ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Real estate Εφραίμ και στην Κύπρο

Ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής στην Κύπρο είναι και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας

«Ανθεμιάς Αναπτυξιακή Α.Ε.» που φέρεται να αγόρασε τα οικόπεδα - φιλέτα στη Θεσσαλονίκη

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:49, 29/9/2008

«Ιερή μπίζνα» της Μονής Βατοπεδίου, όπως φαίνεται, ήταν και η εταιρεία «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή ΑΕ», η οποία φέρεται ότι αγόρασε από αυτήν 64 οικόπεδα σε προνομιακές περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου κτίζει ήδη εκατοντάδες πολυτελείς μεζονέτες.

Πρόκειται για τα οικόπεδα-φιλέτα, τα οποία προηγουμένως της είχαν παραχωρηθεί σε υποτιμημένες αξίες από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) για τις εκτάσεις της Βιστωνίδας.

Το μέλος του ΔΣ της «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή ΑΕ», ο Κύπριος Αθως Κοιρανίδης, όπως αποκαλύπτεται, είναι επίσημα ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής στην Κύπρο και όχι μόνο.

Σε επιστολή που έστειλε την περασμένη Πέμπτη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου και δημοσιεύτηκε την επομένη, εμφανίζεται με την ιδιότητα του «οικονομικού συμβούλου της Μονής Βατοπεδίου στην Κύπρο».

Ο Α. Κοιρανίδης ανήκει στο στενό επιτελείο του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου και ήταν μάλιστα επίσημα ο εκπρόσωπος του επιτελείου του μητροπολίτη Λεμεσού στην εκλογή, το 2006, του νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου.

Ο Λεμεσού Αθανάσιος περιλαμβανόταν στους Κύπριους μοναχούς που μαζί με τον Εφραίμ είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους από τις αρχές του 90 τη Μονή Βατοπεδίου και υπήρξε και αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα. Στη συνέχεια, όμως, έφυγε για την Κύπρο και από το 1999 εκλέχτηκε μητροπολίτης Λεμεσού.

Στην εκλογή του 2006, ο Εφραίμ αναμείχθηκε ενεργά στη διαδικασία εκλογής Αρχιεπισκόπου, βοηθώντας με κάθε δυνατό τρόπο τον Λεμεσού Αθανάσιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές καταγγελίες ότι επιχειρούσε με τον τρόπο αυτό να ελέγξει την Εκκλησία της Κύπρου.

Στην επιστολή του στον «Φιλελεύθερο» ο Α. Κοιρανίδης, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Μονής να κατεδαφίσει ένα κτίριο που της ανήκει στην εμπορική λεωφόρο της Πάφου και να ανεγείρει ένα καινούργιο μετά το 2010, όταν λήγουν και τα συμβόλαια των σημερινών ενοικιαστών.

Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της Μονής Βατοπεδίου, το σημερινό κτίριο, που περιήλθε σε αυτήν μετά την ένταξη του ιδιοκτήτη του στην αδελφότητα της Μονής, «παρουσιάζει δομικά, λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα, ενώ λόγω της ανάπτυξης που έχει πάρει η γύρω περιοχή, είναι ασύμφορο».

Πέρα όμως από το real estate, στο οποίο επιδίδεται η Μονή στην Κύπρο, η επιβεβαίωση επίσημα από τον ίδιο τον Α. Κοιρανίδη ότι αποτελεί τον οικονομικό σύμβουλο της Μ. Βατοπεδίου κατέχοντας παράλληλα θέση μέλους στο ΔΣ της «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή ΑΕ», η οποία κατασκευάζει τις μεζονέτες στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει ένα χειροπιαστό σκάνδαλο.

Δείχνει επιπλέον τον τρόπο με τον οποίο σχεδίαζε να «αξιοποιήσει» η Μονή τις εκτάσεις-φιλέτα που της παραχωρούνταν με άνωθεν σχεδιασμό και ευλογίες, σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Στο ίδιο ΔΣ τής «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή» συμμετείχε και ο δικηγόρος της Μονής, Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου. Ηταν μάλιστα και ο δικηγόρος της στο συμβόλαιο της αγοράς των 64 οικοπέδων τής «Ανθεμιάς» από τη Μονή. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπου τέθηκε το θέμα, ο Α. Χατζηαλεξάνδρου ισχυρίστηκε ότι μπήκε στο ΔΣ, προκειμένου να διευκολύνει στην ομαλή μεταβίβαση των οικοπέδων στη Μονή.

Πάντως, παρά την καταγγελία αυτή σε βάρος του Α. Χατζηαλεξάνδρου από το καλοκαίρι του 2007, ο ίδιος παρέμεινε στο ΔΣ μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, ενώ πάνω από έναν χρόνο μετά δεν έχει προχωρήσει ο πειθαρχικός έλεγχος από τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Τα δύο συμβόλαια, με τα οποία παραχωρήθηκαν σε υποεκτιμημένες αξίες τα 76 οικόπεδα-φιλέτα της Θεσσαλονίκης από την ΚΕΔ στη Μονή, έγιναν τον Δεκέμβριο του 2005. Επειδή όμως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ν. Μπάτο, τον Απρίλιο του 2006 υπήρξε επιστροφή 19 οικοπέδων για να παραχωρηθούν στη συνέχεια από την ΚΕΔ νέα σε άλλες περιοχές.

Ενώ γίνονταν οι μεταγραφές των συμβολαίων στο υποθηκοφυλακείο, δρομολογούνταν το στήσιμο της «Ανθεμιάς Κατασκευαστική ΑΕ». Και μπορεί ο Εφραίμ και ο Α. Κοιρανίδης να μην κατάφεραν στις αρχές Νοεμβρίου να αναδείξουν τον εκλεκτό τους Αθανάσιο στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όμως λίγες μέρες μετά, μαζί με τον Θ. Πάπιστα, δημιουργούσαν και επίσημα την «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή ΑΕ».

Ο ίδιος ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Α. Κοιρανίδης και ο δικηγόρος της Α. Χατζηαλεξάνδρου ήταν οι άνθρωποι της Βατοπεδίου στο ΔΣ της εταιρείας που θα έχτιζε τις εκατοντάδες μεζονέτες στα οικόπεδα-φιλέτα.

Οπως έχει καταγγελθεί και σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ο πλειοδοτικός διαγωνισμός της Μονής για την πώληση των 74 οικοπέδων της έγινε μόνο για το τυπικό του πράγματος.

Σύντομα τα 64 από αυτά κατέληγαν στην «Ανθεμιάς Κατασκευαστική» έναντι ποσού 16,1 εκατ. ευρώ και το συμβόλαιο υπογραφόταν στις 17 Φεβρουαρίου 2007. Μια άλλη εταιρεία που μπήκε στα «πόδια» του Εφραίμ βγήκε κερδισμένη με τέσσερα οικόπεδα.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό, αυτός θα αποτελέσει σύντομα αντικείμενο έρευνας της τριμελούς επιτροπής που ορίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους

Οσο για την «Ανθεμιάς Κατασκευαστική» μπορεί στο διάστημα αυτό να διαφημίζει στο ίδιο το περιοδικό της Μονής Βατοπεδίου, την «Πεμπτουσία», «τις πολυτελείς μεζονέτες που ανεγείρει σε προνομιακές περιοχές της Θεσσαλονίκης», όμως τόσο ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ όσο και όσοι εμπλέκονται στα παραπάνω σιωπούν.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Κάλεσε τον ηγούμενο να επιστρέψει τα χρήματα

Προτροπή προς τον ηγούμενο Εφραίμ και το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Βατοπεδίου «να επιστρέψουν όσα έχουν πάρει εκτός της λελογισμένης τιμής» απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Ο κ. Χρυσόστομος συμπλήρωσε ότι «θέλει αρετή και τόλμη για να κάνει κανείς κάτι τέτοιο, εμείς όμως τους καλούμε να τολμήσουν να το κάνουν».

Σημείωσε δε «αν έχουν το θάρρος να επανορθώσουν τα σφάλματά τους, τότε τους αξίζουν και συγχαρητήρια».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ