ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ 566 ΑΤΟΜΑ

Προβληματισμός για την αύξηση των αφίξεων μεταναστών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τις τελευταίες ημέρες οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές, δεδομένης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και των απειλών που έχει εκτοξεύσει ο Ερντογάν περί μη τήρησης της υπογεγραμμένης συμφωνίας.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 13:29, 20/3

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα το πρωί, συνολικά 566 μετανάστες κατέφθασαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, αριθμός πολλαπλάσιος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες του Μαρτίου, αλλά και ολόκληρου του Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, το τελευταίο τετραήμερο έφτασαν στη Λέσβο 195 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 341 και στη Σάμο 30.

Εξάλλου, στους καταυλισμούς και τις δομές φιλοξενίας μεταναστών στα ελληνικά νησιά, διαβιούν αυτή τη στιγμή 8.759 άτομα, όπως αναφέρει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου. Από αυτά 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο. Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών επέστρεψαν τους αριθμούς των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου στα δεδομένα του τέλους του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στελέχη των διωκτικών αρχών σημείωσαν πως μελετούν την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών και την αποδίδουν αρχικά στην καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, αλλά και στην απόσυρση από την περιοχή πλοίων των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας, που το Μάρτιο επιτηρούσαν την περιοχή, λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, στη διάρκεια του Μαρτίου παρενέβη σε 19 περιστατικά, κατά τα οποία 759 άτομα επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στα νησιά. Από αυτά τα περιστατικά τα τέσσερα αφορούν το τετραήμερο από το πρωί τη Πέμπτης μέχρι και σήμερα, στη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν 148 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ