ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Στέγνωσαν» από γραφική ύλη

Από την τσέπη τους αναγκάζονται να αγοράζουν βασικά είδη οι υπάλληλοι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που «χορηγοί» γίνονται ναυτιλιακές εταιρείες και πράκτορες, τους οποίους έχουν την υποχρέωση οι λιμενικοί να ελέγχουν

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:58, 21/7/2010

Γίνονται καθημερινά επαίτες σε αυτούς, που έχουν υποχρέωση να... ελέγχουν. Σε τραγική κατάσταση, όχι μόνο σε πλωτά, εναέρια και χερσαία μέσα, αλλά και σε καθημερινά αναγκαία υλικά λειτουργίας διευθύνσεων, υπηρεσιών και λιμενικών αρχών, όπως, γραφική ύλη -Α4 χαρτί, μελάνι, στυλό κ.λπ.- έχουν περιέλθει πλέον το τελευταίο χρονικό διάστημα τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Δραπετσώνα και το Λιμενικό Σώμα.

Αποτέλεσμα είναι ναι μεν κάποιες φορές λιμενικοί ή πολιτικοί υπάλληλοι να βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για να προμηθευθούν βασικά είδη, αλλά κυρίως, προκειμένου να δουλέψουν, να παρακαλάνε και να υποχρεώνονται σε ναυτιλιακές εταιρείες, πράκτορες και κάθε λογής συναλλασσόμενους με τα δύο υπουργεία.

Τα υπουργεία και το Λιμενικό χάνουν το κύρος τους, γιατί χορηγοί τους είναι οι εταιρείες, ποντοπόρες, μεσογειακές και ακτοπλοϊκές, και οι πράκτορες. Δηλαδή αυτοί τους οποίους έχουν υποχρέωση να ελέγχουν.

Βέβαια, αυτή την απαράδεκτη ηθικά πρακτική εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια το Λ.Σ.

Αλλά, σχεδόν από τις αρχές της υπουργίας Μανώλη Κεφαλογιάννη σταμάτησαν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια ακόμα και ανταλλακτικών για τα σκάφη ή ειδών γραφικής ύλης, μετά καταργήθηκε και ο λογαριασμός Λιμενικής Αστυνομίας και τελικά, τώρα, μετά από 10 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και με δύο υπουργούς στο κτίριο της Δραπετσώνας, την κ. Κατσέλη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τραγικά.

«Τα πράγματα είναι τραγικά» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ., Γιώργος Δριβάκος

«Τα πράγματα είναι τραγικά» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ., Γιώργος Δριβάκος

Πλήρης διάλυση
Οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες και διαχρονικές. Γίνεται λόγος για πλήρη διάλυση, ακόμα και για τα σκάφη, που όταν χαλάσουν, ακόμα και για ένα φθηνό ανταλλακτικό, παραμένουν ακινητοποιημένα μήνες. Και στην παραμεθόριο, αν δεν υπήρχαν τα σκάφη της FRONTEX, θα είχε αποκαλυφθεί η «γύμνια» του Λιμενικού.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα αυτό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ., κ. Γιώργος Δριβάκος, εξήγησε πως «πραγματικά τα πράγματα είναι τραγικά», για να τονίσει πως «ούτε ο υπουργός, ούτε ο αρχηγός μπορούν να δώσουν λύση και σε λίγες μέρες που θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το αρχηγείο του Λ.Σ., θα δημιουργηθεί διεύθυνση προμηθειών του Λ.Σ.». Ο ίδιος όμως πρόσθεσε ότι δεν θα λυθεί το θέμα φέτος με το νομοσχέδιο αυτό. Αλλωστε, η διεύθυνση αυτή δεν θα ασχολείται με προμήθειες καθημερινότητας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα παραδείγματα:

  • Το γραφείο Τύπου δύο υπουργείων δεν έχει χαρτί Α4 και μελάνια. Σταμάτησε η οποιαδήποτε εκτύπωση.

Το ίδιο συμβαίνει και στις περισσότερες υπηρεσίες και λιμεναρχεία και η οι λιμενικοί πληρώνουν από την τσέπη τους, είτε ζητιανεύουν και τους προσφέρουν τα απαραίτητα, εφοπλιστές, πράκτορες και άλλοι? χορηγοί.

Οπως λένε κάποιοι λιμενικοί, αυτός ο διαρκής και «σφιχτός εναγκαλισμός» με τους χορηγούς, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Μήπως, δηλαδή, κάποιοι άφησαν κι αφήνουν την κατάσταση να διαλυθεί, για να προσφέρονται οι «φίλοι» να δίνουν λύση.

  • Δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα χαρτί για τα βιβλιάρια ασθενείας ή για τις μισθολογικές καταστάσεις του προσωπικού.
  • Ακόμα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά υποφέρει από ελλείψεις και τρέχουν οι χορηγοί.
  • Το Α3 χαρτί, που υπήρχε, κόπηκε κι έγινε Α4.
  • Τα επαγγελματικά ταξίδια πληρώνονται από την τσέπη των λιμενικών.
  • Σημειώνεται πως, πριν λίγο καιρό, εργαζόμενοι αγόραζαν και το χαρτί υγείας.

Πόπη Χριστοδουλίδου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ