ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ταξίδι στην ιστορία της Μάδαινας

Το σήμερα συνδέθηκε με το χθες και μαζί ατενίζουν πιο αισιόδοξα το αύριο. Στη Μάδαινα του Δήμου Μεσσήνης ο Τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε εξαιρετική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 6/10/2014
Ο εκδότης του «Εθνους» Γιώργος Μπόμπολας με τον δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας Μαρία Καραφλόγκα στη Λαογραφική Εκθεση.
Ο εκδότης του «Εθνους» Γιώργος Μπόμπολας με τον δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας Μαρία Καραφλόγκα στη Λαογραφική Εκθεση.

Κατέγραψε και ταξινόμησε το αρχειακό υλικό της περιοχής, συγκέντρωσε θρησκευτικά και λαογραφικά κειμήλια και όλα αυτά τα παρουσίασε σε μια θαυμάσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας.

Το αρχειακό υλικό εκτίθεται στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας, στο κέντρο της Μάδαινας. Εκεί οι κάτοικοι μπορούν να βρουν πολλά στοιχεία όχι μόνο για τους προγόνους τους, αλλά για την ιστορία και την οικονομία του τόπου τους, την κοινωνική ζωή, τη μετανάστευση, τα ήθη και τις παραδόσεις.

Η καταγραφή και η ταξινόμηση του αρχειακού υλικού έγιναν με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας και της πολύ δραστήριας και δημιουργικής προέδρου του, Μαρίας Καραφλόγκα.

Οι τελευταίοι δημιούργησαν και τη Λαογραφική Εκθεση της Μάδαινας, που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, και η οποία περιλαμβάνει εκπληκτικά εκθέματα, μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τους κατοίκους του χωριού που τα προσέφεραν. Ομως η προσφορά τους αυτή δείχνει όχι μόνο την εμπιστοσύνη τους προς τον Σύλλογο αλλά και τη βούλησή τους να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του παρελθόντος που φέρνει στο σήμερα τον μεγάλο πολιτισμό της υπαίθρου και της περιφέρειας.

Στην εκδήλωση της Μάδαινας παραβρέθηκε και ο εκδότης του «Εθνους» Γιώργος Μπόμπολας, που κατάγεται από το χωριό. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καραφλόγκα, και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, τον ξενάγησαν στην έκθεση του αρχειακού υλικού και στη συνέχεια στην Κοινοτική Βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στον όροφο του ίδιου κτιρίου, ο οποίος έχει ανακαινιστεί με χρηματοδότηση του Γιώργου Μπόμπολα, στη μνήμη του πατέρα του. Εκεί προσέφερε στον Σύλλογο μια πολυτελή έκδοση της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μορέως, 1829-1838.

Μετά ξεναγήθηκε στην έκθεση θρησκευτικών κειμηλίων, στο γραφείο της ενορίας της Αγίας Τριάδας, που επίσης έχει ανακαινιστεί με χρηματοδότηση του Γιώργου Μπόμπολα, στη μνήμη της μητέρας του. Τέλος, έγινε η ξενάγηση στην έκθεση λαογραφικών κειμηλίων, η οποία και εγκαινιάστηκε.

Φωτογραφία από την εκδήλωση.
Φωτογραφία από την εκδήλωση.

Οι ομιλίες
Ακολούθησαν ομιλίες από τους ειδικούς. Ο ιστορικός Γιάννης Γονατίδης παρουσίασε στην εισήγησή του το ιστορικό αρχείο της Μάδαινας, μίλησε για την καταγραφή του, την ταξινόμησή του και την αξιοποίησή του. Σημειώνουμε ότι ο Γιάννης Γονατίδης ανέλαβε αυτό το έργο ως μέλος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Αρχείων Τάξις».

Η αρχαιολόγος Τίνα Γερολύμου έκανε την αρχαιολογική και ιστορική επισκόπηση της Μάδαινας και της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, η Μαρία Καραφλόγκα αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο κι ευχαρίστησε θερμά όσους βοήθησαν για την υλοποίηση του έργου αυτού. Για τον Γιώργο Μπόμπολα σημείωσε ότι είναι άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, με βαθιά πεποίθηση και με άμεση ανταπόκριση, αλλά αθόρυβη, όταν ζητείται η βοήθειά του. Προϊδέασε, τέλος, για νέες εκπλήξεις από τον Σύλλογο.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, είπε για τον Γιώργο Μπόμπολα ότι μπορεί να είχε να επισκεφθεί πολλά χρόνια το χωριό του, ωστόσο ήταν συνέχεια «παρών» με τις ενέργειες που έκανε για τη Μάδαινα. Προσέθεσε, δε, ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάδαινας αποτελεί παράδειγμα για τους Συλλόγους των χωριών.

Παραδοσιακός αργαλειός
Παραδοσιακός αργαλειός

Ο Γιώργος Μπόμπολας απευθυνόμενος στους συγχωριανούς του ζήτησε συγνώμη για την πολύχρονη απουσία του, εξήγησε όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε τη σχέση με τις ρίζες του, μέσω της Κοινότητας παλαιότερα και τα τελευταία χρόνια μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου. Τέλος, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, τόνισε: «Θέλω να πω σε όλους εσάς ότι οι ρίζες μου είναι εδώ, στη Μάδαινα, και εύχομαι να είστε όλοι καλά. Kαι στα εγγόνια σας να πείτε να περπατούν με ψηλά το κεφάλι, γιατί οι ρίζες τους είναι στη Μάδαινα».

Πέτρος Τσώνης

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ