεία Συντάγματος σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων ήταν έρημη από κόσμο. Αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις ήταν και η εξέδρα των επισήμων στη Θεσσαλονίκη.

Στην ευρύτερη περιοχή της παρέλασης δεν είχαν πρόσβαση πολίτες χωρίς διαπίστευση, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση πολλών, μεταξύ των οποίων και του κ. Γιάννη Μπουτάρη. «Δεν μπορώ να την καταλάβω αυτή την ιστορία. Ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν οι παρελάσεις και αυτό με τα φράγματα που στήνονται στους πολίτες δεν είναι ό,τι καλύτερο», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά το τέλος της παρέλασης.

«Ο λαός μας δίνει αγώνα για να σπάσει τον κλοιό των δανειστών», δήλωσε μετά την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας

«Ο λαός μας δίνει αγώνα για να σπάσει τον κλοιό των δανειστών», δήλωσε μετά την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας

Eνταση και μικροσυμπλοκές προκλήθηκαν στη συμπρωτεύουσα, όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με εκπαιδευτικούς και σχολικούς φύλακες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα επιχείρησαν να παρελάσουν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά απωθήθηκαν από την Αστυνομία, ενώ ανάλογη ένταση με εκπαιδευτικούς σημειώθηκε και στη Λάρισα.

Συγκρούσεις μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και διαδηλωτών καθηγητών έλαβαν χώρα στην Καλαμάτα, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να εισέλθουν στις γραμμές της παρέλασης. Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος και τελικά οι εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στην πόλη μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης.

Ελάχιστοι ήταν οι Πατρινοί που βρέθηκαν στις κεντρικές οδούς της πόλης τους για να παρακολουθήσουν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθώς η Πάτρα είχε μετατραπεί σε «απόρθητο» φρούριο με κιγκλιδώματα που εμπόδιζαν τη διέλευση.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «αποστειρωμένη» παρέλαση, η οποία τελέστηκε ουσιαστικά χωρίς κόσμο, αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. «Η παρέλαση γίνεται για τον κόσμο και όχι για τους επισήμους», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέξης Σκαρμέας.

Με μία «μούντζα» προς τους επισήμους επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί ένας 56χρονος άνδρας στο Αγρίνιο κατά τη διάρκεια της παρέλασης, προσήχθη και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ στα Τρίκαλα επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη και του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, όταν ο τελευταίος κατέθεσε στεφάνι αγνοώντας το τυπικό που δεν προέβλεπε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους κομμάτων.

Στην Ξάνθη, ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Αστέριος Ιωαννίδης, που συμμετείχε στην παρέλαση συνοδεύοντας τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου της πόλης, πέρασε φορώντας την πορτοκαλί μπλούζα των διαδηλωτών με τα συνθήματα «Δημόσια και δωρεάν παιδεία» και «Δάσκαλος σκυφτός - Αμόρφωτος λαός». Στη συνέχεια ενσωματώθηκε στη συγκέντρωση των διαδηλωτών.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ
Αντιδράσεις για τη Χρυσή Αυγή

Η παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής σε παρελάσεις στην Καστοριά και στον Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης προκάλεσε τις αντιδράσεις δημοκρατικών πολιτών και αποχωρήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στον Δήμο Θερμαϊκού έδωσε το «παρών» στον χώρο των επισήμων ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Α. Γρέγος, και μάλιστα απρόσκλητος, αφού η δημοτική αρχή διαβεβαίωνε πως δεν τον είχε προσκαλέσει. Την ίδια ώρα στην Καστοριά κατέθεσε στεφάνι -προσκεκλημένος και με κάθε επισημότητα- εκπρόσωπος της ακροδεξιάς οργάνωσης.

Κατερίνα Ροββά, Βασίλης Ιγνατιάδης, Λίνα Μπάστα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ