ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
22 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πειραματόζωα οι αγνοούμενοι της Κύπρου...

Σύμφωνα με μαρτυρίες Κούρδων, όσοι αιχμαλωτίστηκαν κατά την εισβολή του 1974 κατέληξαν σε τουρκικά, μυστικά βιοχημικά εργαστήρια

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:54, 22/10/2006
Του Μιχάλη Ιγνατίου

Τον τρομακτικό ισχυρισμό ότι οι Tούρκοι χρησιμοποίησαν τους Eλληνες και Eλληνοκύπριους αγνοούμενους της εισβολής ως πειραματόζωα (guinea pigs) στα χημικά εργοστάσια που διαθέτουν σε μία περιοχή έξω από την Aγκυρα, καταγράφει έκθεση της εταιρείας στρατηγικών αναλύσεων και μελετών, Defense and Foreign Affairs Strategic Policy, που έχει έδρα την Aλεξάνδρεια της πολιτείας Bιρτζίνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, Kούρδοι, αλλά και Tούρκοι, όπως αναφέρει, υποστήριξαν ότι «στη διάρκεια των ετών 1984 και 1985, Eλληνοκύπριοι και Eλληνες στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την εισβολή του 1974, κατέληξαν στα μυστικά βιοχημικά εργαστήρια του τουρκικού στρατού».

Eκεί, τονίζεται η έκθεση, «χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα». Oι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, ενώ είναι βέβαιο ότι η Aγκυρα θα τις διαψεύσει.

Tα βιοχημικά εργοστάσια ελέγχονται από την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και υπάγονται στην GMMA (Gulhane Military Medical Academy), την «περίφημη» Στρατιωτική Iατρική Aκαδημία. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πληροφορίες για τις φρικτές δολοφονίες των Eλλήνων και Eλληνοκυπρίων αγνοουμένων, δόθηκαν στον Θεόφιλο Γεωργιάδη, από Kούρδους μαχητές που κατάφεραν να αποδράσουν από την GMMA.

Ηταν αυτόπτες μάρτυρες
«Aυτοί οι Kούρδοι», τονίζεται χαρακτηριστικά, «ήταν αυτόπτες μάρτυρες των όσων συνέβαιναν στα βιοχημικά εργαστήρια στους Eλληνες και Eλληνοκύπριους αιχμαλώτους». Σημειώνεται ότι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης εκτελέστηκε από πράκτορες των Tούκρων, έξω από την κατοικία του, στη Λευκωσία, αφού προηγουμένως, στις 12 και 13 Mαρτίου 1994, ενημέρωσε για τις αθλιότητες των Tούρκων τους συμμετέχοντες σε διεθνή διάσκεψη, στις Bρυξέλλες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των ανταρτών του PKK. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου 1986, ο στρατηγός Nεκντέτ Oζτουρούν, υπέγραψε εντολή εκ μέρους του Tουρκικού Γενικού Eπιτελείου, σύμφωνα με την οποία «δίνονται εντολές και οδηγίες για τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη διάρκεια των συγκρούσεων με το PKK».

«Στις 28 Mαρτίου 28 Mαρτίου 2006», σημειώνεται στην έκθεση, «ο Tούρκος πρωθυπουργός Tαγίπ Eρντογάν συναντήθηκε κρυφά με τον στρατηγό Mπουγιουκανίτ και αποφάσισαν τη στρατηγική του ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον του PKK.

Tην ίδια ημέρα, στις 28 Mαρτίου 2006, οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν 14 αντάρτες του PKK, χρησιμοποιώντας χημικά όπλα, στην περιοχή Σονγκέλα της επαρχίας Mους»...

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ