ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Τυπώνει σε 3D την ιστορία

Ο μέσος επισκέπτης ενός μουσείου έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το αντίγραφο ενός δημοφιλούς εκθέματος από το κατάστημα.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 9/5/2014

Τι γίνεται όμως με τους επιστήμονες και τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να ερευνήσουν ή να παρουσιάσουν στην τάξη ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό έκθεμα και δεν μπορούν να αρκεστούν σε μια απλή φωτογραφία του;

Τη λύση δίνει η ψηφιακή πλατφόρμα που εμπνεύστηκε ο κ. Μανιάτης και θα παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Ο χρήστης της πλατφόρμας θα μπορεί, με το πάτημα ενός κουμπιού, να παραγγείλει μια τρισδιάστατη εκτύπωση ενός εκθέματος η οποία θα φτάσει σε αυτόν με το ταχυδρομείο μερικές μέρες αργότερα.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα, την οποία ο κ. Μανιάτης φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί το επόμενο διάστημα. «Για να μπορέσει κάποιος να παραγγείλει μια τρισδιάστατη εκτύπωση θα πρέπει το ίδιο το μουσείο να έχει αναρτήσει ψηφιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση του αντικειμένου στην ιστοσελίδα του. Αυτό το έχουν κάνει ελάχιστα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Εμείς μπορούμε να δώσουμε την τεχνογνωσία στα μουσεία ώστε να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των εκθεμάτων και από την άλλη μπορούμε να διαχειριστούμε το κομμάτι των παραγγελιών και της εκτύπωσης», εξηγεί στο «Εθνος».

Οπως φαίνεται, ο κ. Μανιάτης θα επικεντρωθεί στο εξωτερικό γιατί, όπως λέει, στην Ελλάδα η πλατφόρμα του δεν μπορεί να βρει εύκολα έδαφος για ανάπτυξη. «Στις άλλες χώρες κάθε μουσείο είναι αυτόνομο και μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Εδώ τα πνευματικά δικαιώματα τα διαχειρίζεται κεντρικά μια αρχή, οπότε δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι».

Η πλατφόρμα της εταιρείας βρίσκεται στη διεύθυνση www.museofabber.com και πριν από λίγους μήνες έλαβε το βραβείο @diversity της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατηγορία «Πρόσβαση στον Πολιτισμό».

Το άνοιγμα στη Μεγάλη Βρετανία
Μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Μανιάτη και στην πλατφόρμα του έγινε από το «Wired», το κορυφαίο περιοδικό για την τεχνολογία και την επιστήμη, στο οποίο αναφέρεται ότι με την τεχνολογία που αναπτύσσει η Museotechniki θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά των σχολείων της Αγγλίας να έχουν τρισδιάστατα αντίγραφα εκθεμάτων για να κατανοούν καλύτερα το περιεχόμενο των μαθημάτων. «Η πρόσβαση στα αντικείμενα για εκπαιδευτικούς σκοπούς είναι απαραίτητη. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν δώσει βάρος στην προμήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών για τα σχολεία. Βρίσκομαι συχνά στην Αγγλία για να δούμε αν και πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή την ιδέα».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ