ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ - ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Υγειονομικοί έλεγχοι σε όλους τους μετανάστες

Τον υποχρεωτικό υγειονομικό έλεγχο όλου του μεταναστευτικού πληθυσμού, ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, αναγγέλλοντας την δημιουργία ειδικών χώρων στα νοσοκομεία για όσους πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, τον έλεγχο των μεταναστών από κινητά συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και γραμμή καταγγελιών για κατοικίες στις οποίες στοιβάζονται λαθρομετανάστες. Τροπολογία για τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών καταθέτει αύριο στην Βουλή, ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 11:22, 1/4/2012

Υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ενάντια σε κάθε είδους λαϊκισμό, χαρακτήρισαν το μεταναστευτικό πρόβλημα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μ. Χρυσοχοϊδης και ο Α. Λοβέρδος. Οι δύο υπουργοί ετοιμάζουν σχετική διάταξη η οποία:

  • προσδιορίζει τα λοιμώδη νοσήματα που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία
  • καθιερώνει την υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας των πασχόντων και των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι και να παρασχεθεί η απαιτούμενη θεραπευτική αγωγή
  • καθιερώνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα νοσηλευτικά ιδρύματα για την αντιμετώπιση περιστατικών λοιμωδών νοσημάτων
  • επιβάλλει περιορισμούς στην απασχόληση ατόμων που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα
  • προσδιορίζει τις υποχρεώσεις των κρατικών αρχών( ΚΕΕΛΠΝΟ-ΣΕΥΥΠ-ΣΕΕ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΕΛ.ΑΣ)
  • προωθεί τη διαδικασία καθιέρωσης για το πιστοποιητικό υγείας για τους μετανάστες, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εργασία
  • καθιερώνονται προδιαγραφές και απαιτήσεις, ώστε οι χώροι διαβίωσης των παράνομων μεταναστών να πληρούν επαρκείς προδιαγραφές υγιεινής και ταυτόχρονα επιβάλλει περιορισμούς στις χρήσεις των χώρων αυτών. 

Όπως είπαν οι υπουργοί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους περίπου 1.000.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, άλλοι με άδεια, οι περισσότεροι χωρίς άδεια, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στο επίπεδο της υγείας και στο επίπεδο της ασφάλειας.


Σημειώθηκε ότι αυξήθηκαν τα μεταδιδόμενα νοσήματα παράλληλα με την εγκληματικότητα, η οποία σε ορισμένες περιοχές δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα.  Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ότι έχουν αυξηθεί 1000% τα κρούσματα AIDS ενώ έχουν καταγραφεί 620 οίκοι ανοχής χωρίς άδεια, και μόνο επτά με άδεια.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της «υγειονομικής βόμβας»
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο υγειονομικός έλεγχος- που μέχρι πρότινος ήταν εθελοντικός- θα γίνει υποχρεωτικός και όσοι λαθρομετανάστες πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, θα μεταφέρονται στους ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία, είτε έχουν αιτηθεί ασύλου, είτε όχι.

Έλεγχοι θα διενεργούνται και από κινητά συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να σταματούν μετανάστες στον δρόμο. Επιπλέον εγκαινιάζεται σύντομα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τις κατοικίες στις οποίες στοιβάζονται λαθρομετανάστες, οι οποίες και θα σφραγίζονται. Κυρώσεις θα επιβάλλονται επίσης σε ιδιοκτήτες χώρων εστίασης που απασχολούν μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε υγειονομικούς ελέγχους.

Τροπολογία για τα κέντρα κράτησης
Τροπολογία, που θα προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης ανά ηπειρωτική περιφέρεια, καταθέτει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος στην κοινή συνέντευξή του με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς». 

Την τροπολογία προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας χτες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι το θέμα των μεταναστών είναι εξαιρετικά κρίσιμο και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην το χρησιμοποιήσουν για προεκλογικά οφέλη. Εξάλλου, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όλοι οι παράνομοι θα φύγουν σταδιακά από την Ελλάδα, ενώ σχολιάζοντας τη στάση περιφερειαρχών που αρνούνται τα κέντρα φιλοξενίας, τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αν δεν το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, θα υποστούμε τις συνέπειες.

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ