ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τώρα είμαστε και καμένη γενιά

«Το πάθημα του 2007 δεν μας έγινε μάθημα. Ασύλληπτη η ανικανότητα της κυβέρνησης» λένε με θλίψη και αγανάκτηση οι 30άρηδες της γενιάς των 700 ευρώ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:57, 28/8/2009
Από αριστερά ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Πασχάλης Αγανίδης και ο Θανάσης Γκούγκλας που συμμετέχουν στην κίνηση του G700
Από αριστερά ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Πασχάλης Αγανίδης και ο Θανάσης Γκούγκλας που συμμετέχουν στην κίνηση του G700

«Είμαστε η καμένη γενιά», λένε οι νέοι του G700, της γενιάς δηλαδή των 700 ευρώ, εκφράζοντας τη θλίψη και την αγανάκτησή τους για το επαναλαμβανόμενο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος. Με αφορμή την τεράστια καταστροφή στη Βορειοανατολική Αττική, οι νέοι που προβληματίζονται έντονα για τη γενιά τους και γι αυτά που τους επιφυλάσσει το μέλλον, οργίζονται και εξεγείρονται. Μιλούν για «ασύλληπτη ανικανότητα», για «κυβέρνηση-παιδική χαρά», για «υπονόμευση του μέλλοντός τους, της ποιότητας ζωής τους και εν τέλει των ονείρων τους».

Χαρακτηρίζουν «φαρσοκωμωδία» το επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω στα καμένα και ξεκαθαρίζουν πως... κρατούν μικρό καλάθι μπροστά στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις των πολιτικών. Καλούν αντίθετα την κοινωνία των πολιτών να είναι σε επαγρύπνηση.

«Η καταστροφή της Βορειοανατολικής Αττικής προκαλεί αμηχανία, θυμό, οργή και απογοήτευση, διότι αποδεικνύεται ότι μετά την τραγική εμπειρία του 2007 τα προβλήματα παραμένουν ίδια: ανύπαρκτος σχεδιασμός και προληπτική ικανότητα, έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού και οργάνωσης, ανεπάρκειες στο δυναμικό και στην υποδομή του πυροσβεστικού σώματος, αδυναμία ελέγχου ιδιωτικών συμφερόντων, εκτεταμένη ανομία», σημειώνει ο 28χρονος Πασχάλης Αγανίδης.

Αστείες δικαιολογίες
«Ακόμα περισσότερο», συμπληρώνει ο ίδιος, «τα αισθήματα οργής προκαλούνται από τις αστείες δικαιολογίες και την ακατάσχετη μπαρουφολογία. Στον στρατηγό άνεμο και στην ασύμμετρη απειλή προστίθενται τα... πεύκα και η "ευρωπαϊκή συγκυρία"». Το πάθημα του 2007 δεν μας έγινε μάθημα, σχολιάζει και ο 30χρονος Θανάσης Γκούγκλας, ιδρυτικό μέλος των G700. «Νιώθω θλίψη, αγανάκτηση, απογοήτευση, αποτροπιασμό, φρίκη. Ξανά τα ίδια. Το 2007 δεν μάθαμε απολύτως τίποτα. Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα κάηκε και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία δεν υπάρχει δικαιολογία κι ελαφρυντικό. Υποτίθεται πως φέτος ήταν μια βροχερή χρονιά και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν τέτοιες πυρκαγιές».

Οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ διακρίνουν «διαχρονικές πολιτικές και θεσμικές ευθύνες» για το διαρκές οικολογικό έγκλημα. «Οπως μας κληροδοτούν την κατάρρευση του ασφαλιστικού, την εργασιακή ανασφάλεια, την εξαθλίωση της παιδείας, την ανύπαρκτη ποιότητα ζωής, με τον ίδιο τρόπο μας κληροδοτούν και μια καμένη γη», τονίζει ο 29χρονος Παναγιώτης Σταμπουλίδης και προσθέτει πως «η σημερινή γενιά των 30άρηδων θα κληθούν να πληρώσουν και το κόστος της οικολογικής καταστροφής». Ο ίδιος λέει πως νιώθει πρωτογενώς πόνο και θλίψη για το οικολογικό έγκλημα και δευτερογενώς απαξίωση για το πολιτικό σύστημα. Ξεκαθαρίζει επίσης πως δυσπιστεί στις εκ των υστέρων εξαγγελίες. «Κάθε φορά, μετά από ένα τέτοιο γεγονός, μιλούν όλοι ξαφνικά για μέτρα και πολιτικές. Πιστεύω πλέον ακράδαντα πως τίποτα ουσιώδες δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ούτε αυτή τη φορά». Πολλές φορές δεν γίνονται ούτε τα στοιχειώδη, θα συμπληρώσει ο Θανάσης. «Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από την οργανωμένη ανικανότητα και όχι από κάποιο... στρατηγό άνεμο. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το κράτος και τις υποδομές του για να αποτρέψουμε καταστροφές όπως αυτή που βίωσε η Αττική πριν από λίγα 24ωρα. Αντίθετα περισσεύουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το να μοιράζουμε 3χίλιαρα για να φανούμε ευαίσθητοι. Οταν βλέπω το επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω στα καμένα να επαναλαμβάνεται, νιώθω πως βιώνω μια μεγάλη φαρσοκωμωδία».

Οι G700 μιλούν για διεύρυνση του οικολογικού ελλείμματος και διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το βάρος της οποίας πέφτει στις πλάτες της νέας γενιάς. «Η αδυναμία προστασίας του δασικού πλούτου και η διογκούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση διευρύνουν το οικολογικό έλλειμμα της χώρας», τονίζει ο Πασχάλης, συμπληρώνοντας πως «η "περιβαλλοντική καθυστέρηση" συνιστά μία από τις κρισιμότερες όψεις διαγενεακής ανισότητας, καθώς επιφυλάσσει στις επερχόμενες γενιές μια τραγικά χαμηλή ποιότητα ζωής με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος». Το περιβαλλοντικό κεφάλαιο που αφήνει η μια γενιά στην άλλη -συμπληρώνει ο Θανάσης- περιορίζεται διαρκώς.

«Κάθε φορά που καίγεται ένα δάσος, χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι από το περιβαλλοντικό κεφάλαιο που διαθέτουμε ως χώρα κι αυξάνεται αντίστοιχα το οικολογικό έλλειμμα», εξηγεί ο ίδιος.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Θύτης το πολιτικό σύστημα με την κυβέρνηση στον πρώτο ρόλο

Οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού συστήματος. «Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, την κρισιμότητα και τη σημασία της διαρκούς κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών», επισημαίνει ο Πασχάλης. Για ανικανότητα του πολιτικού συστήματος, που δεν μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον της χώρας, κάνει λόγο ο Παναγιώτης.

«Τις μέρες που μαινόταν η πυρκαγιά βρισκόμουν στην Ισπανία. Αισθάνθηκα ντροπή όταν με ρωτούσαν πώς είναι δυνατόν να καίγεται η πρωτεύουσά μας και να μην μπορεί μια συντεταγμένη πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Για μένα το έγκλημα είναι εξιχνιασμένο. Θύμα είναι το περιβάλλον και θύτης το σύνολο του πολιτικού συστήματος, με την κυβέρνηση στον πρώτο ρόλο». Τα μέλη του G700 θα συμμετάσχουν σήμερα το απόγευμα στη διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σε ανοιχτή δημόσια διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος καλούν σήμερα το απόγευμα στις 19.00 ενεργοί πολίτες, bloggers κ.ά. με αφορμή την καταστροφή της Βορειοανατολικής Αττικής. «Ολοι με μαύρα ρούχα στην Πλατεία Συντάγματος», αναφέρει το κάλεσμα που κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του Διαδικτύου. Σύμφωνα με το κάλεσμα θα κατατεθούν στο προεδρείο της Βουλής καμένα δέντρα, «σαν απάντηση της φύσης και των ενεργών πολιτών στις πολιτικές που τα έκαψαν», ενώ θα απαιτηθεί να κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέα όλα τα καμένα των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον.

G700
Κίνηση νέων στο Ιντερνετ

Η Γενιά των 700 ευρώ (G700) http://g700.blogspot.com/  είναι μια εναλλακτική κίνηση πολιτών στο Διαδίκτυο, στην οποία συμμετέχουν νέοι, στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35, οι οποίοι προβληματίζονται έντονα για τη γενιά τους και αυτά που τους επιφυλάσσει το μέλλον. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο αντιπροσωπεία των G700 έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ