ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ όσοι αρνούνται θέσεις εργασίας

Τον δρόμο της εξόδου από το Ταμείο Ανεργίας δείχνει στους άνεργους, που αρνούνται θέσεις εργασίας, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:56, 25/5/2007

Τον δρόμο της εξόδου από το Ταμείο Ανεργίας δείχνει στους άνεργους, που αρνούνται θέσεις εργασίας, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, όποιος άνεργος επιδοτούμενος από τον ΟΑΕΔ αρνείται δύο φορές να παρακολουθήσει προγράμματα κατάρτισης ή δεν δέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του προσφέρεται στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο και σε απόσταση ως 30 χιλιομέτρων από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του, θα χάνει το επίδομα ανεργίας.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, πολυνομοσχέδιο που φέρνει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας, και δόθηκε ήδη στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για γνωμοδότηση. Να σημειωθεί πως η αντίστοιχη ρύθμιση που ίσχυε έως σήμερα, αλλά δεν είχε ποτέ ενεργοποιηθεί, προέβλεπε τη διακοπή της επιδότησης ακόμη και με μία άρνηση. Με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνονται τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ -εν όψει εκλογών- προβλέπεται σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ και τους Επιθεωρητές Εργασίας (ελεγκτικό επίδομα 100 ευρώ τον μήνα και έξοδα κίνησης 180 ευρώ τον μήνα).

Προβλέπεται ακόμη η προσυνταξιοδότηση όλων των ανέργων των κλωστηρίων της Νάουσας εφόσον έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2005 συνολικά 7.500 ημέρες εργασίας και την ηλικία των 50 ετών (έως τις 31/12/2008). Η ρύθμιση αφορά όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και η σύμβαση εργασίας τους καταγγέλθηκε από 1/4/2004 ή θα καταγγελθεί έως και τις 31/12/2008.

Την ίδια στιγμή, επανακαθορίζονται τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στα 500-50.000 ευρώ από 1.000-30.000 ευρώ. Στο εξής, κάθε εργοδότης υποχρεούται να τηρεί για διάστημα 5 ετών (αντί 2 ετών σήμερα) ειδικό βιβλίο ή μηχανογραφημένες σελίδες με τις άδειες του προσωπικού. Η άδεια μπορεί να χορηγείται τμηματικά, σε περισσότερες των δύο περιόδων, από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες (12 αν πρόκειται για ανήλικο εργαζόμενο).

Ταυτόχρονα, οι εποχικά απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα παραμένουν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, με χαμηλότερες εισφορές έναντι του ΙΚΑ όπου είχαν ενταχθεί το 2005, ενώ ρυθμίζονται χρέη δικαιούχων στον ΟΕΚ (περιόδου από 1/11/97) με έκπτωση 40% εφόσον εξοφλήσουν το ληξιπρόθεσμο δάνειό τους μέσα σε 1 έτος, καθώς και τα χρέη σε όσους είχαν παραχωρηθεί κατοικίες από τις 27/8/99 έως τις 31/12/02 - προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να λαμβάνουν στεγαστικά δάνεια και όσοι έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ. Παράλληλα, εντάσσεται αναδρομικά (από 1/1/2007) ο κλάδος ασθενείας του Ταμείου Πρόνοιας και Ασθένειας των εργαζομένων στα λιμάνια στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ