ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πατεράδες κατά πολιτείας

Ετοιμάζουν ευρωδιαμαρτυρία με 100 πρoσφυγές καταγγέλλοντας καθυστέρηση

στη λήψη αποφάσεων υπέρ τους που καταστρατηγεί το δικαίωμα στην πατρότητα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:50, 15/9/2008

Περίπου εκατό προσφυγές προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταθέτουν μέχρι το τέλος του μηνός διαζευγμένοι πατεράδες, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό κράτος, διά των εκπροσώπων του (Δικαιοσύνη, αστυνομία, υπεύθυνοι σχολείων κ.λπ.), καταστρατηγεί το δικαίωμά τους στη πατρότητα, τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών τους, με αποτέλεσμα αυτά να οδηγούνται στο σύνδρομο της «γονικής αποξένωσης».

Οπως επισημαίνεται από τον ΣΥΓΑΠΑ (σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια) στις εν λόγω προσφυγές, τα ελληνικά δικαστήρια καθυστερούν να εκδώσουν τέτοιου είδους αποφάσεις, γι αυτό «στα μισά από το ένα εκατομμύριο των παιδιών των διαζυγίων έχει δημιουργηθεί το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης (ΡΑS)».

Επικαλούνται μάλιστα πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε στις 17/7/2008 από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) με την οποία καταδικάστηκε το Βέλγιο γι αυτό τον λόγο.

Ηδη έχουν κατατεθεί αρκετές από αυτές τις προσφυγές στο ΕΔΔΑ (ανάμεσα στους προσφεύγοντες είναι και μητέρες), και θα ακολουθήσουν (σύμφωνα με τον ΣΥΓΑΠΑ) και οι υπόλοιπες.

Στη συντριπτική πλειονότητα αυτών, ζητείται η καταδίκη του ελληνικού κράτους για παραβίαση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) αλλά και για παραβίαση του εύλογου χρόνου της εκδίκασης των σχετικών υποθέσεων (άρθρο 6 παρ. 1).

«Παρέκκλιση»
Οπως αναφέρεται στο περιεχόμενό τους:

Οι ελληνικές δικαστικές αποφάσεις σχεδόν πάντα αναθέτουν την επιμέλεια των παιδιών στη μητέρα, και αυτό «αποτελεί «παρέκκλιση από την αρχή της ισότητας των γονέων από το λειτουργικό τους δικαίωμα».

Παράλληλα -υπογραμμίζεται- ότι «από τις πράξεις ή τις παραλείψεις του γονέα που έχει την επιμέλεια, τα παιδιά έρχονται σε κατάσταση άρνησης ή αντιπάθειας» έναντι του άλλου γονέα που δεν την έχει, και κατά κύριο λόγο αυτός είναι ο πατέρας.

Στο περιεχόμενο των προσφυγών παρατίθενται επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες «ο πατέρας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ η καθημερινή επικοινωνία μαζί του μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει».

Εν τούτοις -όπως επισημαίνεται- το άρθρο 21 του Συντάγματος «δεν αναφέρεται πουθενά στο δικαίωμα πατρότητας», αφού εκεί «γίνεται λόγος μόνο για την προστασία της μητρότητας».

Συγκεκριμένα, ένας διαζευγμένος πατέρας με την προσφυγή του (πανομοιότυπες σχεδόν είναι και υπόλοιπες), εκθέτει με λεπτομέρειες στο ΕΔΔΑ «τη σειρά των δυσκολιών που συνάντησε από τον κρατικό μηχανισμό» σχετικά με τα παιδιά του.

Οπως αναφέρει: Το δικαστήριο δεν του ανέθεσε την επιμέλεια, η επικοινωνία του με αυτά γίνεται με παρουσία τρίτων, το δικαστήριο καθόρισε «αυθαίρετα» το όνομα στον γιο του, ο διευθυντής του σχολείου των παιδιών του του απάντησε ότι «για την επίδοση των μαθητών και τη συμπεριφορά τους στο σχολείο ενημερώνουν γραπτώς μόνο όσους έχουν την κηδεμονία», στον παιδικό σταθμό αρνήθηκαν να τον πληροφορήσουν διότι «μ αυτόν τον τρόπο θα παρεμποδιζόταν η άσκηση της γονικής μέριμνας», για την υγεία των παιδιών του δεν μπορούσε να ενημερωθεί, καθώς του είπαν από το νοσοκομείο ότι το σχετικό έγγραφο «θα πρέπει να έχει υπογραφεί από τη μητέρα γιατί αυτή έχει τη γονική μέριμνα» κ.λπ.

Επίσης στις προσφυγές επισημαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν δικαστικές αποφάσεις επικοινωνίας με τα παιδιά και όταν οι πατεράδες διαμαρτυρήθηκαν σχετικώς στην αστυνομία, από εκεί δεν τους δόθηκε ποτέ λύση.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προστατεύει τον πατέρα σε θέματα φορολογικά, ενώ γίνεται λόγος για «άνισο τρόπο» επιδίκασης διατροφής που «κυμαίνεται από 55 ευρώ τον μήνα ανά παιδί έως και 20.000 ευρώ».

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
almaliotou@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ