ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ρυθμίσεις για ανυπότακτους και λιποτάκτες

Σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν ανυποτάκτους, λιποτάκτες, αντιρρησίες συνειδήσεως και άλλες κατηγορίες στρατευσίμων, ρυθμίζουν αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Ε. Βενιζέλος.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 20:20, 11/1/2011

Σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν ανυποτάκτους, λιποτάκτες, αντιρρησίες συνείδησης και άλλες κατηγορίες στρατεύσιμων, ρυθμίζουν αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Ε. Βενιζέλος.

Στις ρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ομογενείς, οι στρατεύσιμοι άνω των 35 ετών, οι νοσηλευόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα και οι εγγεγραμμένοι για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

Ειδικότερα, η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας καθορίζεται σε 15 μήνες (από 17 που ισχύει σήμερα για τον Στρατό Ξηράς και 23 για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό) για τους πλήρους θητείας, σε 12 μήνες (από 15) για τους μειωμένης θητείας και σε 9 μήνες (από 11) για τους 6μηνης μειωμένης θητείας. Για εκείνους των τριών μηνών μειωμένης θητείας, η εναλλακτική υπηρεσία παραμένει στους 5, όπως και πριν.

Το ακριβές χρονικό διάστημα υπηρεσίας που πρέπει να εκπληρώσουν οι αντιρρησίες συνειδήσεως, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους πριν εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής υπηρεσία, καθορίζεται στους 3 μήνες.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, καθορίζεται σε 6.000 ευρώ αυτό που επιβάλλεται στους ανυπότακτους (1.000 ευρώ για τους εφέδρους) και σε ό,τι αφορά τους λιποτάκτες, καθορίζεται σε 1.000 ευρώ για κάθε μήνα λιποταξίας και έως του ποσού των 6.000 ευρώ.

Το ποσό εξαγοράς του υπολοίπου της εναλλακτικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνειδήσεως που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος ηλικίας, καθορίζεται σε 810 ευρώ ανά μήνα. Στην σχετική απόφαση καθορίζεται επίσης η διαδικασία εξαγοράς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Ακόμη, με απόφαση του κ. Βενιζέλου, καθορίζονται όλα τα σχετικά με την απαλλαγή των μοναχών του Αγίου Όρους, που προβλέπεται στο Άρθρο 77 του Ν. 3883/2010 και επίσης αντιμετωπίζονται προβλήματα και δυσχέρειες που είχαν ανακύψει κατά την εφαρμογή των άρθρων 15 και 18 του Ν. 3421/2005 για την αναβολή κατατάξεως νοσηλευομένων σε νοσηλευτικά ιδρύματα και όσων είναι εγγεγραμμένοι για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

Παράλλλα, τροποποιείται κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης αναφορικά με τη διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης και εισπράξεως του χρηματικού πρόστιμου που επιβάλλεται σε εφέδρους λόγω της μη τήρησης των υποχρεώσεών τους.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ