ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο σκοτάδι οι έρευνες

Στο βίντεο που είχε τραβήξει με το κινητό του κάτοικος του Δήμου Δερβενοχωρίων φαίνονται τρεις εστίες ταυτόχρονα σε απόσταση 200-300 μέτρων. Δεν εμφανίζεται κανένα πρόσωπο, ούτε και σπινθήρες από τους πυλώνες

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:55, 4/7/2007

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Στο σκοτάδι βρίσκονται ακόμη οι έρευνες για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα και στα Δερβενοχώρια, παρά το βίντεο-ντοκουμέντο, που δόθηκε στη Δικαιοσύνη και το οποίο φέρεται να απεικονίζει πώς ξεκίνησε η φωτιά.

Το βίντεο είχε τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο κάτοικος του Δήμου Δερβενοχωρίων, τη στιγμή που φούντωνε η πρώτη εστία στην περιοχή, ωστόσο δεν προσέφερε χρήσιμο υλικό στην έρευνα, όπως αναμενόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εργαστήρια του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής, όπου προβλήθηκε, παρουσία της εποπτεύουσας την έρευνα εισαγγελέως Ελένης Ράικου, δεν εμφανιζόταν -όπως είχε αρχικά ειπωθεί- κανένα πρόσωπο, για το οποίο υπήρχαν εικασίες ότι ίσως είχε σχέση με τη φωτιά.

Χθες το πρωί, ο άνθρωπος που τράβηξε το επίμαχο βίντεο, προσήλθε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτη Πούλιο και το παρέδωσε, συνοδευόμενος από τον πρώην δήμαρχο Δερβενοχωρίων Ευάγγελο Αγάθη, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας του ΑΠ Γιώργος Σανιδάς.

Πραγματογνώμονες
Το υλικό του βίντεο το επεξεργάστηκαν ειδικοί πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αξιολογήσουν τις εικόνες, από τις οποίες -κατά πληροφορίες- φαίνονται τρεις εστίες σχεδόν ταυτόχρονα, σε απόσταση 200 με 300 μέτρων η μία από την άλλη, ενώ δεν εμφανίζονται σπινθήρες από τους πυλώνες.

Μετά την αξιολόγηση του βίντεο, η εισαγγελέας κ. Ράικου, συνοδευόμενη από ειδικούς του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής, έκανε δεύτερη αυτοψία στην περιοχή των Δερβενοχωρίων και ειδικά στα σημεία όπου φαίνεται από το βίντεο να ξεπηδούν οι πρώτες φλόγες, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν ίχνη εμπρηστών.

«Εμείς αυτό που είχαμε χρέος να κάνουμε, το κάναμε», τόνισε στο «Εθνος» ο πρώην δήμαρχος Δερβενοχωρίων Ευάγγελος Αγάθης, που παρέδωσε το βίντεο στην Εισαγγελία, μαζί με τον δημότη που το τράβηξε, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Αγάθης, το επίμαχο βίντεο δείχνει τη φωτιά να ξεκινά κάτω και δίπλα από τον πυλώνα της ΔΕΗ.

«Ο δημότης τράβηξε ένα βίντεο με την εκκίνηση της φωτιάς. Αν υπήρξε σπινθήρας, θα πρέπει να είχε προηγηθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οπως μας είπε, έμαθε για την ύπαρξη του βίντεο από άλλους κατοίκους της περιοχής, στους οποίους ο κάτοχος του κινητού το είχε ήδη δείξει.

Εν συνεχεία ο κ. Αγάθης επικοινώνησε με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τον παρακίνησε να δώσει το υλικό στην Εισαγγελία, που διενεργεί την έρευνα.

Ανακοίνωση ΔΕΗ
Η έναρξη της φωτιάς στα Δερβενοχώρια -που τελικώς κατέστρεψε τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας- δεν σχετίζεται με κανένα σφάλμα σε γραμμή της ΔΕΗ, υποστηρίζει η ίδια η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με ανακοίνωσή της. «Δεν υπάρχει χρονική συσχέτιση μεταξύ της έναρξης της πυρκαγιάς και της θέσης εκτός λειτουργίας κάποιας γραμμής», υποστηρίζει η ΔΕΗ. «Κατά το χρονικό εκείνο διάστημα οι εμπλεκόμενες γραμμές ήταν φορτισμένες με το 30%-50% περίπου της φόρτισής τους. Επομένως, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατή η τήξη του αγωγού και η δημιουργία σταγόνων μετάλλου που μπορεί να προκαλέσουν τη φωτιά», συμπληρώνει η ΔΕΗ, ενώ σημειώνει πως «η τελευταία επιθεώρηση των εμπλεκόμενων γραμμών με τη φωτιά της Πάρνηθας έγινε την άνοιξη».

ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ
Διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα χιλιάδες αποτεφρωμένα στρέμματα της Πάρνηθας πραγματοποίησαν χθες μετά τις 7 στα Προπύλαια τα μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ...

Στο ραντεβού που έδωσε το Φόρουμ ανταποκρίθηκαν πολλοί Αθηναίοι που «συννέφιασαν» βλέποντας πριν από λίγες μέρες την καμένη γη του μεγαλύτερου πνεύμονα της πρωτεύουσας...

Η θεσμική θωράκιση της προστασίας των δασών, η αναδάσωση και η πυροπροστασία τους ήταν τα βασικά αιτήματα των διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το Κοινοβούλιο...

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μέτρα-απάντηση στην κρατική ανυπαρξία για τα δάση

Με χρηματοδότηση για την προστασία των δασών, άμεση συνδρομή και ενίσχυση των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, αγορά υδροφόρων οχημάτων για τους δήμους αλλά και διάθεση χρηματικού ποσού για την αναδάσωση του καμένου δάσους του Πόρου, απαντά στην κρατική ανυπαρξία η Νομαρχία Πειραιά.

Χθες στην ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου ήταν κοινή η διαπίστωση δημάρχων, νομαρχιακών συμβούλων και φορέων πως «υπήρξαν τραγικά λάθη και παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της καταστολής των πυρκαγιών».

Η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως «στη σύσκεψη καταγράφηκε η αγωνία όλων και ο προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει, για να γλιτώσουμε τα δάση», για να προσθέσει:

«Εμείς, ως αυτοδιοίκηση, δείξαμε τον δρόμο και βγήκαμε μπροστά, ξεπερνώντας όρια και αρμοδιότητες. Γιατί, πρέπει όλοι να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί».

Ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, μίλησε για «την απραξία της κεντρικής διοίκησης και τη μηδενική κρατική χρηματοδότηση» και εξήγησε πως «γι αυτόν τον λόγο, η Νομαρχία Πειραιά διευρύνει την παρέμβασή της, διαθέτοντας ετησίως το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την προστασία των δασών, σε συνεργασία με τα δασαρχεία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Να σημειωθεί πως, όπως κατήγγειλε ο νομάρχης, «η πολιτεία σε δύο χρόνια έχει δώσει μόλις 40.000 ευρώ στη Διεύθυνση Δασών Πειραιά».

Αναλυτικά, η νομαρχία, ενισχύοντας δήμους, δασαρχεία, Πυροσβεστική, θα αγοράσει 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ θα διαθέσει:

  • 500.000 ευρώ από ίδια έσοδα (εκτός από τα 400.000 ευρώ που έχει εξαγγείλει ο νομάρχης) για τον καθαρισμό, την αποκατάσταση του καμένου δάσους καθώς και τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Νεωρίου Πόρου.
  • 500.000 ευρώ για την αναδάσωση του όρους Αιγάλεω.
  • Σημειώνεται πως ο κ. Μίχας τόνισε ότι «στην περιοχή της Νομαρχίας Πειραιά κάηκαν 400 στρέμματα μόνο τον Ιούνιο, δηλαδή όσα είχαν καεί ολόκληρο το 2006».

Η νομαρχία ζητεί:

  • Την αύξηση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης στις αρμόδιες για την πρόληψη και καταστολή Αρχές, όπως δασαρχεία, γ.γ. πολιτικής προστασίας, Πυροσβεστική.
  • Αμεση διαδικασία πρόσληψης - ενίσχυσης των πυροσβεστικών σταθμών της περιοχής, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Εκσυγχρονισμό και δημιουργία νέου αξιόπιστου στόλου επίγειων και εναέριων μέσων.
  • Απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών σε καμένες εκτάσεις και τέλος
  • Καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Π. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ