ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα εξηντάχρονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

​Πρώην νομικός σύμβουλος της Κομισιόν
  • 13/3

Καθώς πλησιάζει η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ το 1957, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε κρίση και αναζητά δρόμους για την υπέρβαση και τη συνέχιση της πορείας της προς μία όλο και βαθύτερη ενότητα, όπως την είχαν προδιαγράψει οι πατέρες των συνθηκών. Οσοι βιάζονται να προβλέψουν την κατάρρευση του κοινού εγχειρήματος πρέπει να διαψευστούν, γιατί η ΕΕ συνιστά υπαρξιακή ανάγκη όλων των κρατών που την απαρτίζουν.

Οσο και αν σήμερα φαίνεται να έχει εξαντληθεί η δυναμική της, όσο και αν οι πολίτες δεν αναγνωρίζουν πλέον σ’ αυτήν τα πλεονεκτήματα που τους πρόσφερε αφειδώλευτα επί μισό αιώνα και πλέον ειρήνης και ευημερίας, έχω την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια συγκυριακή στιγμή υποχώρησης. Ο κύκλος της αισιοδοξίας μπορεί να επιστρέψει. Μετά τις μεγάλες κατακτήσεις, όπως η τελωνειακή ένωση, η εσωτερική αγορά, οι κοινές πολιτικές και το ευρώ, η χρηματοπιστωτική κρίση που άρχισε το 2008, βρήκε την ΕΕ απροετοίμαστη.

Η χώρα μας πρώτη, αλλά και οι δημοσιονομικές και τραπεζικές κρίσεις στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, ανέδειξαν την ανάγκη μιας συνεκτικότερης οικονομικής πολιτικής, ικανής να υποστηρίξει το κοινό νόμισμα, μιας τραπεζικής ένωσης ικανής να οδηγήσει την ΕΚΤ στο επίπεδο πραγματικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης που θα είναι σε θέση να παρακολουθεί και να εναρμονίζει τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές με τελικό στόχο την έκδοση ευρωομόλογων και την ενοποίηση των όρων δανεισμού όλων των κρατών-μελών, χωρίς την οποία το χάσμα ανταγωνιστικότητας θα διευρύνεται συνεχώς. Για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται στιβαρές ηγεσίες ικανές να υπερβούν τις εθνικές αναδιπλώσεις και να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα περαιτέρω εκχώρησης τμημάτων της εθνικής κυριαρχίας, που θα επανακτήσουν ισχυρότερη στο ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή όλων των μελών, ας γίνει και με τη μορφή των επάλληλων κύκλων ή των δύο ταχυτήτων, όπως φαίνεται να προκρίνεται σήμερα και από την Επιτροπή, αλλά και από πολλά κράτη-μέλη. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα οδηγήσει στη συμπόρευση και τους υπόλοιπους, όπως συνέβη με τις διαδοχικές διευρύνσεις. Αν και εμείς αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αν αφήσουμε κατά μέρος τη μεμψιμοιρία και την άρνηση των ευθυνών μας, θα μπορέσουμε ίσως να συμμετάσχουμε. Αλλιώς, το μέλλον και το δικό μας και των υπολοίπων εταίρων μας διαγράφεται μελανό.