ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

SOS για τη σύνταξη του ΟΓΑ

Σχεδόν ένας στους δύο ανασφάλιστους υπερήλικες -δηλαδή 30.000 άτομα- κινδυνεύει να χάσει τη σύνταξη από τον ΟΓΑ, καθώς φέτος γίνονται αυστηρότερα τα κριτήρια.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 8/2/2013

Την ίδια στιγμή 4.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι θα «εγκλωβιστούν» για μία διετία, καθώς το όριο ηλικίας για τους ανασφάλιστους πάει από τα 65 στα 67.

Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε όσους παίρνουν σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα και προνοιακό επίδομα.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση να χορηγείται μόνο η μία από τις δύο παροχές.

Ο ΟΓΑ έχει ξεκινήσει ελέγχους σε όσους παίρνουν σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα και έχει ήδη στείλει επιστολές με τις νέες προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια Σημειώνεται πως από 1ης Ιανουαρίου 2013 προβλέπονται τα εξής κριτήρια:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
  • Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού, και επίσης, σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγός τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος, του άρθρου 4 του ν. 4169/1961.
  • Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι έτη πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.
  • Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ. Στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.
  • Σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ