ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών βοηθά τους ιστιοπλόους μας στο Ρίο

Με σύμμαχο τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες δίνει τη μάχη της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η ελληνική ομάδα ιστιοπλοΐας. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 10/8/2016

Για την κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών της το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημιούργησε ένα ειδικό σύγχρονο σύστημα αριθμητικής πρόγνωσης καιρού με πολύ υψηλή ανάλυση, τα αποτελέσματα του οποίου αποστέλλονται καθημερινά στο Ρίο ώστε να προσαρμόζονται αναλόγως οι προπονήσεις και τα αγωνιστικά πλάνα των αθλητών. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά:

ο Αστεροσκοπείο παράγει από τα μέσα Ιουλίου και σε καθημερινή βάση εξειδικευμένες προγνώσεις καιρού με έμφαση στον άνεμο χωριστά για κάθε θαλάσσιο αγωνιστικό στίβο όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες. Η παρεχόμενη υποστήριξη περιλαμβάνει δύο φάσεις, από τη μια προγνώσεις δύο ημερών σε πολύ υψηλή οριζόντια ανάλυση 200 m x 200 m και από την άλλη προγνώσεις πέντε ημερών σε υψηλή οριζόντια ανάλυση 1 x 1 km.

Οι προγνώσεις αφορούν κάθε αγωνιστικό στίβο του Ρίο και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή με υψηλό χρονικό βήμα 30 min. Το μοντέλο επαληθεύεται με ενόργανες και μη παρατηρήσεις που παρέχει η Ομάδα «Aνεμος Ελλάδας» και τα στοιχεία αποστέλλονται σε διάστημα μίας ώρας στους Eλληνες ιστιοπλόους.

Για την επίτευξη του στόχου συνεργάστηκαν πολλοί ερευνητικοί φορείς της χώρας.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ