ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Τσίμπησαν» 1.545 παραβάτες

Μέσω δορυφόρων παρακολουθούνται τα επαγγελματικά σκάφη, ενώ για τα ερασιτεχνικά και τους υποβρύχιους ψαράδες το ΛΣ στήνει «καρτέρια». Το ψάρεμα «εκτός εποχής» η συνηθέστερη παράβαση  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:59, 10/3/2010
Ολα τα αλιευτικά μήκους άνω των 15 μέτρων, δηλαδή 691 σκάφη σε σύνολο 17.255, φέρουν υποχρεωτικά συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης τις οποίες ελέγχει σε 24ωρη βάση το ειδικό κέντρο του Λιμενικού Σώματος
Ολα τα αλιευτικά μήκους άνω των 15 μέτρων, δηλαδή 691 σκάφη σε σύνολο 17.255, φέρουν υποχρεωτικά συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης τις οποίες ελέγχει σε 24ωρη βάση το ειδικό κέντρο του Λιμενικού Σώμ

Ηλεκτρονικά «μάτια» παρακολουθούν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο για το παράνομο ψάρεμα. Οι παραβάτες εντοπίζονται από το ειδικό κέντρο, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, στο Λιμενικό Σώμα και η κλήση φτάνει σε αυτούς «ταχυδρομικά» με τα πειστήρια της παράβασης.

Παράλληλα, οι λιμενικές αρχές στήνουν καρτέρι για το παράνομο ψάρεμα των ερασιτεχνικών σκαφών και των υποβρύχιων ψαράδων, που είχαν την περσινή χρονιά τη μερίδα του λέοντος σε παραβάσεις, χωρίς όμως να υστερούν και τα επαγγελματικά σκάφη.

Συνολικά, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς βεβαιώθηκαν 1.545 παραβάσεις για παράνομο ψάρεμα. Αυτό αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, σε περισσότερες από 4 παραβάσεις την ημέρα.

Από επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος προκύπτει ότι από το σύνολο των παραβάσεων το 28%, που αντιστοιχεί σε 433 παραβάσεις έγιναν από ερασιτεχνικά σκάφη. Όπως έλεγαν έγκυρες πηγές η συνηθέστερη παράβαση είναι για ψάρεμα «εκτός εποχής». Από εκεί και πέρα, το 27,2%, που αντιστοιχεί σε 421 παραβάσεις έγινε στην διάρκεια υποβρύχιας αλιείας, με συνηθέστερη παράβαση την χρήση υποβρύχιου φακού. Στα επαγγελματικά σκάφη οι περισσότερες παραβάσεις (271) βεβαιώθηκαν σε μηχανότρατες ενώ οι 212 σε διάφορα άλλα επαγγελματικά σκάφη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει κοινοτικής οδηγίας όλα τα ελληνικά αλιευτικά, μήκους άνω των 15 μέτρων, που είναι 691 σε σύνολο 17.255 επαγγελματικών αλιευτικών, που συγκροτούν τον ελληνικό αλιευτικό στόλο, έχουν υποχρεωτικά τοποθετημένη συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης.

Ετσι, το Λιμενικό Σώμα έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθεί μέσω δορυφόρου και να γνωρίζει κάθε στιγμή σε ποια περιοχή ψαρεύει το καθένα από τα μεγάλα σκάφη.

Ερευνα - διάσωση
Οπως τονίζεται, αυτό είναι πολύ χρήσιμο και σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης, αφού το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει ποια αλιευτικά μπορούν να ενεργοποιηθούν για την παροχή βοήθειας.

Πάντως, στη διάρκεια του 2009 τα ηλεκτρονικά «μάτια» έπιασαν 315 παραβάσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες (321) βεβαιώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και έπονται η ευρύτερη περιοχή της Πάτρας με 248 παραβάσεις και της Θεσσαλονίκης με 215. Για το σύνολο των 1.545 παραβάσεων το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν συνολικά ανήλθαν σε 961.220 ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν και πολυήμερες αφαιρέσεις αδειών.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης
smalag@pegasus.gr

Φωτογραφίες: Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ