ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επί τάπητος στη Λισαβόνα η «Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη»

Σε κλίμα αισιοδοξίας ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της κρίσιμης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:51, 18/10/2007

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με τα βλέμματα στραμμένα στις ενστάσεις της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της κρίσιμης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, όπου τα 27 κράτη-μέλη θα κληθούν να επικυρώσουν τη «Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη», ένα κείμενο που επιδιώκει να βάλει τέλος σε μία από τις χειρότερες θεσμικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ΕΕ στην ιστορία της. Ωστόσο, παρά τα συγκρατημένα χαμόγελα των Ευρωπαίων αξιωματούχων, πολλοί είναι αυτοί που προειδοποιούν ότι ο δρόμος προς την επικύρωση της Συνθήκης είναι κάθε άλλο παρά ρόδινος, καθώς δεν πρέπει να υποτιμούνται τα «αγκάθια» στη νέα προσπάθεια θεσμικής μεταρρύθμισης.

Χαρακτηρίζοντας «ιστορική ευκαιρία» για το μέλλον της Ευρώπης τη διήμερη σύνοδο στη Λισαβόνα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση για «συμβιβαστική διάθεση» στους ηγέτες των χωρών που αξιώνουν σημαντικές διορθώσεις στο κείμενο που θα παρουσιαστεί στα μέλη της ΕΕ και το οποίο στοχεύει στην αντικατάσταση του Ευρωσυντάγματος, το οποίο απορρίφθηκε το 2005 από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ιταλία -η οποία διαμαρτύρεται για τη μεταρρύθμιση που αφορά την κατανομή των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς βάσει του νέου καθεστώτος χάνει έξι έδρες με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον πίσω από τη Γαλλία και τη Βρετανία- ενδέχεται να αναδειχτεί στο μεγαλύτερο «εμπόδιο» για την επικύρωση της Νέας Συνθήκης. Εξίσου «ανησυχητική» είναι και η σκληρή στάση που διατηρούσε μέχρι χθες η Πολωνία σε ό,τι αφορά τους κανόνες που διέπουν τις ψηφοφορίες στην Ευρωβουλή.

Η Βαρσοβία επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθεί στο κείμενο της Συνθήκης μια διάταξη που να διασφαλίζει σε μια ομάδα χωρών, η οποία δεν διαθέτει τις απαραίτητες ψήφους για να εμποδίσει μια απόφαση της ΕΕ, τη δυνατότητα να καθυστερήσει την υιοθέτησης της εν λόγω απόφασης για αρκετούς μήνες. Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται σημαντικές πιέσεις ώστε να «αποδεσμεύσει» τη Βρετανία από μια σειρά διατάξεων που αφορούν τη συνεργασία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών των κρατών-μελών.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ