ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Κοσμοσυρροή»... για Βουλγαρία

Πάνω από 6.000 συμμετοχές σε βαλκανικά κυνήγια έχουν ήδη κλειστεί από Ελληνες κυνηγούς, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Με στόχο το σίγουρο θήραμα, θα ταξιδέψουν οδικώς ή αεροπορικώς για να βρεθούν σε... ξένα κυνηγοτόπια, αδιαφορώντας για το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού. Αλλωστε οι υπέρμετρες αυξήσεις σε διόδια, βενζίνη, κλπ., έχουν επιβαρύνει και τις εξορμήσεις εντός συνόρων.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:52, 11/7/2008

Η μεγάλη διαφορά φέτος, σε σχέση με την περσινή χρονιά, είναι ο μειωμένος αριθμός των κυνηγών που θα μεταβούν στα γειτονικά Σκόπια, καθώς η επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών γεννάει φόβους και επιφυλάξεις. Μεγάλο το όφελος, όπως είναι φυσικό, για την επίσης γειτονική Βουλγαρία, όπου η κατακόρυφη αύξηση των συμμετοχών στις εκδρομές της έναρξης, είναι εντυπωσιακή.

Η ζήτηση για καρτέρια τρυγονιού είναι σχεδόν καθολική απαίτηση των Ελλήνων κυνηγών, αφού οι μεγάλες εκτάσεις με ηλιόσπορα προσελκύουν το συγκεκριμένο θήραμα σε μεγάλους αριθμούς.

Εξάλλου, η ευκολία πρόσβασης στη Βουλγαρία, ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής, είτε με το Ι.Χ. αυτοκίνητο, είτε με τα πούλμαν που θα μεταβούν στην περιοχή.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ευκολία εισόδου στη Βουλγαρία. Οπως και πέρσι οι Βούλγαροι ζητάνε ακόμη μόνο μια απλή δήλωση των όπλων στα σύνορα. Καλό θα είναι όμως να υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Δελτίο Κατοχής Οπλων, για όποιον ενδιαφέρεται να κυνηγάει στο εξωτερικό.

Για την έκδοσή του, ο κυνηγός πρέπει να πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του με το δελτίο κατοχής των όπλων του, δύο φωτογραφίες και να συμπληρώσει μια αίτηση.

Στο τελωνείο...
Το αργότερο σ' ένα μήνα θα έχει αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Δελτίο Κατοχής Οπλων, στο οποίο αναγράφονται όλα τα όπλα που έχει στην κατοχή του (πολύ πιο πρακτικό από τα δικά μας δελτία κατοχής ανά όπλο).

Το Ευρωπαϊκό Δελτίο έχει 5ετή διάρκεια και ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης για κυνήγι στη Βουλγαρία δεν υπάρχει όριο στη μεταφορά των φυσιγγίων, ούτε δηλώνεται ο αριθμός τους.

Για την είσοδο στη χώρα αρκεί η ταυτότητα νέου τύπου ή το διαβατήριο για όσους δεν έχουν αλλάξει ταυτότητα. Οχι ότι υπάρχει κανένας έλεγχος στα σύνορα, αφού το αυτοκίνητο μπορεί να περάσει... τρέχοντας, αλλά καλό είναι να τηρούνται οι κανόνες «πρόνοιας» μήπως και συμβεί κάτι...

Οι Βούλγαροι δεν ζητάνε φέτος ούτε την πράσινη κάρτα για αυτοκίνητο και τρέιλερ. Θέλουν όμως το τρέιλερ να έχει πινακίδα.

Η μεγάλη αλλαγή για φέτος είναι η αύξηση στις καλλιέργειες δημητριακών, αφού οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών, έχει μειώσει τις αγραναπαύσεις. Τελικό όφελος είναι η καλή διατροφή των τρυγονιών μετά την πρώτη γέννα. Τα ηλιόσπορα, συνεχίζουν να καλύπτουν απέραντες εκτάσεις, αφού το σκάνδαλο με το ουκρανικό ηλιέλαιο ωφέλησε τις βουλγαρικές εξαγωγές.

Τώρα τα τρυγόνια, τρέφονται στα θερισμένα σταροχώραφα πριν μετακινηθούν στα λιόσπορα με την πλούσια τροφή. Τα πουλιά ταξιδεύουν και μετακινούνται αρκετά εντός της χώρας αναζητώντας περισσότερη τροφή, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, γιατί δεν φεύγουν από τους βουλγαρικούς κάμπους.

Μοναδική αρνητική εξέλιξη τη φετινή χρονιά, οι περιορισμένες καλλιέργειες ελαιοκράμβης για βιοκαύσιμα! Πρόκειται για είδος που δεν προσελκύει το τρυγόνι, αλλά μόνο τη φάσσα τον χειμώνα, όταν δεν βρίσκει άλλη τροφή.

Στα υπόλοιπα χωράφια, οι Βούλγαροι εναλλάσσουν στάρι-ηλιόσπορο για καλύτερη απόδοση της γης στη σοδειά. Σύμφωνα με τους διοργανωτές εκδρομών, η πρώτη γέννα τρυγονιών πάει πολύ καλά και αυτές τις μέρες περιμένουν τη δεύτερη γέννα με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα...

Ο κυνηγετικός τουρισμός είναι η 4η πηγή εσόδων της Βουλγαρίας από τουριστικές δραστηριότητες. Παρότι φέτος οι ντόπιοι κυνηγοί αυξήθηκαν κατά 30.000!! (από 95.000 σε 125.000), το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να εφαρμόσει αναλογία 1.000 στρεμμάτων ανά κυνηγό, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να χηρεύσει μια άδεια για να δώσει εξετάσεις κάποιος νέος κυνηγός.

Από τον κυνηγετικό τουρισμό πάντως εξασφαλίζουν εισόδημα πολλοί άνθρωποι. Η κυνηγετική ομάδα κάθε χωριού (15 άτομα), οι δασικοί υπάλληλοι (αρκετές χιλιάδες), οι κυνηγετικοί σύλλογοι και οι ομοσπονδίες τους...

Διοργανωτές κυνηγετικών εκδρομών
SΑFΑRΙ ADVENTURES CLUV (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ): 6932-091820
OLYMPUS HUNT (ΣΚΟΠΙΑ): 6977-246438
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΚΙΝΑΛΗΣ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ): 6945-605204
ΕΥΘΗΡΟΣ (ΣΚΟΠΙΑ): 6937-842665
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΚΟΠΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ):6974-544469
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ TRAVEL (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ): 6944-691119
ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (ΟΥΓΓΑΡΙΑ): 6936-986192
MALESEVIC (ΣΕΡΒΙΑ-ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ): 0038-16-3500369
HELLENIC SAFARIS (ΑΦΡΙΚΗ): 6937-130447

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΛΗΖΙΩΤΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ