ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο «ΕΛΕΓΧΟΣ» ΤΩΝ ΒΙΖΟΝ

Η παγίδευση του άρπαγα

Το βιζόν είναι ένα αδηφάγο αρπακτικό που μπορεί να κάνει σημαντικές καταστροφές στην πτηνοπανίδα. Το πρόβλημα της αρπακτικτότητας του βιζόν είναι αποτέλεσμα της δράσης «ανεγκέφαλων» που απελευθερώνουν βιζόν από εκτροφεία.

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 12:05, 30/6/2011
Tα βιζόν δεν «περιφρονούν» κανένα πουλί, ενώ είναι καταστρεπτικά για αβγά και νεοσσούς.
Tα βιζόν δεν «περιφρονούν» κανένα πουλί, ενώ είναι καταστρεπτικά για αβγά και νεοσσούς.

Οπου όμως εγκατασταθούν τα βιζόν, αμέσως αρχίζει η μείωση πουλιών! Διότι βέβαια τα βιζόν δεν «περιφρονούν» κανένα πουλί, ενώ είναι καταστρεπτικά για αβγά και νεοσσούς.

Στην Αγγλία ο Βρετανικός Οργανισμός Θηραματοπονίας έχει μελετήσει το πρόβλημα του βιζόν και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Οι καλύτερες παγίδες, σύμφωνα με τον ΒΟΘ, είναι οι πλωτές, διότι αυτές δεν είναι προσιτές στους τυφλοπόντικες που είναι προστατευόμενο είδος. Για να διαπιστωθεί η ταυτότητα των επισκεπτών σε σημεία παγίδευσης, χρησιμοποιείται πηλός που συγκρατεί τα αποτυπώματα των ζώων. Οταν διαπιστωθεί ότι τα βιζόν είναι οι «επισκέπτες», μόνο τότε στήνεται η παγίδα.

Η πιο αποτελεσματική παγίδα είναι ο κλωβός που κλείνει όταν μπει μέσα το βιζόν και αγγίξει το δόλωμα. Ομως, η παγίδα πρέπει να είναι φτιαγμένη και καμουφλαρισμένη, ώστε να προσελκύει το βιζόν εκμεταλλευόμενη τη φυσική του περιέργεια. Μια σωλήνα διαμέτρου 15 εκατοστών μπαίνει στην είσοδο της παγίδας δημιουργώντας ένα ελκυστικό τούνελ. Ο κλωβός της παγίδας καλύπτεται με κοτετσόσυρμα, πάνω στο οποίο πλέκεται ένα στρώμα από άχυρο.

Η έτοιμη παγίδα όχι μόνο δεν δείχνει τεχνητή, αλλά αντίθετα παρουσιάζει ένα ελκυστικό τούνελ στο βάθος του οποίου υπάρχει τροφή. Ξέροντας ότι τα βιζόν προτιμούν φρέσκο κρέας, το καλύτερο δόλωμα είναι κομμάτια πουλερικών, συχνά από τα ίδια τα πουλερικά ή θηράματα που τα βιζόν σκότωσαν το προηγούμενο βράδυ, ή κάποιο ψάρι όπως σαρδέλα. Τα αβγά επίσης είναι και αυτά χρήσιμο δόλωμα.

Πόσα βιζόν όμως μπορεί να πιάσει μια παγίδα σε βάθος χρόνου; Ο ΒΟΘ αναφέρει ότι με την παγίδα που προτείνει πιάστηκαν δέκα βιζόν σε ένα τμήμα 12 χιλιομέτρων ενός ποταμιού. Ο αριθμός ακούγεται μικρός, αλλά όταν υπολογίσουμε ότι ένα μόνο βιζόν που μπήκε σε κλωβό εξοικείωσης φασιανών σκότωσε τριάντα φασιανούς σε ένα βράδυ, τα δέκα βιζόν αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο αριθμό πουλιών που σκοτώνονται κάθε μέρα και νύχτα.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ