ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πάλη εκ του συστάδην

Υπάρχει ένα κυνήγι που παραμένει ίδιο από την εποχή του ανθρώπου των σπηλαίων, των Ασσυρίων, των Κελτών, ή των Ελλήνων των κλασικών χρόνων...

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 9:56, 25/6/2010
Σ' ένα δάσος της Β. Ευρώπης, τα σκυλιά έχουν ήδη καθηλώσει τον κάπρο... και ο κυνηγός πλησιάζει, οπλισμένος μόνο... με ένα μαχαίρι!
Σ' ένα δάσος της Β. Ευρώπης, τα σκυλιά έχουν ήδη καθηλώσει τον κάπρο... και ο κυνηγός πλησιάζει, οπλισμένος μόνο... με ένα μαχαίρι!

Είναι εκείνο που ο κυνηγός έρχεται σε στενή σωματική επαφή με το θήραμά του -το αγκαλιάζει σχεδόν- κρατώντας μόνο ένα μαχαίρι, στην προσπάθειά του να το καταβάλει. Και όσοι το συνεχίζουν, αρνούνται να αλλάξουν τη δύσκολη και ριψοκίνδυνη προσπάθειά τους, με μια ασφαλή και καλοζυγισμένη τουφεκιά... εκ του μακρόθεν!

Μερικά μόνο χρόνια πριν, στην κυνηγετική μας άδεια αναγραφόταν πως επιτρέπεται το κυνήγι με... κυνηγετικό μαχαίρι. Σήμερα, η λέξη αυτή έχει παραγραφεί από την άδειά μας.

Υπάρχουν μέρη όμως που ο κυνηγός λογίζεται κυνηγός, μόνο όταν ζυγώσει τον μπλοκαρισμένο κάπρο και τον σκοτώσει με το μαχαίρι ή το κοντό ακόντιό του.

Υπάρχουν κυνηγοί σε όλο τον κόσμο που είναι πιστοί μόνο στην κρύα ακονισμένη λάμα του μαχαιριού τους και στα ικανά κυνηγόσκυλα που κάνουν τη δύσκολη δουλειά...

Αν αναρωτιέστε για τι ακριβώς σκοπό φτιάχτηκαν φυλές όπως το ντόγκο αρτζεντίνο, τα πιτ μπουλ και τα στραφορντσάιρ τεριέ, τα μπόξερ, οι δανέζικοι μολοσσοί , αλλά και τα μεγαλόσωμα γαλλικά σκυλιά ιχνηλασίας, ή τα παράξενα μεγαλόσωμα μολοσσοειδή σκυλιά της Ιβηρικής χερσονήσου... αυτός είναι πρακτικά ο σκοπός ύπαρξής τους!

Η καταδίωξη, η σύλληψη, το κράτημα του θηράματος, μέχρι να έρθει ο κυνηγός και να καταβάλει τον κάπρο...

Τα αγριογούρουνα κυνηγιούνται λίγο πολύ παντού με τον ίδιο τρόπο. Τα σκυλιά ιχνηλατούν και παγανίζουν τον τόπο που εκ των προτέρων ξέρουμε ότι έχει μέσα ζώα. Κάποτε θα βρεθούν στο ίχνος τους και σε λίγο η αγέλη των αγριογούρουνων θα βρεθεί διωκόμενη. Σε αυτή τη φάση αναλαμβάνουν δράση τα σκυλιά «κρατήματος».

Τα σκυλιά αυτά διακρίνονται για την ευκινησία τους, την επιθετικότητα τους και την τέχνη τους να κρατούν ακίνητο τον κάπρο. Δεν ανήκουν σε μια ειδική ράτσα, όμως το ντόγκο αρτζεντίνο αντιπροσωπεύει τον ιδανικό τύπο τέτοιου σκύλου. Ψηλός, αλλά όχι βαρύς, μυώδης και αθλητικός, αλλά όχι άκαμπτος και με συγκροτημένη επιθετικότητα μπροστά στον κάπρο. Με απίστευτη δύναμη στα σαγόνια, ώστε δύο ή τρία σκυλιά μαζί να καταφέρνουν να συγκρατούν έναν κάπρο με πολλαπλάσιο βάρος!

Το "κράτημα"...
Τα σκυλιά επιτίθενται από το πλάι και δαγκώνουν τον στριμωγμένο κάπρο μόλις αυτός λαχανιάσει και μείνει στη στάμπα... Τον δαγκώνουν από τα αυτιά και από τα σαγόνια, από δεξιά και αριστερά. Τον ακινητοποιούν και περιμένουν!

Οταν το κυνήγι αυτό γίνεται σε ανοιχτό τόπο όπως οι στέπες της Ισπανίας, ή της Αργεντινής και της Αυστραλίας, τότε απλά ο κυνηγός που παρακολουθεί τα δρώμενα έφιππος σπεύδει κοντά στην εξελισσόμενη φάση. Αν γίνεται στα δάση της Ανατολικής Ευρώπης, της Νέας Ζηλανδίας ή της Αμερικής, ο κυνηγός ακολουθεί πεζός και ακούγοντας τη φάση τρέχει να λάβει μέρος...

Το κράτημα του κάπρου από τα σκυλιά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει για πολλή ώρα. Συνήθως διαρκεί για περίπου ένα πεντάλεπτο, γιατί είτε τα σκυλιά κουράζονται να συγκρατούν στον κάπρο, είτε γιατί ο κάπρος συγκεντρώνει τις δυνάμεις του, τινάζεται και ξεφεύγει από το δάγκωμα. Αν ο κάπρος ελευθερωθεί, φεύγει όσο μπορεί ταχύτερα. Και αυτό είναι η μόνη του ελπίδα καθώς τα σκυλιά αυτά σπάνια είναι τόσο γρήγορα στην καταδίωξη, ώστε να τον ξαναπρολάβουν. Αυτός είναι ο λόγος που στην ομάδα συμμετέχουν και λαγωνίκες τύπου γκρεϋχάουντ, καθαρόαιμες ή ημίαιμες.

Οι ρόλοι...
Καταδιώκουν και ξαναμπλοκάρουν τον κάπρο, ώστε να δώσουν χρόνο στα σκυλιά «κρατήματος» να επανέλθουν. Αν παρακολουθήσει κανείς μια τέτοια διαδικασία, οι φάσεις εξελίσσονται εκπληκτικά γρήγορα. Ομως, δεν πρόκειται για μια διαδικασία άναρχη και τυχαία, όπου υστερικά σκυλιά τρέχουν γύρω από ένα διωκόμενο αγριογούρουνο. Είναι μια διαδικασία όπου κάθε σκύλος στην ομάδα έχει ένα ρόλο που τον γνωρίζει καλά και τον ακολουθεί κατά γράμμα. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και έχουν σαφή αντίληψη της ιεραρχίας και της σειράς με την οποία οφείλουν να δουλέψουν, για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα παλιότερα, τα πιο κυριαρχικά και πιο έμπειρα σε μάχες, είναι αυτά που καθορίζουν την αντοχή και την επιμονή της ομάδας...

Την ώρα που ο κάπρος κρατιέται από τα σκυλιά κρατήματος, οι χαυλιόδοντές του είναι εκτεθειμένοι και επικίνδυνοι. Η τέχνη των σκυλιών είναι να κρατούν τα αυτιά του ζώου, χωρίς να εκτίθενται σε χτυπήματα από τη μουσούδα του, πλευρίζοντας όσο γίνεται το ζώο στους ώμους. Κινδυνεύουν να τσαλαπατηθούν από τα μπροστινά του πόδια αν τα υπερκεράσει, ή να στριμωχτούν σε εμπόδια και να «σφαχτούν» από τα δόντια χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Τα σκυλιά που επιτίθενται κατευθείαν μπροστά, ή δεν ζουν πολύ (καθώς αργά η γρήγορα θα χτυπηθούν), ή θα μάθουν!

Οταν ο κάπρος στριμωχτεί και ο κυνηγός πλησιάσει, το κυνήγι αυτό μπαίνει στην τελευταία του φάση. Τη φάση του τελειωτικού χτυπήματος. Το όπλο του κυνηγού στην παραδοσιακή ισπανική «μοντερία» έχει κλασικό σχήμα και είναι δοκιμασμένο μέσα από κυνήγια αιώνων. Είναι ένα μεγάλο αμφίστομο μαχαίρι με πλατιά και ισχυρή λάμα. Θυμίζει λίγο την ξιφολόγχη του στρατού αλλά έχει πολύ ασφαλές κράτημα και πλατύτερη λάμα, καθώς το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία να είναι διατρητικό. Σκοπός είναι να προκαλέσει ένα βαθύ και φαρδύ, αλλά εξαιρετικά αιμορραγικό τραύμα, με μια μόνο μαχαιριά. Διατηρείται πάντα εξαιρετικά ακονισμένο και βγαίνει από τη θήκη του μόνο για έναν σκοπό!

Η κρίσιμη στιγμή...
Ο κυνηγός στην τελική φάση προσεγγίζει το κρατημένο ζώο από το πλάι. Η στιγμή της προσέγγισης είναι πάντα η πιο επικίνδυνη. Αν το ζώο που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο αντιδράσει βίαια στην ανθρώπινη παρουσία και ξεφύγει από το δάγκωμα, μπορεί να στραφεί εναντίον του κυνηγού. Και εκεί ο κυνηγός... γίνεται «θήραμα», καθώς δεν μπορεί να αντιδράσει μόνο με το μαχαίρι.

Αν όλα πάνε καλά, ο κυνηγός προσεγγίζει τον κάπρο και προσπαθεί να τον χτυπήσει στην καρδιά. Αυτό για ένα ζώο τόσο συμπαγές δεν είναι καθόλου εύκολο. Η καρδιά του βρίσκεται χαμηλά πίσω από την άρθρωση του ώμου, καθόλου δηλαδή εκτεθειμένη. Ο κυνηγός λοιπόν πρέπει να σηκώσει το μπροστινό πόδι του ζώου για να καταφέρει ένα μόνο χτύπημα, που θα καταβάλει το ζώο. Αν το χτύπημα είναι σωστό, ο κάπρος καταβάλλεται σχεδόν αυτόματα και σε λίγο παύει να αντιδρά.

Συχνά όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται... ιδανικά! Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κυνηγός, που να μην έχει χτυπηθεί λίγο ή πολύ πάνω στην τελική φάση.

Η παράδοση θέλει το αγριογούρουνο να φορτώνεται στην πλάτη αυτού που το σκότωσε για να το... κουβαλήσει (κάτι που είναι συχνά πολύ πιο δύσκολο από το να το σκοτώσει κανείς). Το αρχαίο τελετουργικό της ζωγραφικής με αίμα στο κούτελο των νεοφώτιστων, είναι επίσης μέσα στις διαδικασίες που ακολουθούνται. Ελκει την καταγωγή του στις πανάρχαιες τελετές των Κελτών, που για αιώνες άσκησαν αυτή την τέχνη.

Καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για ένα κυνήγι πολύ πιο απαιτητικό από μια παγάνα που τα ζώα σπρώχνονται σε καρτέρια. Είναι ένα κυνήγι που απαιτεί μια άριστα προετοιμασμένη ομάδα ικανών και εξειδικευμένων σκύλων, που ο κάθε ένας έχει το ρόλο του. Και βέβαια απαιτεί κυνηγό ικανό, θαρραλέο, και κυρίως ψύχραιμο και ακριβή σε κάθε φάση.

Σήμερα, όπως και παλιότερα, πολλά βοηθήματα χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν τους περιζήτητους αυτούς σκύλους. Θώρακες, για να γλιτώνουν από την οργή και τα δόντια του κάπρου. Τηλεμετρία για να βρίσκονται σκυλιά που ξεμάκρυναν, ή χτυπήθηκαν μακριά. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν η οικογένεια Μαρτίνεζ δημιουργούσε το ντόγκο αρτζεντίνο το 1920 συντηρούσαν ένα κυνοτροφείο από 80 σκυλιά, τα μισά εκ των οποίων ανάρρωναν από χτυπήματα, ενώ τα υπόλοιπα εκπαιδεύονταν, δοκιμάζονταν και κυνηγούσαν....

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Ενας μόνο Νεοζηλανδός κυνηγός έχει καταγραφεί στην ιστορία, καταδρομέας που σκότωνε τα αγριογούρουνα πετώντας το μαχαίρι από μακριά! Οι Γαλλοι πιο πρακτικοί έχουν λύσει το πρόβλημα της... άμυνας χρησιμοποιώντας ένα μακρύ μαχαίρι που μετατρέπεται σε λόγχη, καθώς βιδώνει πάνω σε μια μακριά αλουμινένια λαβή.

ΝΙΚΟΣ ΚΡΑΛΛΗΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ