ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ποδαρικό από τον Εγκέλαδο

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, βγάζοντας από τα κρεβάτια του τους περισσότερους Έλληνες. Ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα. Στο Λεωνίδιο το επίκεντρο

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 7:26, 6/1/2008

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, βγάζοντας από τα κρεβάτια τους τους περισσότερους Έλληνες.

Η ισχύς ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ έγινε αισθητός από την Ήπειρο ως τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε και στην Αθήνα.

Η μεγάλη διάρκεια της δόνησης, που σημειώθηκε στις 07.15 περίπου, έβγαλε πολύ κόσμο στο δρόμο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν άμεσα ζημιές από πτώσεις αντικειμένων είτε εντός κτιρίων είτε από μπαλκόνια και στέγες στο δρόμο.

Μέχρι και μισή ώρα μετά το συμβάν πάντως, δεν είχε προκύψει κάποια αναφορά για ιδιαίτερης κλίμακας φθορές ή κάποιο τραυματία.

Στο Λεωνίδιο το επίκεντρο

Αμέσως μετά τη δόνηση, διεθνή και ελληνικά ιδρύματα άρχισαν να μεταδίδουν τις πρώτες εκτιμήσεις για την εστία και το βάθος του.

Από την Αθήνα και το Αστεροσκοπείο η εκτίμηση είναι για 6,5 Ρίχτερ 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας, στο Λεωνίδιο, στη νότια Πελοπόννησο. Η δόνηση χαρακτηρίστηκε ενδιάμεσου βάθους.

Από τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, θέλουν τα 6,5 Ρίχτερ να χτύπησαν ανάμεσα στην Σπάρτη και την Κυπαρισσία.

Την ίδια περίπου δίνει και διεθνές ίδρυμα που θέλει την ίδια ισχύ σε σεισμό στην περιοχή της κεντρικής ή νότιας Πελοποννήσου.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Δυστυχώς, το πρώτο μεγάλο φαινόμενο αυτού του τομέα για το 2008 μας υπενθύμισε ότι η κόντρα στην ελληνική επιστημονική κοινότητα καλά κρατεί, καθώς σεισμολόγοι και γεωλόγοι πρόλαβαν να ανταλλάξουν μερικά ψυχρά σχόλια.

Ως ένα πολύ ισχυρό σεισμό που μάλλον προέρχεται από πολύ μεγάλο βάθος χαρακτήρισε το σεισμό ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, με δεδομένο ότι έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση της χώρας. Η δόνηση πρέπει να προέρχεται από το ελληνικό τόξο και σύμφωνα με τον κ.Λέκκα δεν αναμένεται να δώσει άλλο μεγάλο γεγονός.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ