ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υποψήφιοι με χιούμορ, φαντασία

Εκφράζουν μια άλλη πολιτική νοοτροπία, τα συνθήματά τους είναι ευρηματικά,

οι υποσχέσεις στους ψηφοφόρους στοχευμένες και οι στόχοι τους μία θέση στη Βουλή

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:56, 22/9/2009
Με άφθονη παιγνιώδη διάθεση οι «Φίλοι του Ανθρώπου» απευθύνουν διαδικτυακό κάλεσμα στους ψηφοφόρους
Με άφθονη παιγνιώδη διάθεση οι «Φίλοι του Ανθρώπου» απευθύνουν διαδικτυακό κάλεσμα στους ψηφοφόρους

Σουρεαλιστικό χιούμορ, πλούσια φαντασία και γερές δόσεις πρωτοτυπίας κομίζουν στην πολιτική σκηνή αρκετοί εκ των 23 συνδυασμών που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη. Εκφραστές μιας άλλης πολιτικής νοοτροπίας, κάποιοι κινούνται μεταξύ αστείου και σοβαρού, ενώ άλλοι δεν κρύβουν ότι μοναδική κινητήριος δύναμη για την κάθοδό τους στον πολιτικό στίβο είναι μία θέση στη Βουλή.

Αποκαλυπτικό των προθέσεών του είναι το κόμμα «Χαρίζω οικόπεδα, Χαρίζω σπίτια» του κ. Μιλτιάδη Τζαλαζίδη, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, διεκδικεί με αξιώσεις την παρουσία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τους καπνιστές φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. (Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση), ενώ ο τίτλος Παλαιά Δημοκρατία του κόμματος του κ. Δασκαλόπουλου αποτελεί προφανώς το αντίστροφο της Νέας Δημοκρατίας...

Απορρίφθηκαν

Από τους σχηματισμούς που τελικά απορρίφθηκαν αργά χθες βράδυ από τον Αρειο Πάγο ξεχώριζε ο συνδυασμός Νέα Ελληνική Δημοκρατία που είχε παρεμβάλει τη λέξη «Ελληνική» στον τίτλο επιδιώκοντας να προσεταιριστεί τους αφηρημένους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει το κόμμα «Πού είσαι Παπαδόπουλε- Κόμμα Αλλοδαπών- Τρομοκρατήστε τους Τρομοκράτες».

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ 80ΧΡΟΝΟ
Εφτιαξε κόμμα για να χαρίσει οικόπεδα

n «Χαρίζω οικόπεδα, Χαρίζω χρέη, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος». Θυμίζει τη διαφήμιση με το αφεντικό που τρελάθηκε, είναι όμως το όνομα του σχηματισμού με τον οποίο κατέρχεται στις εκλογές ο αγροτοεργάτης- Θεσσαλομακεδόνας πολιτικός κ. Μιλτιάδης Τζαλαζίδης.

Ο κ. Τζαλαζίδης διευκρινίζει στο «Εθνος» πως ο τίτλος του συνδυασμού του δεν συνιστά απατηλές υποσχέσεις και ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να το κάνει πραγματικότητα. «Τα οικόπεδα βρίσκονται στα Γρεβενά σε μία έκταση 30.000 στρεμμάτων στο τσιφλίκι του Μουσταφά», ενημερώνει τους ενδιαφερομένους. «Είναι οικόπεδα δικής μου ιδιοκτησίας που αποτελούν περιουσία του κόμματος. Τα παιδιά μου έχουν δικά τους. Δεν θέλω, λοιπόν, να τα κληροδοτήσω σε κανέναν μετά τον θάνατό μου, αλλά θέλω να τα μοιράσω στον κόσμο όσο ζω», λέει.

«Ο στόχος του προγράμματός μου είναι να μπω στη Βουλή», δηλώνει με ειλικρίνεια ο 80χρονος, ο οποίος ήρθε από τα Γρεβενά στην Αθήνα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο κ. Τζαλαζίδης καταγγέλλει ότι το κόμμα του τελεί υπό καθεστώς εμπάργκο από τα ΜΜΕ και το υπουργείο Τύπου, «επειδή το 3% που μπορούμε να πάρουμε είναι ικανό να αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα», λέει. Για τους ίδιους λόγους δεν τα κατάφερε, όπως εξηγεί, να εισαχθεί στην Ευρωβουλή το 1999, όταν στις προκηρύξεις που είχε τότε συντάξει προσδιόριζε το ακροατήριό του στο 25,7% του εκλογικού σώματος.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρω παρά την επίθεση που δέχεται το κόμμα μου», λέει.

Είναι άλλωστε μαθημένος από τις κακοτοπιές της πολιτικής. Και από τις πλούσιες διεργασίες της από τις οποίες δεν έμεινε ποτέ απών. Υποψήφιος βουλευτής με τη ΔΗΑΝΑ, στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Ενωση Κεντρώων κατορθώνοντας να συγκεντρώσει μέχρι και 51 σταυρούς, ενώ το 2004 για άγνωστους λόγους διέλυσε την εκλογική συνεργασία και συνέπραξε με το ΔΗΚΚΙ.

Στη συνέχεια έθεσε εαυτόν υποψήφιο εκ νέου με την Ενωση Κεντρώων, ενώ οι εκλογές του Οκτώβρη θα τον βρουν να διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού για 8η φορά.

«Χαρίζω οικόπεδα, Χαρίζω χρέη», το όνομα του σχηματισμού με τον οποίο ο Μιλ. Τζαλαζίδης κατέρχεται στις εκλογές. Τα οικόπεδα είναι στην ιδιοκτησία μου και θέλω να τα μοιράσω στον κόσμο», τονίζει ο 80χρονος υποψήφιος

Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.
Εδρα τους ένα μπαρ, στόχος τους το ελεύθερο κάπνισμα

  • «Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση» (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.).

«Και στις βουλευτικές εκλογές... Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. τσιμπητό», λένε στις διακηρύξεις τους.

Με καυτή έδρα τους το μπαρ «Βooze», που αποτελεί το δεύτερο σπίτι του ιδρυτή του κόμματος κ. Νίκου Λούβρου, οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. κομίζουν την πρωτοτυπία στην πολιτική σκηνή, καθώς στόχος τους είναι να εκφράσουν τους Ελληνες καπνιστές που διώκονται μετά την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους από την 1η Ιουλίου 2009.

Εχοντας πλήρη συνείδηση της αποστολής τους, οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. γνωρίζουν την αποδοχή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει στην πρώτη τους πολιτική πράξη:

Στις 14 του περασμένου Ιουλίου, ημέρα επετείου της Βαστίλης, κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του Νόμου Αβραμόπουλου, υπέρ των απανταχού κατατρεγμένων καπνιστών.

Διακήρυξη
Στη διακήρυξή τους (http://kotes-kotes.blogspot.com), μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν:

«Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. μάχονται για την αισθητική αναβάθμιση της ζωής μας. Εμπνέονται από τις εικαστικές τέχνες και τα γράμματα, πέρα από τα καταναλωτικά πρότυπα της εποχής.

Υπερασπίζονται με θάρρος, αξιοπρέπεια και σεβασμό για τη γνώμη των άλλων, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αυτοκαθορίζεται σε όλα τα επίπεδα και τις εκδηλώσεις της ζωής του».

«Φίλοι του ανθρώπου»
Ενα κίνημα πολιτικού σουρεαλισμού με παιχνιδιάρικα συνθήματα

  • «Φίλοι του ανθρώπου». Με τη φράση «Είναι ωραίο να ονειρευόμαστε. Αλλά σε αυτές τις εκλογές πρέπει να ξυπνήσουμε. Ψηφίστε μας, θα τους κάνει να ανησυχήσουν», ένα κίνημα πολιτικού σουρεαλισμού κατέρχεται στις εθνικές εκλογές ζητώντας την ψήφο του ελληνικού λαού.

Ενα κίνημα που αυτοπροσδιορίζεται ως «πολιτικό αίθριο για όσους δεν θέλουν πολιτική στέγη, διότι οσάκις αξιοπρεπής άνθρωπος ζήτησε πολιτική στέγη, η στέγη έπεσε και τον πλάκωσε».

Με άφθονη παιγνιώδη διάθεση που ενίοτε κινείται στα όρια του μαύρου χιούμορ, οι Φίλοι του Ανθρώπου με επικεφαλής τον Κ. Σταμούλη απευθύνουν διαδικτυακό κάλεσμα στους ψηφοφόρους (http://filoi2an.blogspot.com) μέσω εμπνευσμένων τσιτάτων ή ευφάνταστων αποφθεγμάτων: «Κάλλιο έναν χρόνο κόκορας παρά σαράντα κότα» ή «άμα πάρεις λάθος τρένο, όπου και να κατέβεις, πάλι λάθος θα σαι», λένε.

Ενίοτε αυτοαποκαλούνται «αντικαταθλιπτικό κίνημα στη μετακομματική μελαγχολία» και άλλοτε «θεραπευτική κοινότητα κομματικής απεξάρτησης και πολιτικής επανένταξης». Και κλείνουν συνοψίζοντας την πολιτική τους φιλοσοφία στη φράση: «Αράζω, άρα... ζω».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
ΦΩΤΟ: Κ. ΠΟΛΥΒΙΟΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ