ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νυχτερινή Συνθήκη

Περασμένα μεσάνυχτα οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το διάδοχο του Ευρωσυντάγματος, τερματίζοντας την θεσμική κρίση των τελευταίων δύο ετών

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 12:17, 19/10/2007

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε τελική συμφωνία για τη συνθήκη που θα μεταρρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των 27, αντικαθιστώντας το Ευρωσύνταγμα, τερματίζοντας έτσι την κρίση αξιοπιστίας των τελευταίων δύο χρόνων για το μέλλον της Ευρώπης.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά τα μεσάνυχτα, τερματίζοντας έτσι την κρίση στην οποία βρέθηκε η ΕΕ μετά την απόρριψη του ευρωσυντάγματος από τους Ολλανδούς και τους Γάλλους ψηφοφόρους, το 2005. Η απόρριψη του ευρωσυντάγματος θεωρήθηκε ως ψήφος διαμαρτυρίας για έναν οργανισμό που πολλοί Ευρωπαίοι τον θεωρούν γραφειοκρατικό. Αυτή τη φορά μόνον η Ιρλανδία αναμένεται να διοργανώσει δημοψήφισμα για την έγκριση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης απευθείας από τον λαό.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στην σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας στις 13 Δεκεμβρίου. Οι ηγέτες συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον με ανακούφιση και επικύρωσαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με σαμπάνια.

Εφόσον επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεταρρυθμιστική συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009, δίνοντας στην Ένωση μία προεδρία με μακρά θητεία, έναν επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες, πιο δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και περισσότερο λόγο στο ευρωπαϊκό και στα εθνικά κοινοβούλια.

Δηλώσεις σε κλίμα ανακούφισης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι "όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι από μόνη της το τέλος. Με αυτούς τους θεσμούς τώρα, μπορούμε να δώσουμε προσοχή στις πιο σημαντικές προτεραιότητες για τους πολίτες μας".

"Με αυτή τη συνθήκη, η Ευρώπη δείχνει ότι ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για το μέλλον κινείται... Καταφέραμε να εξέλθουμε από το τυφλό αδιέξοδο στο οποίο είχαμε βρεθεί", δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, που προήδρευσε της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών.

Τι πέτυχαν οι διαφωνούντες

Ιταλία: μία επιπλέον έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ιταλία πήγε στη σύνοδο επιμένοντας στη διατήρηση της ισοτιμίας με τη Γαλλία και τη Βρετανία στις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το νέο υπολογισμό για την κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου με βάση τον πληθυσμό των κρατών-μελών. Η πορτογαλική συμβιβαστική πρόταση, δίνει στην Ιταλία 73 έδρες, όπως η Βρετανία, αλλά μία λιγότερη από τη Γαλλία.

Πολωνία: εγγυήσεις ότι η πρόβλεψη που επιτρέπει στις μικρές ομάδες κρατών να καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ μπορεί να ανατρέπεται μόνον με ομοφωνία. Επιπλέον μία μόνιμη θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τέλος, συμβιβασμούς σε θέματα με Αυστρία και Βουλγαρία. Η Βαρσοβία, που πριν από τη σύνοδο της Λισαβόνας είχε απειλήσει ότι θα καθυστερήσει τις συνομιλίες εάν δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά της για το νέο τρόπο ψηφοφορίας επί των συμφωνιών, δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε αυτό το βασικό ζήτημα που έθεσε. "Η Πολωνία πέτυχε όλα όσα ήθελε", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Καζίνσκι.

Βρετανία: Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, απορρίπτοντας τις εσωτερικές πιέσεις για δημοψήφισμα επί της μεταρρυθμιστικής συνθήκης, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων που ζήτησε το Λονδίνο ώστε να διασφαλιστεί ότι η εθνική κυριαρχία της Βρετανίας δεν θα υπονομεύεται από τη νέα συνθήκη. "Σε κάθε σημείο είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίσουμε ότι διαφυλάττονται τα συμφέροντα του βρετανικού λαού", δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν, χρησιμοποιώντας 19 φορές τον όρο "βρετανικά εθνικά συμφέροντα" στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Αυστρία: πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναβολή των νομικών ενεργειών εναντίον της για πέντε χρόνια, με αφορμή τις ποσοστώσεις που θέτει στην αποδοχή ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά της. Οι ποσοστώσεις ορίστηκαν για να σταματήσει το κύμα των φοιτητών από τη γειτονική Γερμανία στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές της Αυστρίας.

Βουλγαρία: ήθελε ο τρόπος εκφοράς του ονόματος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος να ταιριάζει στην κυριλλική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμεινε να εκφέρεται η λέξη "Ευρώ" με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες. Τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν στους Βούλγαρους να λένε το νόμισμα όπως ταιριάζει στη γλώσσα τους και έτσι επιλύθηκε και αυτό το πρόβλημα.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ