ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
22 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΔΥΝΑΜΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Στους δρόμους το «κίνημα της γραβάτας»

Χιλιάδες γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως λένε, τους καταδικάζει σε οικονομικό και επαγγελματικό αφανισμό.

 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 22/1/2016 , ενημερώθηκε

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας από τα Προπύλαια μέχρι το Σύνταγμα οι δικηγόροι ανέμιζαν τις γραβάτες τους, ενώ όταν έφτασαν μπροστά στη Βουλή τις τύλιξαν στα δέντρα και στους θάμνους δίπλα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη

<p>Σε όλη τη διάρκεια της πορείας από τα Προπύλαια μέχρι το Σύνταγμα οι δικηγόροι ανέμιζαν τις γραβάτες τους, ενώ όταν έφτασαν μπροστά στη Βουλή τις τύλιξαν στα δέντρα και στους θάμνους δίπλα στο μνημ

Η δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας των ελεύθερων επαγγελματιών μέσα σε λίγες ημέρες είχε μεγαλύτερο πλήθος και παλμό από την προηγούμενη και δικαίωσε με το παραπάνω τον τίτλο «το κίνημα της γραβάτας» που της έχει αποδοθεί. Αλλωστε σε όλη τη διάρκεια της πορείας από τα Προπύλαια μέχρι το Σύνταγμα οι δικηγόροι ανέμιζαν τις γραβάτες τους, ενώ όταν έφτασαν μπροστά στη Βουλή τις τύλιξαν στα δέντρα και στους θάμνους που βρίσκονται δίπλα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε κυρίως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι οι δικηγόροι πρόβατα για σφαγή, πάρε το μαντήλι σου και άντε στην ευχή» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν. «Ψέμα κάθε λέξη στο στόμα του Αλέξη» και «Για να μας ασφαλίσει ζητάει να μας κλείσει» φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές ανηφορίζοντας την οδό Σταδίου.

«Ειναι φορολογικό»

Οι επιστήμονες που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση και την πορεία συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι στην ουσία του φορολογικό και έχει ως μοναδικό σκοπό να δημεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους. «Δεν κατέβαινα ποτέ στον δρόμο για να διαδηλώσω αλλά πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η κυβέρνηση θέλει να βάλει ταφόπλακα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η οικογένειά μου έχει γραφείο από το 1969 και με τα νέα δεδομένα τα χρήματα που θα κερδίζω δεν θα ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ τον χρόνο» λέει στο «Εθνος» η πολιτικός μηχανικός Εύη Κοσμίδη, ενώ ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος συμπληρώνει: "Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα επιβεβαιωθεί η οικονομική αρχή ότι η υπερφορολόγηση και η εισφοροδιαφυγή είναι δίδυμα αδέρφια. Ενας εργαζόμενος στον κλάδο μου με εισόδημα 20.000 ευρώ θα μείνει με μερικές δεκάδες ευρώ στην τσέπη μετά την πληρωμή των εισφορών και όλων των φόρων".

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό έκαναν έξω από το υπουργείο Εργασίας οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ την πορεία των επιστημόνων ακολούθησαν σε μηχανές και οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Εξοντωτικό
Γ. Αθανασόπουλος - δικηγόρος
Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι εξοντωτικό και ουσιαστικά οδηγεί στη δήμευση του εισοδήματός μας, αφού περίπου το 75% θα καταλήξει στο Δημόσιο.

Εξοντωτικό Γ. Αθανασόπουλος - δικηγόρος Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι εξοντωτικό και ουσιαστικά οδηγεί στη δήμευση του εισοδήματός μας, αφού περίπου το 75% θα καταλήξει στο Δημόσιο.

Μελανό σημείο της χθεσινής διαδήλωσης ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος την ώρα που έφτανε στην κεφαλή της πορείας. Μέλη αριστερών οργανώσεων του πέταξαν ποτήρια με καφέ και τον προπηλάκισαν, αναγκάζοντας τον κ. Παναγόπουλο να αποχωρήσει.

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 12.30 έως τη λήξη του ωραρίου προχωρούν την επόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τα ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ τονίζουν πως με τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και σε συνδυασμό με την άμεση εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης για ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο «μπαίνουν τα θεμέλια για την ντε φάκτο και ντε γιούρε εφαρμογή συστήματος εγγυημένων εισφορών και ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην κύρια ασφάλιση».

Τις κινητοποιήσεις τους κλιμακώνουν και οι ναυτεργάτες. Η ΠΝΟ κήρυξε χθες νέα 48ωρη απεργία για όλες τις κατηγορίες πλοίων την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη (από 06.00 της 27/1/2016 μέχρι τις 06.00 στις 29/1/2016). Δεμένα θα μείνουν τα πλοία και στις 4 Φλεβάρη, καθώς η ΠΝΟ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Χαριστική βολή
Μαρ. Μαυρίκου - δικηγόρος
Το νέο Ασφαλιστικό δίνει τη χαριστική βολή σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Πολλοί συνάδελφοι ωθούνται βίαια στην έξοδο από το επάγγελμα. θα σκεφτώ εναλλακτικές λύσεις.

Χαριστική βολή Μαρ. Μαυρίκου - δικηγόρος Το νέο Ασφαλιστικό δίνει τη χαριστική βολή σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Πολλοί συνάδελφοι ωθούνται βίαια στην έξοδο από το επάγγελμα. θα σκεφτώ εναλλακτικές

Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Διαβάστε ακόμη: 
Σε θέση μάχης τα τρακτέρ της οργής

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ