ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Πατάει γκάζι το πρώτο απορριμματοφόρο με... τηγανέλαιο

Το όλο εγχείρημα εφαρμόζεται πιλοτικά και «τρέχει» στο πλαίσιο του έργου Biofuels-2G

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 14/6/2011

Το καλοκαίρι του 2012 θα κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το απορριμματοφόρο του δήμου, που θα καίει βιοντίζελ με πρώτη ύλη το... τηγανέλαιο.

Το απορριμματοφόρο, το οποίο αγοράστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, θα «καίει» το βιοντίζελ δεύτερης γενιάς που παράγεται στο Εθνικό Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πρώτης παγκοσμίως εφαρμογής καταλυτικής υδρογονοκατεργασίας σε 100% τηγανέλαιο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό γνωστοποίησε στη διάρκεια της εκδήλωσης του ΤΕΕ-Κεντρικής Μακεδονίας, η ερευνήτρια του ΕΚΕΤΑ Σ. Μπεζεργιάννη, που είναι και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Το όλο εγχείρημα εφαρμόζεται πιλοτικά στο ΕΚΕΤΑ, και «τρέχει» στο πλαίσιο του έργου Biofuels-2G,που χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα Life+.

Οπως είπε μέχρι στιγμής, έχουν παραχθεί 900 λίτρα βιοντίζελ, έναντι στόχου για 2 τόνους, στο πλαίσιο του έργου. Η συλλογή τηγανέλαιου γίνεται από 23 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, στα οποία μπορούν να παραδίδουν χρησιμοποιημένο λάδι και οι πολίτες

Σε αναζήτηση επενδυτή για το ενεργειακά αυτόνομο σκάφος αναψυχής «Marvin the Martian», βρίσκεται το αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεσσαλονίκης που το δημιούργησε και φιλοδοξεί να φτιάξει μια εντελώς νέα κατηγορία προσέλκυσης αγοραστών.

Υπό προϋποθέσεις και με πλήρη ηλεκτρική κίνηση, το καταμαράν Marvin, που διαθέτει δύο κινητήρες -έναν ηλεκτρικό και έναν ντιζελοκίνητο- και 35 τετραγωνικά φωτοβολταϊκών πάνελ, μπορεί να ταξιδεύει δύο εβδομάδες με μόνο καύσιμο τον ήλιο!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ