ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο νέος διωγμός των χριστιανών

​Νομικός-κριτικός βιβλίου
  • 18/4

Η πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή των Βαΐων σε δύο εκκλησίες στην Αίγυπτο επιβεβαίωσε με τον πλέον αιματηρό τρόπο τον συνεχιζόμενο διωγμό των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Είναι παράξενο αλλά σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου χριστιανοί στους τόπους όπου πρωτοεμφανίστηκε και ρίζωσε ο χριστιανισμός. Το φαινόμενο όμως δεν είναι τωρινό. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν άρχισαν να σχηματίζονται τα «εθνικά» κράτη στην περιοχή, οι χριστιανοί άρχισαν να υφίστανται διακρίσεις και διώξεις. Υπολογίζεται ότι τότε οι χριστιανοί ήταν το 20% των κατοίκων της Μ. Ανατολής, ενώ το 2010 κατέβηκαν στο 2%.

Μετά την εμφάνιση του ριζοσπαστικού ισλάμ δε, οι διώξεις πολλαπλασιάστηκαν με κάθε βίαιο τρόπο. Οι πόλεμοι των τελευταίων χρόνων και η συγκρότηση του ISIS επέτειναν το φυλλορρόημα των χριστιανικών πληθυσμών. Το παράδοξο όμως είναι ότι ο βίαιος αυτός εξαναγκασμός των χριστιανών της Μ. Ανατολής στην οριστική μάλλον έξοδο τους από τα πατρογονικά τους εδάφη και τους τόπους της λατρείας τους, αντιμετωπίζεται από τον υπόλοιπο κόσμο με μια εντυπωσιακή χαλαρότητα. Οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών αρκούνται σε κάποιες χλιαρές διαμαρτυρίες, τα κράτη αδιαφορούν, ενώ οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σιωπούν. Καμιά διαδήλωση δεν έγινε για τη βιαιότατη αυτή καταπάτηση τόσων δικαιωμάτων. Ολοι αποδέχονται ως μοιραίο τον διωγμό των χριστιανών της Μ. Ανατολής.

Ενας από τους ελάχιστους που ενδιαφέρθηκαν για το νέο αυτό χριστιανικό ζήτημα ήταν ο φιλόσοφος Ρεζίς Ντεμπρέ, άθεος χριστιανός κατά δήλωσή του, ο οποίος το 2006 στο βιβλίο του «Οδοιπορικό στις χώρες της Βίβλου» ( εκδ. Πόλις 2010), ανέδειξε το διαφαινόμενο τέλος του χριστιανισμού στη Μ. Ανατολή. Πού οφείλεται όμως αυτή η σχετική αδιαφορία για τον βιαιότατο διωγμό τόσων ανθρώπων και την καταστροφή μιας μακραίωνης κουλτούρας; Ισως στην αδυναμία πλέον του χριστιανισμού να κινητοποιεί και να προστατεύει τους πιστούς του διότι έπαυσε να είναι η ηθική και πολιτική δύναμη που ήταν στη διαδρομή της ιστορίας.

Ισως ακόμα γιατί ο δυτικός κόσμος, μάλλον βρίσκεται, όπως πιστεύει ο Πασκάλ Μπρικνέρ, σε μια διαρκή τυραννική κατάσταση μεταμέλειας και αυτομαστίγωσης για όσα κατηγορείται, δίκαια η άδικα, ότι διέπραξε στο παρελθόν και ενδεχομένως στην έξοδο των χριστιανών από τη Μ. Ανατολή βλέπει την εκδίκηση της Ιστορίας. Το ζήτημα είναι πάντως ότι διώκονται βίαια κάποιοι άνθρωποι και δεν ταιριάζει η σιωπή κανενός, χριστιανού ή μη.