ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 32°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

75 χρονια σκ.ο.ε.

Παρουσία πλήθους επισήμων προσκεκλημένων, παραγόντων του αθλητισμού και βεβαίως αθλητών που με τις επιτυχίες τους έγραψαν την ιστορία της σκοποβολής στην Ελλάδα, διοργανώθηκε η γιορτή για την επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυση της ΣΚΟΕ.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:58, 1/2/2008

Παρουσία πλήθους επισήμων προσκεκλημένων, παραγόντων του αθλητισμού και βεβαίως αθλητών που με τις επιτυχίες τους έγραψαν την ιστορία της σκοποβολής στην Ελλάδα, διοργανώθηκε η γιορτή για την επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυση της ΣΚΟΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή-αναδρομή στις ιστορικές στιγμές, τόσο στις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις αγώνων που διεξήχθησαν στη χώρα μας, από το 1896 μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΣΚΟΕ Παύλος Κανελλάκης:

«Στα 75 χρόνια της ζωής της η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος προσέφερε πολλά στον αθλητισμό αλλά και την ελληνική κοινωνία. Στον αθλητισμό, με την εξάσκηση των νέων στο ευγενές άθλημα της σκοποβολής και τη συγκομιδή μεταλλίων σε σημαντικές διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις και στην κοινωνία, με τη διαπαιδαγώγηση των νέων ώστε να γίνουν σωστοί σκοπευτές. Διότι είναι γνωστό ότι η άσκηση στη σκοποβολή, εκτός από άρτια φυσική κατάσταση απαιτεί και ειδική ψυχολογική και διανοητική προετοιμασία του αθλητή. Η σκοποβολή εκτός από σώματα σφυρηλατεί και χαρακτήρες».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι εν ζωή αθλητές που πρόσφεραν διεθνείς διακρίσεις στη διάρκεια των 75 χρόνων. Αίσθηση προκαλεί ότι 4 από τους 5 διακρίθηκαν στην κυνηγετική σκοποβολή.

Ολγα Τζαβάρα: Η Ελληνίδα σκοπεύτρια με τις περισσότερες διακρίσεις. Πρωταθλήτρια Ευρώπης για πέντε (5) συνεχή έτη από το 1958 έως το 1962 στο αγώνισμα Τραπ γυναικών και κατάρριψη παγκοσμίου ρεκόρ του αγωνίσματος το 1961.

Ευλάμπιος Μάνθος: Χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1971 στη Σμύρνη. Είναι ο αθλητής που μας έχει χαρίσει τα περισσότερα μετάλλια σε Διεθνείς Αγώνες στο αγώνισμα της καραμπίνας πρηνηδόν, επέτυχε δε την απόλυτη επίδοση του αγωνίσματος με σκορ 600/600.

Τζώνης Σιστοβάρης: 1η θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες το 1961 στο αγώνισμα του Σκητ Ανδρών.

Πασχάλης Ψημολοφίτης: Κατά το διάστημα που συμμετείχε στην εθνική ομάδα της Ελλάδας, εκτός των άλλων διακρίσεων κατέλαβε την 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972 στο Μόναχο στο αγώνισμα του Σκητ Ανδρών.

Παντελεάκης Μενέλαος: 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1968 στο Μεξικό στο αγώνισμα του Σκητ Ανδρών.

Τέλος, θετική εντύπωση προκάλεσε η αντιφώνηση του γ.γ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλημάτων Σκοποβολής (ISSF) Dr. Horst Schre-iber, όταν αναφερόμενος στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο του Μαρκόπουλου, εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί στην υπηρεσία των εκατομμυρίων αθλητών της σκοποβολής αφού γι αυτόν τον λόγο κατασκευάστηκε.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ