ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ορτύκια - Τρυγόνια: Οι δρόμοι του γυρισμού...

Αυτή την εποχή, τα τρυγόνια πετούν βιαστικά προς τους τόπους φωλεοποίησης, διασχίζοντας τη χώρα μας από νότο προς βορρά. Το ίδιο και τα ορτύκια, τα οποία μάλιστα ανοίγουν την αυλαία των μεταναστευτικών μετακινήσεων, ξεκινώντας το ταξίδι του γυρισμού νωρίτερα από τα πρώτα.

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 9:56, 28/3/2008

Αυτή την εποχή, τα τρυγόνια πετούν βιαστικά προς τους τόπους φωλεοποίησης, διασχίζοντας τη χώρα μας από νότο προς βορρά. Το ίδιο και τα ορτύκια, τα οποία μάλιστα ανοίγουν την αυλαία των μεταναστευτικών μετακινήσεων, ξεκινώντας το ταξίδι του γυρισμού νωρίτερα από τα πρώτα.

Από πού όμως περνάνε τα πουλιά αυτά, με ποια κριτήρια διαλέγουν τους σταθμούς του ταξιδιού τους και σε ποιες περιπτώσεις αποφασίζουν να φτιάξουν τη φωλιά τους εντός της ελληνικής επικράτειας;

Μεταξύ των δύο ειδών αυτό που φωλεοποιεί πιο εύκολα στη χώρα μας είναι το ορτύκι, λόγω του ότι η βασική του προτεραιότητα για να κάτσει σε έναν τόπο είναι η παροχή τροφής, ενώ φαίνεται πως δεν ενοχλείται καθόλου από το εύκρατο κλίμα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα πουλιά αυτά μπορούν να μην περάσουν καν τη Μεσόγειο και να φωλεοποιήσουν στη Βόρεια Αφρική, σε χρονιές που η ξηρασία δεν είναι πολύ έντονη, οπότε μπορούν να βρουν τροφή.

Από την άλλη πάλι, εάν «αναγκαστούν» να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας και ελλείψει βροχοπτώσεων ή κατάλληλων καλλιεργειών δεν ικανοποιήσουν τις διατροφικές τους ανάγκες ούτε κι εδώ, θα μας προσπεράσουν, αναζητώντας τον ιδανικό τόπο αναπαραγωγής στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Οι καλλιέργειες, που προσελκύουν τα ταξιδιάρικα ορτύκια αυτήν την εποχή, είναι τα τριφύλλια, ο βίκος, τα ρεβίθια και οι φακές, τα οποία υπάρχουν σε κάμπους όπως αυτός της Θεσσαλίας.

Ετσι, ο θεσσαλικός κάμπος αποτελεί έναν παραδοσιακό σταθμό των ανοιξιάτικων ορτυκιών, ενώ κάθε χρόνο μένουν και φωλεοποιούν αρκετά πουλιά. Η τροφή βέβαια, δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για το αν θα κάτσουν σε ένα μέρος τα πουλιά ή όχι.

Οπως μας είπε ο επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, Γιώργος Χριστοδούλου, τα κριτήρια αυτά δεν έχουν «διαγνωσθεί» σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι προβλέψιμες οι επιλογές και οι συμπεριφορές των πουλιών.

«Σύμφωνα με μελέτες που στηρίζονται σε στοιχεία δακτυλιωμένων πουλιών, τα ορτύκια όταν μετακινούνται προς τους τόπους αναπαραγωγής προσπαθούν να καλύπτουν αποστάσεις σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα. Γι αυτό και πολλά πουλιά χρησιμοποιούν τους μεταναστευτικούς σταθμούς μόνο για ξεκούραση, χωρίς να τρέφονται» μας είπε ο Γιώργος Χριστοδούλου.

Ενα μεγάλο όμως ποσοστό των πουλιών δεν θα συνεχίσουν το ταξίδι αμέσως μόλις ξεκουραστούν, αλλά θα παραμείνουν, προσπαθώντας μάλιστα να βρουν ταίρι.

Οπως μας εξήγησε ο ίδιος, μεταξύ των ταξιδιάρικων πουλιών «παρατηρούνται αρσενικά ορτύκια τα οποία κελαηδούν στην προσπάθειά τους να βρουν θηλυκό για να ζευγαρώσουν. Αυτά τα πουλιά τρέφονται στα σημεία όπου πιάνουν, ενώ αν βρουν θηλυκά θα μείνουν και θα φτιάξουν τη φωλιά τους. Εάν πάλι δεν βρουν σύντροφο θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, επαναλαμβάνοντας την ίδια τακτική και στον επόμενο σταθμό τους». Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι τα ορτύκια φωλεοποιούν κατά κανόνα, όπου υπάρχουν... φαϊ και γυναίκες!

Μάχη με τον χρόνο δίνουν και τα τρυγόνια κατά τη διάρκεια του εαρινού ταξιδιού τους και σε μεγαλύτερο μάλλον βαθμό από τα ορτύκια. Αλλωστε, το «άγχος» τους είναι δικαιολογημένο, αφού μέχρι τα μέσα Μαϊου που αρχίζουν τη φωλεοποίηση θα πρέπει να έχουν βρει τον κατάλληλο τόπο.

Αυτός είναι και ο λόγος που την άνοιξη ακολουθούν πιο συγκεκριμένες οδούς, χωρίς να παρουσιάζουν διασπορά, με αποτέλεσμα να μην τα βλέπουμε σε όλες εκείνες τις περιοχές, στις οποίες τα συναντάμε στην αρχή της κυνηγετικής περιόδου.

Επίσης, τα τρυγόνια διαφέρουν από τα ορτύκια και ως προς τη συχνότητα φωλεοποίησης στη χώρα μας, αφού μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τους παραμένει εδώ κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Αυτά που μένουν συνήθως επιλέγουν ψηλότερα σημεία απ[ ό,τι τα ορτύκια, κυρίως σε δασώδεις περιοχές, αφού φτιάχνουν τις φωλιές τους σε δέντρα ή θάμνους.

Τα περάσματα
Με σημείο εκκίνησης τη νότια Ελλάδα, τα απριλιάτικα τρυγόνια μπαίνουν σε παραθαλάσσιες περιοχές της Καλαμάτας, όπως στην Μπούκα και τα Κουβίτικα, ενώ τα ορτύκια εμφανίζονται νωρίτερα, ήδη από τα μέσα Μαρτίου, στα παραποτάμια τριφύλλια του Πάμισου. Ταξιδιάρικα ορτύκια φιλοξενούν, μερικές χρονιές ακόμα κι από τον Φλεβάρη, ο κάμπος της Σκάλας και του Μαυροβουνίου στη Μάνη και χωράφια της ευρύτερης περιοχής του Γυθείου, όπου καλλιεργούνται σιτάρι και τριφύλλι.

Τα τρυγόνια που εμφανίζονται αρχές Απρίλη στον Πύργο Δυρού μέχρι τον Γερολιμένα και κυρίως στη «μέσα Μάνη» συνεχίζουν ακάθεκτα το ταξίδι τους για βορειότερα.

Οι παραποτάμιες περιοχές της Σκούρας και της Πλατάνας στη Σπάρτη θεωρούνται παραδοσιακοί σταθμοί των τρυγονιών, ενώ τα ορτύκια πέφτουν στα καλαμπόκια και τα τριφύλλια της Κονιδίτσας, όπου συνηθίζουν και να φωλεοποιούν, παρά την καταστροφή που γίνεται κάθε χρόνο από τις θεριστικές μηχανές.

Στην κεντρική Ελλάδα, εκτός από τον κάμπο της Θεσσαλίας που παραδοσιακά «κρατά» ορτύκια, τρυγόνια μπαίνουν στα παράλια του νομού Λάρισας, στον Αλμυρό, στις Σποράδες και στο νότιο Πήλιο, σε πολύ μεγαλύτερους μάλιστα πληθυσμούς απ ό,τι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη.

Συνεχίζοντας το ταξίδι προς βορρά, τόσο τα ορτύκια όσο και τα τρυγόνια... χρησιμοποιούν όλες σχεδόν τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Οσα περάσουν από Θεσσαλία και Σποράδες θα ακολουθήσουν τη ρότα του Αξιού, δηλαδή δυτικά της Χαλκιδικής, ενώ όσα ταξιδεύουν μέσω των νησιών του Αιγαίου θα πάρουν το δρομολόγιο για Δέλτα Εβρου, Αρμένιο, Ορεστιάδα και Τυχερό.

Οπως μας είπε ο Περικλής Μπίρτσας, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, ορτύκια φωλεοποιούν κάθε χρόνο σε όλη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα, όπως στους κάμπους των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, της Δράμας, της Κομοτηνής και του Εβρου. Επίσης, τα περάσματα των ορτυκιών και των τρυγονιών στις παραπάνω περιοχές είναι τα ίδια με της έναρξης ως προς τα σημεία - σταθμούς των πουλιών.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ