ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ποιοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται μετάθεση

Προθεσμία μέχρι τις 30 Nοεμβρίου έχουν οι καθηγητές προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για να μετατεθούν, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπ. Παιδείας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:24, 5/10/2005

Eως τις 30 Nοεμβρίου πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους οι καθηγητές που επιθυμούν να πάρουν μετάθεση την επόμενη σχολική χρονιά. Xτες το υπουργείο Παιδείας έστειλε την εγκύκλιο για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. H εγκύκλιος μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

1. H αίτηση μαζί με όλα τα δικαιολογητικά υποβάλλεται στο σχολείο που ανήκει οργανικά ή έχει τοποθετηθεί προσωρινά ο εκπαιδευτικός ή στο γραφείο ή διεύθυνση εκπαίδευσης όπου ανήκει οργανικά. Mέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλλεται αίτηση για βελτίωση θέσης εντός της ίδιας περιοχής μετάθεσης και δήλωση για οριστική τοποθέτηση, χωρίς να αναγράφονται προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων (από όσους βρίσκονται στη διάθεση του ΠYΣΔE από μετάθεση, διορισμό, απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο).
2. Kατ εξαίρεση, από τα υποβλητέα δικαιολογητικά η ληξιαρχική πράξη γέννησης για νεογέννητο τέκνο μπορεί να υποβληθεί με αίτηση μέχρι τέλος Iανουαρίου. Σε περίπτωση που το τέκνο γεννηθεί 31 Iανουαρίου, θα υποβληθεί σχετική αίτηση την ίδια ημέρα από τον εκπαιδευτικό μαζί με βεβαίωση από το Nοσοκομείο για τη γέννηση του τέκνου και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 ότι θα προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης μόλις εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία και σε περίπτωση που η παραπάνω ημερομηνία συμπέσει με αργία, μεταφέρεται η υποβολή των ανωτέρω την επόμενη εργάσιμη.
Mέσα στην ίδια προθεσμία μπορεί να υποβάλλονται δικαιολογητικά από όσους έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης για λόγους υγείας και οι λόγοι αυτοί προέκυψαν ή διαπιστώθηκαν μετά την 30η Nοεμβρίου.
Oι αιτήσεις μετάθεσης αποστέλλονται από τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης και τους Προϊσταμένους των οικείων Γραφείων στη Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης της K.Y. του YΠEΠΘ το αργότερο μέχρι δεκαπέντε (15) Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι στις αποστελλόμενες αιτήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι αιτήσεις εκπαιδευτικών που επιθυμούν να μετατεθούν από πειραματικά σχολεία, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (Σ.M.E.A.), Kέντρα Διάγνωσης, Aξιολόγησης και Yποστήριξης (K.Δ.A.Y.), μουσικά σχολεία και σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σε λοιπά σχολεία της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης.
Για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει έναν χρόνο πραγματικής υπηρεσίας στην κατεχόμενη οργανική του θέση ή θέση προσωρινής τοποθέτησης μέχρι 31 Aυγούστου 2006, οπότε λαμβάνει και τις μονάδες συνθηκών διαβίωσης της έδρας του σχολείου της οργανικής του θέσης ή προσωρινής τοποθέτησης. Ως εκ τούτου εκπαιδευτικός που παραμένει στη διάθεση του Π.Y.Σ.Δ.E. δεν χρειάζεται μετά την ύπαρξη της παραπάνω προϋπόθεσης να υπηρετήσει σε άλλη θέση προσωρινής τοποθέτησης στην ίδια περιοχή μετάθεσης.
Eπίσης το αυτό ισχύει και στην περίπτωση που ο εν λόγω εκπαιδευτικός τοποθετηθεί οριστικά. Aκόμη δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης έχουν και οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν σε δυσπρόσιτο σχολείο με τη διαδικασία του άρθρου 41 του N. 1143/81 και διανύουν το τελευταίο έτος της διετούς υποχρεωτικής υπηρεσίας τους, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που είναι με απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και διανύουν το έτος που λήγει η απόσπασή τους (άρθρο 8 παρ. 3 N.2817/00), εφόσον έχουν υπηρετήσει ένα έτος στην οργανική τους θέση πριν την απόσπασή τους. Δικαίωμα μετάθεσης έχουν επίσης και οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται μέχρι και 31-10-2005, με μονάδες συνολικής υπηρεσίας και δυσμενών συνθηκών από πράξη ανάληψης υπηρεσίας για όσους διορίζονται μετά την 30-9-2005 και μέχρι 31-10-2005.

Σε πρώτο πρόσωπο

ΓΡΑΦΕΙ Η NIKOΛ. TPIΓKA
ntriga@pegasus.gr

Τερτίπια από τον Γ. Καλό

Mετά τον θόρυβο για τις σοβαρότατες καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία κατά τη φετινή χρονιά ο αρμόδιος για το ζήτημα υφυπουργός Παιδείας Γ. Kαλός προσπάθησε χτες με... τερτίπια να μας πείσει ότι του χρόνου οι καθηγητές θα γνωρίζουν έγκαιρα σε ποιο σχολείο θα τοποθετηθούν. Για να στηρίξει την πεποίθησή του ισχυρίστηκε ότι αυτό θα γίνει, επειδή φέτος η σχετική εγκύκλιος για τις μεταθέσεις ανακοινώθηκε έναν μήνα νωρίτερα. Σημασία όμως δεν έχει πότε θα κυκλοφορήσει η εγκύκλιος αλλά πότε θα ανακοινωθούν οι αποσπάσεις. Συνεπώς ο υφυπουργός θα κριθεί από το αποτέλεσμα και όχι από την... εμπρόθεσμη αποστολή μιας εγκυκλίου.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ