ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Ποιοι και γιατί χάνουν το ΕΚΑΣ

Σε 32.663 συνταξιούχους δεν θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια που τίθενται. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση και το ύψος του επιδόματος

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 23/5/2012
Το ΕΚΑΣ χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους και κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ
Το ΕΚΑΣ χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους και κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ

Στη διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ σε 32.663 συνταξιούχους που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια προχωρεί το ΙΚΑ. Το επίδομα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους και κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ.

Σημειώνεται πως το ΕΚΑΣ -μαζί με τα αναδρομικά- θα καταβληθεί με τη σύνταξη του Ιουνίου σε 175.979 παλαιούς δικαιούχους σε περίπτωση αλλαγής κλιμακίου και σε 9.906 νέους συνταξιούχους, ενώ θα επαναχορηγηθεί σε 14.741 άτομα.

Ωστόσο, στην εγκύκλιο του Ταμείου προβλέπεται η διακοπή του επιδόματος:

  • Σε 11.021 συνταξιούχους λόγω αδυναμίας ταύτισης των στοιχείων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιουνίου να προσέλθουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ προσκομίζοντας εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας οικονομικού έτους 2011, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και αντίγραφο, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων για να διασταυρωθούν ο ΑΦΜ και τα ακριβή ατομικά στοιχεία τους.
     
  • Σε 8.381 άτομα επειδή δεν κατέστη δυνατή η διαπίστωση αν είναι δικαιούχοι. Το επόμενο διάστημα θα σταλεί επιστολή με την οποία θα ενημερώνονται οι συνταξιούχοι ότι διακόπτεται η καταβολή του ΕΚΑΣ και ότι μπορούν να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα και αντίγραφο αυτής, εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας οικονομικού έτους 2011, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος του δικαιώματος χορήγησης του επιδόματος.
     
  • Σε 13.261 άτομα που ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί για τη φετινή χρονιά. Σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι θέλουν να ελεγχθούν εκ νέου τα εισοδήματά τους, μπορούν να προσέλθουν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του υποκαταστήματος του τόπου κατοικίας τους προσκομίζοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (και φωτοαντίγραφο), εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας οικονομικού έτους 2011 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη υποχρέωσης εκ του νόμου προς υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως στις περιπτώσεις που χορηγήθηκε αχρεωστήτως το ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο λόγω υπέρβασης ή αλλαγής κλιμακίου δεν θα αναζητηθούν τα ποσά για τους συνταξιούχους. Αλλα ποσά του επιδόματος αχρεωστήτως καταβληθέντα που δεν αναζητούνταν ως σήμερα ως καλοπίστως εισπραχθέντα θα αναζητούνται εφεξής με βάση οδηγίες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα.

Τέλος, στην εγκύκλιο προβλέπεται πως πλήρη ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη το επίδομα ισούται με τα 2/3 του ποσού.

Ομοίως και στις περιπτώσεις συνταξιούχων των οποίων το ποσό είναι μειωμένο κατά 20% (κατ' οίκον απασχολούμενο προσωπικό). Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που έχουν λάβει μειωμένη σύνταξη ως ασφαλισμένοι νέων περιοχών ή νέων επαγγελματικών κατηγοριών, το δικαιούμενο βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων ποσό του ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/3.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ