ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επίδειξη πυγμής στον Σαρκοζί

Νέκρωσαν οι συγκοινωνίες από την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις μεταφορές, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. «Κόκκινο πανί» η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και το ψαλίδισμα προνομίων

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:51, 19/10/2007

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ
kralli@pegasus.gr

Ποδήλατα, πατίνια, σκέιτμπορντ, περπάτημα αλλά και μποτιλιάρισμα των ΙΧ... είχαν την τιμητική τους χθες σ' ολόκληρη τη Γαλλία, καθώς εγκαινιάστηκε επιτυχημένα το «μπρα ντε φερ» των συνδικάτων με τον Γάλλο πρόεδρο: η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις μεταφορές, που νέκρωσε σε πολλές πόλεις το δίκτυο των συγκοινωνιών, ήταν ουσιαστικά η «πρεμιέρα» των απεργιών που θα ακολουθήσουν, όπως και χθες προειδοποίησε ο Μπερνάρ Τιμπό, γενικός γραμματέας της πανίσχυρης εργατικής συνομοσπονδίας CGT. «Μπούχτισαν οι εργαζόμενοι να θεωρούνται διαρκώς προνομιούχοι ή κατά κάποιον τρόπο ένοχοι για τις συντάξεις τους», δήλωσε ο Τιμπό προαναγγέλλοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Η χθεσινή «επίδειξη πυγμής» των συνδικάτων ικανοποίησε τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων -οκτώ συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών-, καθώς χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Πάντως, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις «ήρεμα, αλλά αποφασιστικά», ενώ έχει χαρακτηρίσει τα ειδικά συνταξιοδοτικά προνόμια «δαπανηρά, απαρχαιωμένα και άδικα». Οταν θέλησε μάλιστα να δηλώσει το μέγεθος της αποφασιστικότητάς του για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, μόλις την περασμένη Τετάρτη ο Σαρκοζί είχε πει: «Γι αυτό εκλέχτηκα»... Χθες, ο υπουργός Εργασίας, Ξαβιέ Μπερτράν, χαρακτήρισε απ την πλευρά του «επιβεβλημένες» τις μεταρρυθμίσεις.

Η χθεσινή απεργία έγινε για να καταδικαστεί η κυβερνητική απόφαση για μεταρρύθμιση στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης και τα προνόμιά του που αφορούν 500.000 δημόσιους υπαλλήλους και τα οποία ήδη απολαμβάνουν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι.

Μόνον το 6% των συντάξεων στη Γαλλία είναι «ειδικού καθεστώτος», που σημαίνει ότι ο δικαιούχος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 37,5 έτη εργασίας έναντι των 40, που ισχύει για τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως μόνον μέσα σ' έναν χρόνο -το 2007- τα ειδικά συνταξιοδοτικά οφέλη θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανοικοδόμηση
Το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς μπήκε για πρώτη φορά σε ισχύ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, για να επιβραβεύσει εργαζομένους που ενεπλάκησαν σε επικίνδυνα και δύσκολα επαγγέλματα, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοικοδόμηση, όπως μεταλλωρύχους, σιδηροδρομικούς, εργαζομένους στον ηλεκτρισμό, αλλά και βουλευτές και γερουσιαστές. Ωστόσο, η διαμαρτυρία για τα «προνόμια» όλοι συμφωνούν πως απλώς προϊδεάζει για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν και θα στοχεύουν στο να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με πρώτο άμεσο μέτρο τη μη αναπλήρωση 23.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2008, για τη συνολική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος ή για τη διά νόμου εξασφάλιση «ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας» στη διάρκεια απεργιών, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή επίσης το 2008.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ