ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στροφή για τη γονική μέριμνα

Προς απόσυρση οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τις έντονες αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς, γυναικείες οργανώσεις και κόμματα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:48, 7/10/2008

«Ανέκρουσεν πρύμναν» η κυβέρνηση στο ζήτημα της γονικής μέριμνας και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς, γυναικείες οργανώσεις και πολιτικά κόμματα, πρόκειται να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε δεχθεί ανησυχητικά «μηνύματα» όχι μόνο ότι θα εκδηλώνονταν έντονες αντιδράσεις, αλλά και ότι πολλές γυναίκες βουλευτές θα καταψήφιζαν τις σχετικές ρυθμίσεις, αφού οι πλέον αρμόδιοι φορείς τις είχαν χαρακτηρίσει αποσπασματικές και επικίνδυνες, καταγγέλλοντας ότι δεν είχε προηγηθεί κανένας διάλογος και δεν ήταν προϊόν κάποιας επιστημονικής ή κοινωνικής μελέτης.

Η κυβερνητική στροφή είναι αιφνιδιαστική, καθώς μόλις την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, υπερασπίστηκε τις προτεινόμενες νέες ρυθμίσεις για τη γονική επιμέλεια, υποστηρίζοντας ότι με αυτές θα επιχειρηθεί να αποτραπούν οι τριβές μεταξύ των συζύγων και δεν θα λειτουργήσουν ούτε εναντίον του άνδρα ούτε εναντίον της γυναίκας, αλλά υπέρ της σχέσης και υπέρ της μη προσφυγής τους κάθε τόσο στα δικαστήρια.

Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλοί φορείς (κυρίως γυναικείες οργανώσεις) αποδοκίμασαν έντονα τις ρυθμίσεις που έδιναν τη δυνατότητα στους χωρισμένους συζύγους να διατηρήσουν από κοινού τη γονική μέριμνα και μετά το διαζύγιο ή τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης.

Συμφωνία
Γι αυτή την από κοινού διατήρηση της γονικής μέριμνας και συναπόφασης για όλα τα σημαντικά προβλήματα των παιδιών θα μπορούσε να προηγηθεί συμφωνία των γονέων με σχετική συμβολαιογραφική πράξη.

Ομως η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) χαρακτήρισε εσπευσμένες και με ελλιπείς αιτιολογίες τις ρυθμίσεις, αφού δεν προηγήθηκαν διαβούλευση και ενδελεχής μελέτη, κάνοντας λόγο για διατάξεις που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες στην πράξη, γιατί θα προκαλέσουν βλαβερές για τα παιδιά εντάσεις και συχνότερη παρέμβαση των δικαστηρίων στην καθημερινή ζωή για να επιλυθούν διαφωνίες.

Σκληρή κριτική ασκήθηκε από γυναικείες οργανώσεις επειδή οι νέες ρυθμίσεις έδιναν επίσης τη δυνατότητα να ζητείται η μεταβολή της δικαστικής απόφασης με κάθε αλλαγή κατοικίας του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα, γεγονός που εκτιμούσαν ότι θα εξέτρεφε τη δικομανία.

Παράλληλα χαρακτηρίστηκε εξωφρενική η διάταξη που σε ένα μεταβατικό στάδιο επέτρεπε να επανεξεταστούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα, γεγονός που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για αναζωπύρωση νέων έντονων αντιδικιών εκεί που επιχειρούνταν να επικρατήσει ηρεμία και γαλήνη προς όφελος των παιδιών.

Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη υπέρ του νομοσχεδίου έχει ο Σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ), που χαιρετίζει τις ρυθμίσεις για από κοινού γονική μέριμνα ύστερα από σχετική συμβολαιογραφική πράξη.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι με τη σημερινή νομοθεσία η επιμέλεια δίνεται στον ένα γονέα, ενώ ο άλλος αποξενώνεται, με συνέπεια στην πράξη η μητέρα σε συντριπτικό ποσοστό να υπερφορτώνεται με τις ευθύνες ανατροφής του παιδιού, ενώ ο πατέρας περιθωριοποιείται παρά τη θέλησή του. Παράλληλα εκτιμάται ότι η ανάθεση της επιμέλειας και στους δύο γονείς εξυπηρετεί το παιδί με τον καλύτερο τρόπο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ