ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 22°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Χαρίζουμε αλλά δεν ανταλλάσσουμε

Οχι στα «second hand» και στις ανταλλαγές προϊόντων λένε οι Ελληνες. Πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι η κουλτούρα της ανταλλαγής και της επαναχρησιμοποίησης, ριζωμένη στη νοοτροπία άλλων ευρωπαϊκών λαών, απουσιάζει από τη χώρα μας παρά την οικονομική κρίση.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 6/9/2014

Το περασμένο έτος μόλις το 12% των πολιτών αντάλλαξε κάποιο αγαθό, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα εξακολουθούν να μην αγοράζουν μεταχειρισμένα είδη.

Παρ' όλ' αυτά, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα ελληνικά ανταλλακτικά δίκτυα, ενώ στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα Kαλύτερη Ζωή της WWF διοργανώνει Φεστιβάλ ανταλλαγής, επαναχρησιμοποίησης και δωρεάς αντικειμένων στην Αθήνα.

Εμφανώς διαφορετική είναι η εικόνα ως προς τις δωρεές, αφού επτά στους δέκα Ελληνες χάρισαν πέρυσι κάποιο αντικείμενο, ως επί το πλείστον είδη ένδυσης.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την Καλύτερη Ζωή αναδεικνύει ως αιτίες της μη συμμετοχής σε ανταλλαγή προϊόντων την έλλειψη ενημέρωσης αλλά και την ντροπή.

Οι περισσότεροι (18%) απαντούν ότι δεν το έχουν σκεφτεί ή δεν το έχουν ανάγκη, ποσοστό 14% λέει πως δεν εντάσσεται στη φιλοσοφία του, ενώ 9% απαντά πως θα επέλεγε να χαρίσει ή να πετάξει παρά να ανταλλάξει.

Προς το παρόν η ανταλλαγή κινείται κυρίως σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο (57%), ενώ τρεις στους δέκα προτιμούν να χαρίσουν και να ανταλλάξουν μέσω κάποιου ιδρύματος ή της Εκκλησίας.

Σήμερα κυρίως ανταλλάσσουν άνθρωποι ηλικίας μέχρι 44 ετών (47%), στην πλειονότητά τους φοιτητές και μισθωτοί, ενώ τα αντικείμενα που κυριαρχούν είναι ρούχα, τρόφιμα, βιβλία, ηλεκτρονικά είδη και μωρουδιακά.

Παρεμβάσεις

Η Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου που συμμετέχει στην εκστρατεία Καλύτερη Ζωή της WWF
Η Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου που συμμετέχει στην εκστρατεία Καλύτερη Ζωή της WWF
«Eίναι στο χέρι μας να πείσουμε όσους, παρά την κρίση, προτιμούν να αγοράζουν συνεχώς νέα πράγματα να μπουν στο παιχνίδι της επαναχρησιμοποίησης», λέει στο «Εθνος» ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή.

«Αλλά για να το καταφέρουμε πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο αισθητή την παρουσία μας, δείχνοντας καλά παραδείγματα do it yourself κατασκευών από άχρηστα υλικά, διοργανώνοντας άρτια ανταλλακτικά παζάρια, προβάλλοντας τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης. Δύσκολη προσπάθεια, αλλά αξίζει να καταβληθεί!

Με αυτό κατά νου, η Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς διοργανώνει στο τέλος του Σεπτεμβρίου ένα πρωτότυπο φεστιβάλ για την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων. Παλιά άλλωστε η επαναχρησιμοποίηση ήταν κοινός τόπος. Ολοι θυμόμαστε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας να αξιοποιούν καθετί που έφτανε στα χέρια τους. Αυτή η διαδικασία περιορίστηκε με το πέρασμα του χρόνου και τη μανία υπερκαταναλωτισμού που κατέλαβε τη χώρα τα χρόνια της πλασματικής όπως αποδείχθηκε αφθονίας...».

ΑΠΟ ΤΗ WWF
Φεστιβάλ για τα «second hand»

Διήμερο φεστιβάλ ανταλλαγής και επαναχρησιμοποίησης προϊόντων διοργανώνεται στην Αθήνα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου από τη WWF. Βιωματικά σεμινάρια Do It Yourself (Φτιάξ' το μόνος σου), συμβουλές επανάχρησης αγαθών και συλλογή αντικειμένων για αστέγους θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στον Χώρο Τέχνης και Δράσης «Βρυσάκι» στο Μοναστηράκι. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί συναυλία, ενώ θα υπάρχει και πλούσιο παιδικό πρόγραμμα.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Κερδίζει έδαφος η ανταλλαγή στα ρούχα

Τη δική της εικόνα για τις ανταλλαγές στην Ελλάδα δίνει μέσω της συμμετοχής της στην εκστρατεία που οργανώνει η Καλύτερη Ζωή η Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου. Η ίδια έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα Οργάνωση 2.0, όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες για πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης πολιτών και λέει: «Κυρίως η ανταλλαγή που έχει έρθει στη μόδα τώρα τελευταία είναι με τα ρούχα. Ομως έχουμε ένα προβληματάκι με τα second hand, γιατί έχουμε κατάλοιπα ως κοινωνία από παλιότερα που δεν είχαμε τίποτα, το κατοχικό σύνδρομο που λέμε συνήθως. Οπως μπουκώναμε φαγητό, έτσι μπουκώναμε και ρούχα. Και πλέον θεωρούμε υποτιμητικό να φορέσουμε κάτι που φόρεσαν άλλοι πριν από εμάς. Κι όμως εκτός της οικονομικής ωφέλειας η ανταλλαγή μάς βοηθά και να κοινωνικοποιηθούμε. Γνωρίζουμε κόσμο, νέες κουλτούρες... Σήμερα γίνονται ανταλλαγές χρόνου ή προϊόντων μέσω Διαδικτύου ή σε παζάρια, ενώ έχουμε και τα ανταλλακτικά νομίσματα για τα οποία υπάρχει πολύ ενδιαφέρον τελευταία».

Κατερίνα Ροββά

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ