ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ 111

Τζαμί στο Βοτανικό: Στο ΣτΕ ως οικολόγοι οι Χριστιανοί, δεν πήγε ο Σεραφείμ

Την συνταγματική επιταγή για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την διάκριση των εξουσιών, επικαλέστηκε η ομάδα των 111 πολιτών που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσουν την δημοπράτηση του έργου ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού. Παρά το ότι προσφυγή είχε καταθέσει και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, δεν εκπροσωπήθηκε και η δική του αίτηση απορρίφθηκε.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 20:29, 6/10/2015

Την υπόθεση εξετάζει το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Δημοσθένη Πετρούλια και εισηγήτρια την πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου.

Για την ανέγερση του Τεμένους έχουν διατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης 946.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) και έχει εγκριθεί η δημοπράτηση του έργου.

Το επίμαχο Τέμενος θα κατασκευαστεί σε έκταση 17 στρεμμάτων στην έκταση του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό.

Σύμφωνα με την Πολιτεία, η κατασκευή του Τεμένους αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Αθήνα και τη γύρω περιοχή.

Τι υποστήριξαν οι πολίτες
Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι 111 κάτοικοι, που προσέφυγαν στο ΣτΕ με την ιδιότητα των Χριστιανών Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών, υποστήριξαν ότι η δημοπράτηση του Τεμένους παραβιάζει τα άρθρα 24 και 26 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και διάκρισης των εξουσιών, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία και προσέθεσαν ότι η κατασκευή του δεν συνάδει με την ιστορία και την αισθητική της πόλης.

Ο συνήγορος του ελληνικού δημοσίου αντέκρουσε τα νομικά επιχειρήματά των δικηγόρων των 111 και το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ανάλογη προσφυγή με αυτή των 111 κατοίκων είχε καταθέσει και ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αλλά κατά τη σημερινή συζήτηση δεν εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρο, με συνέπεια η αίτηση ακύρωσής του να απορριφθεί ως ανομιμοποίητη.

Απερρίφθη η πρώτη προσφυγή για θρησκευτικούς λόγους
Οι 111 είχαν προσφύγει και πάλι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το έτος 2013 και ζητούσαν την ακύρωση της χρηματοδότησης του επίμαχου έργου.

Τότε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ’ αριθ. 2399/2014 απόφασή της, απέρριψε την προσφυγή τους, κρίνοντας μεταξύ των άλλων ότι οι ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κατασκευή του Τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά αντίθετα εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής τη συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ