ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε πτώση τα ενοίκια για φοιτητική στέγη

Μικρά διαμερίσματα για συγκατοίκηση και γκαρσονιέρες αναζητούν πλέον οι γονείς των νέων φοιτητών. Ενοίκιο από 200 έως 400 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι σπουδαστές για μία γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι στην Αθήνα. Συζητήσιμοι στο να ρίξουν τις τιμές εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν ανύπαρκτη η ζήτηση για αγορά σπιτιού

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 31/8/2010
Οι μεσίτες συμβουλεύουν τους φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πληρώνουν χρήματα σε ανθρώπους που παρουσιάζονται ως μεσίτες αν δεν έχουν ήδη «κλείσει». «Ο μεσίτης πληρώνεται μόνον όταν βρεθεί ένα διαμέρισμα», επισημαίνουν

Οι μεσίτες συμβουλεύουν τους φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πληρώνουν χρήματα σε ανθρώπους που παρουσιάζονται ως μεσίτες αν δεν έχουν ήδη «κλείσει». «Ο μεσίτης πληρώνεται μόνον ότα

Σαφή είναι τα σημάδια της οικονομικής κρίσης στην αγορά φοιτητικής στέγης σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι οικογένειες των νέων φοιτητών αναζητούν πλέον γκαρσονιέρες και μικρά δίχωρα διαμερίσματα για συγκατοίκηση, ενώ σχεδόν ανύπαρκτη είναι η ζήτηση για αγορά διαμερισμάτων παρά την έκρηξη της προσφοράς.

Στην Αθήνα, οι φοιτητές που αναζητούν ένα δυάρι καλούνται να πληρώσουν ενοίκιο που ξεπερνάει τα 400 ευρώ τον μήνα. Αυτό το ποσό αφορά διαμερίσματα σε περιοχές της πρωτεύουσας που βρίσκονται κοντά στις σχολές, όπως είναι το Παγκράτι, του Ζωγράφου, τα Εξάρχεια, καθώς και σε περιοχές με φτηνότερα ενοίκια όπως η Κυψέλη. «Οι τιμές ξεκινούν από 300 ευρώ για την Κυψέλη και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την ηλικία του διαμερίσματος. Στο Παγκράτι, που είναι καλύτερη περιοχή, το ενοίκιο ξεπερνά τα 400 ευρώ. Για περιοχές όπως του Ζωγράφου τα ενοίκια είναι μεταξύ 350-400 ευρώ», λέει ο πρόεδρος των μεσιτών της Αττικής Γιάννης Ρεβίθης.

Σε ό,τι αφορά τις γκαρσονιέρες, οι τιμές είναι χαμηλότερες και ξεκινούν από τα 200 ευρώ για την Κυψέλη. «Οι τιμές ανεβαίνουν σταδιακά στα 250-270 ευρώ και φτάνουν κοντά στα 300 ευρώ στο Παγκράτι», λέει ο κ. Ρεβίθης.

Ο κ. Ρεβίθης συμβουλεύει τους φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πληρώνουν χρήματα σε ανθρώπους που παρουσιάζονται ως μεσίτες αν δεν έχουν ήδη «κλείσει»». «Ο μεσίτης πληρώνεται μόνο όταν βρεθεί ένα διαμέρισμα», επισημαίνει.

Στη Θεσσαλονίκη, κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Μεσιτών, Μιχάλη Αναγνώστου, «τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς φέτος είναι τρία, το ένα αναμενόμενο, το άλλο απρόσμενο και το τρίτο ανέλπιστο». «Το αναμενόμενο», εξηγεί ο κ. Αναγνώστου, «είναι πως 8 στους 10 θέλουν γκαρσονιέρα ή στούντιο, σε καλή κατάσταση, όσο πιο κοντά στο πανεπιστήμιο ή σε στάση από όπου περνάει αστικό για το ΤΕΙ (σ.σ.: το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη, στη Σίνδο). Το απρόσμενο είναι η υποτονική κίνηση, αφού άλλες χρονιές τέτοιες ημέρες τα τηλέφωνα χτυπούσαν σαν δαιμονισμένα και τώρα δεν κινείται τίποτα. Οσο για το ανέλπιστο, αφορά το πόσο πολύ συζητήσιμοι είναι πλέον οι ιδιοκτήτες στο να ρίξουν τις τιμές, όταν δουν ενδιαφέρον από ενοικιαστές».

Επιβεβαιώνοντας αυτήν την παρατήρηση, ο μεσίτης Ν. Μανομενίδης δήλωσε ότι «η οικονομική κρίση προβληματίζει πολύ τις οικογένειες και οι γονείς καθυστερούν να βρουν σπίτι για να γλιτώσουν 1-2 ενοίκια και λογαριασμούς».

Σπίτια υπάρχουν διαθέσιμα στις περιοχές γύρω από το πανεπιστήμιο, ενώ οι παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι ιδιοκτήτες αρχίζουν να τα προσέχουν περισσότερο και να κάνουν καλές ανακαινίσεις για να πάρουν υψηλότερα ενοίκια, ενώ εκτιμάται ότι σταδιακά από φέτος και κυρίως τα επόμενα χρόνια θα γίνει στροφή των φοιτητών και των σπουδαστών προς τη συγκατοίκηση.

Ακόμη μία παρατήρηση που κάνουν οι μεσίτες είναι πως φέτος δεν υπάρχει παρά ελάχιστο ενδιαφέρον για περιοχές στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επειδή εκεί υπάρχουν αδιάθετα μεγάλα διαμερίσματα σε καινούργιες οικοδομές. Παράλληλα, δεν υπάρχει ζήτηση και για σπίτια στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου θα βρει κανείς μικρό διαμέρισμα σε πολύ προσιτή τιμή.

Κόστος

Οι γκαρσονιέρες γύρω από το πανεπιστήμιο (Αγίου Δημητρίου, Τριανδρία, Σαράντα Εκκλησιές) που είναι σε καλή κατάσταση νοικιάζονται προς 400 ευρώ/μήνα, οι παλιότερες προς 350 ευρώ, τα δυάρια 300-380 ευρώ αν είναι παλιά και 400-450 ευρώ τα πιο καινούργια. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη (Τούμπα, Χαριλάου, Ντεπώ) οι γκαρσονιέρες μισθώνονται 280-350 ευρώ αν είναι παλιές και 300-400 ευρώ αν είναι καινούργιες και τα δυάρια 350-400 ευρώ αν είναι παλιά και 400-480 ευρώ αν είναι καινούργια. Στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν διαθέσιμες γκαρσονιέρες προς 250-300 ευρώ και δυάρια προς 300-400 ευρώ.

Κομοτηνή
Στα ίδια επίπεδα οι τιμές

Αυξημένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση είναι η εικόνα της κτηματαγοράς στην Κομοτηνή, όπου οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, προς απογοήτευση των γονιών. «Οι περισσότεροι φοιτητές ήρθαν με την εντύπωση ότι οι τιμές θα είναι χαμηλές και ότι μπορούν να κάνουν παζάρια για να τις ρίξουν. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού οι ιδιοκτήτες ξέρουν πως αν έχουν ένα καλό διαμέρισμα, έστω και αργά θα το νοικιάσουν. Επίσης και φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι φοιτητές θέλουν να μείνουν μόνοι τους», λέει στο «Εθνος» η μεσίτρια Κομοτηνής και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θράκης, Ιωάννα Τζελέπη.

Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι περιοχές στο κέντρο της Κομοτηνής, γύρω από την παλιά Πρυτανία και την παλιά Νομική, όπου υπάρχουν διαθέσιμα πολλά καινούργια στούντιο (μονόχωρα) προς 230-250 ευρώ/μήνα, γκαρσονιέρες των 50 τ.μ. προς 280-320 ευρώ και δυάρια προς 350-400 ευρώ. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από 250 ευρώ/μήνα, τα δυάρια από 370 ευρώ, ενώ στην Ξάνθη η κίνηση είναι μεγάλη τις τελευταίες ημέρες και οι γκαρσονιέρες ανάλογα με την παλαιότητα νοικιάζονται προς 250-280 ευρώ/μήνα.

Βόλος - Λάρισα
Διαθέσιμα σπίτια για όλα τα πορτοφόλια

Σταθερές εδώ και τρία χρόνια είναι οι τιμές στον Βόλο, ενώ περιορισμένη είναι η ζήτηση για δυάρια ή τριάρια και ελάχιστο το ενδιαφέρον των γονιών για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα.

«Η ζήτηση άρχισε και η προσφορά είναι ικανοποιητική. Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για όλα τα πορτοφόλια, αλλά και φέτος, όπως και τα τελευταία 6-7 χρόνια, οι φοιτητές ψάχνουν γκαρσονιέρα για να μένουν μόνοι τους και μάλιστα στο κέντρο, κοντά στο πανεπιστήμιο και σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση», δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Μαγνησίας, Σωτήρης Παπαϊωάννου.

Οι -λιγοστές διαθέσιμες- γκαρσονιέρες νοικιάζονται προς 200-250 ευρώ/μήνα αν είναι παλιές και προς 300-320 ευρώ αν είναι καινούργιες ή ανακαινισμένες, ενώ τα δυάρια ξεκινούν από 380-400 ευρώ.

Δυσεύρετα είναι τα καινούργια σπίτια στο κέντρο της Λάρισας, όπου τις τελευταίες ημέρες ψάχνουν για σπίτι οι πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής και οι σπουδαστές του ΤΕΙ. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, για ένα στούντιο θα χρειαστούν περίπου 220 ευρώ/μήνα, για μία γκαρσονιέρα παλιά 250-280 ευρώ, για μία ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 300 ευρώ και για ένα δυάρι, ανάλογα με την παλαιότητα και την περιοχή, 320-380 ευρώ.

Γιάννενα
Επιστροφή στη συγκατοίκηση

Η συγκατοίκηση επιστρέφει στα Γιάννενα, όχι από επιλογή των πρωτοετών φοιτητών, αλλά επειδή η προσφορά για γκαρσονιέρες δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση αυτές τις ημέρες. Ολοι οι φοιτητές θέλουν μια γκαρσονιέρα σε καλή κατάσταση, όσο πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, που έχει καλή πρόσβαση στην περιοχή της Πεδινής, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο», λέει στο «Εθνος» ο μεσίτης Κωνσταντίνος Κύρκος.

Οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από 250 ευρώ/μήνα και ανάλογα με το πόσο καινούργιες ή πολύ ανακαινισμένες είναι μπορεί να φτάσουν στα 380 ευρώ, τα ελάχιστα στούντιο από 200 ευρώ, τα δυάρια από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 450 ευρώ, αν μπορούν να φιλοξενήσουν και τρίτο άτομο.

Περιορισμένο ως ανύπαρκτο είναι το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στα Γιάννενα, όπου οι τιμές εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους πρωτοετείς φοιτητές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί και φέτος ηλεκτρονική υπηρεσία με περίπου 250 καταχωρίσεις για διαθέσιμα διαμερίσματα για φοιτητές. Η καταχώριση των ανακοινώσεων γίνεται στον δικτυακό τόπο: http://enoikiazetai.uoi.gr και είναι δωρεάν.

Πάτρα
Ευκαιρίες σε νέα και παλιά διαμερίσματα

Η οικονομική κρίση ανάγκασε τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτρα να μειώσουν τις τιμές ενοικίασης και έτσι φέτος οι νέοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της αχαϊκής πρωτεύουσας θα έχουν την ευκαιρία να βρουν γκαρσονιέρες και δυάρια σε πολύ καλές τιμές.

Γκαρσονιέρα σε πολύ καλή κατάσταση ενοικιάζεται ακόμα και 250 ευρώ, ενώ στα δυάρια, τα οποία επιλέγουν ορισμένοι φοιτητές για να συγκατοικήσουν, το μίσθωμα φθάνει τα 300 ευρώ. Επίσης, τα περισσότερα ενοικιαζόμενα έχουν πλέον αυτόνομη θέρμανση, με αποτέλεσμα τα κοινόχρηστα να μην κοστίζουν πολύ στους ενοικιαστές. Από την περασμένη εβδομάδα αρκετοί γονείς φοιτητών είχαν ξεκινήσει μια μίνι έρευνα αγοράς, ενώ οι εφημερίδες αγγελιών στην Πάτρα γίνονται ανάρπαστες. Κρατώντας εφημερίδες στα χέρια τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά και οι γονείς το πρώτο πράγμα που ρωτούσαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων ήταν το ποσό του μισθώματος. Κοντά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας υπάρχουν δεκάδες γκαρσονιέρες και δυάρια, ενώ ίδια είναι η εικόνα και στην άλλη πλευρά της πόλης, όπου βρίσκεται το ΤΕΙ.

Οι φοιτητές και οι γονείς τους θα πρέπει να ψάξουν αρκετά και να επιλέξουν μόνον όταν δουν αρκετά διαμερίσματα, αφού υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Το σίγουρο είναι πάντως πως υπάρχει πληθώρα ακινήτων και όλοι οι φοιτητές θα στεγαστούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Καλαμάτα
Εύκολη η επιλογή

Η οικονομική κρίση και η πληθώρα διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές ενοικίασης στις γκαρσονιέρες και στα δυάρια στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες Δημήτρη Αδαμόπουλο και Αγγελο Τσιμικλή, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλά αδιάθετα διαμερίσματα και έτσι αναμένεται να είναι εύκολη η επιλογή από τους νέους φοιτητές του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οι παλιές γκαρσονιέρες ενοικιάζονται γύρω στα 200 €, ενώ η τιμή ενοικίασης των νεόκτιστων φθάνει γύρω στα 260 €. Στα δυάρια το ενοίκιο που θα κληθούν να πληρώσουν οι φοιτητές κυμαίνεται από 280 έως και 350 €, ανάλογα βέβαια και με την παλαιότητα του διαμερίσματος. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή της παραλιακής ζώνης, όπου οι γκαρσονιέρες ενοικιάζονται γύρω στα 300 € και τα δυάρια 400 €.

Κρήτη
Χαμηλότερα έως και 20% είναι φέτος τα ενοίκια

Χαμηλότερα φοιτητικά ενοίκια παρατηρούνται φέτος λόγω της κρίσης στην Κρήτη. Οι τιμές σε γκαρσονιέρες και δυάρια, όπως λένε μεσίτες στο «Εθνος», ποικίλλουν ανάλογα με την παλαιότητα και την περιοχή του ακινήτου, όμως σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ίδιους, οι φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση σε μεγαλύτερα σπίτια για να μοιράζονται τα έξοδα.

«Στο Ηράκλειο, τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης με τους περισσότερους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, διατίθενται στο κέντρο της πόλης, αλλά και περιφερειακά, διαμερίσματα με χαμηλότερα ενοίκια συγκριτικά με πέρυσι» υποστηρίζουν οι μεσίτες Γ. Φοιτσοδασκαλάκης και Ν. Ηγουμενάκης.

Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, στο κέντρο του Ηρακλείου διατίθενται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες έναντι 300-350 ευρώ αλλά και παλιές με 200 ευρώ. Περιφερειακά οι τιμές ενοικίασης σε πολλές γκαρσονιέρες είναι 150-250 ευρώ, ενώ υπάρχουν και δυάρια με 320 έως 400 ευρώ.

Στο κέντρο του Ρεθύμνου, τη δεύτερη σε πληθυσμό «φοιτητούπολη» της Κρήτης, οι τιμές, σύμφωνα με τον μεσίτη Χρ. Παντρεμένο, είναι φέτος μειωμένες τουλάχιστον κατά 10%.

Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι καινούργιες γκαρσονιέρες στο κέντρο της πόλης είναι δυσεύρετες και ενοικιάζονται έναντι 320 έως 350 ευρώ, ενώ οι παλιές συνήθως από 250 έως 320 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Παντρεμένο, εκτός κέντρου οι τιμές είναι πεσμένες από 15% έως 20% και μπορεί κανείς να βρει προσφορές για γκαρσονιέρες και δυάρια.

Χανιά
Στα Χανιά, σύμφωνα με την πρόεδρο των μεσιτών Λ. Καλληγιάννη, οι τιμές των ενοικίων για φοιτητική στέγη παρουσιάζουν μείωση κατά 10% έως 15%. Το κέντρο της πόλης, όπως εξηγεί η ίδια, προσελκύει τους φοιτητές, αλλά δεν υπάρχουν καινούργια κτίρια και οι τιμές κυμαίνονται για μια γκαρσονιέρα δεκαετίας μεταξύ 250 και 300 ευρώ, ενώ εκτός κέντρου μπορεί κάποιος να βρει μια αντίστοιχη με 200 ή 250 ευρώ. Ενα δυάρι στην Παλιά Πόλη ενοικιάζεται κατά μέσον όρο στα 300 ή 350 ευρώ.

Στον Νομό Λασιθίου, όπου υπάρχουν τμήματα των ΤΕΙ και τουριστικές σχολές, οι τιμές, όπως λέει ο μεσίτης Αντ. Καψοριτάκης, είναι μειωμένες κατά 10% έως 15%. Αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα ο κ. Καψοριτάκης λέει ότι στον Αγιο Νικόλαο, τη Σητεία και την Ιεράπετρα διατίθενται γκαρσονιέρες με 150 έως 200 ευρώ και δυάρια με 300 ευρώ.

Μαρία Ριτζάλεου - Μανόλης Κοκολάκης - Πέτρος Τσώνης - Στέλιος Βογιατζάκης - Λίνα Μπάστα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ