ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ ΣΤΟ ΡΕΜΑ

Τα μοναχικά κυνήγια

Εδώ και χρόνια έχω βαρεθεί τα περπατητά με κόσμο, όπου ο καθένας θέλει τα πάντα στα μέτρα του και βγάζει και την παραξενιά του. Μπορεί να έχω παραξενέψει και εγώ!

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 12:05, 25/1/2012
Η έλλειψη μπίπερ και κουδουνιού, η ησυχία, η διάχυτη ηρεμία και γαλήνη του δάσους νιώθω ότι περνάει στο πετσί μου.
Η έλλειψη μπίπερ και κουδουνιού, η ησυχία, η διάχυτη ηρεμία και γαλήνη του δάσους νιώθω ότι περνάει στο πετσί μου.

Μου αρέσει να περπατάω μόνος στο δάσος, συντροφιά με ένα σκυλάκι που τα βγάζει όλα, και ένα τουφέκι έτοιμο για όλα. Η έλλειψη μπίπερ και κουδουνιού, η ησυχία, η διάχυτη ηρεμία και γαλήνη του δάσους νιώθω ότι περνάει στο πετσί μου. Μετά πολλά κυνήγια μπεκάτσας θέλησα να χαλαρώσω λίγο. Να βγάλω και την κοκερίνα μου να περπατήσει γιατί νομίζω ότι έχει πάρει τα κιλάκια της. Συνήθως με συνοδεύει στο απογευματινό καρτέρι τσίχλας. Αλλωστε το κόκερ εκτός από τα τσιχλοκότσυφα είναι εξπέρ και στην μπεκάτσα!!!

Το κυνηγοτόπι είναι ένα ρέμα με πλατάνια, βάτα, ιτιές, βαρκά, καθαρά, ντυμένα, λίγες ελιές παρατημένες, που προτιμούν οι τσίχλες, και κισσοί, τεράστιοι κισσοί που μέσα κρύβονται τα κοτσύφια. Αυτό το τερέν τα έχει σχεδόν όλα, και γι΄ αυτό τον λόγο μπορεί να συναντήσεις και όλα τα θηράματα. Εγώ ξεκινάω τη μέρα μου με σκοπό να κυνηγήσω τσίχλες και κοτσύφια. Να τουφεκίσω, να ξεδώσω, να ευχαριστηθώ. Παρεμπιπτόντως αναφέρω ότι φέτος έχει πολλά κοτσύφια. Τώρα αν στο διάβα μας ανταμώσουμε και κάποιες μπεκάτσες, σίγουρα δεν λέμε όχι.

Λίγα φυσίγγια...

Ξεκινάω με το δίκαννο και καμιά τριανταριά φυσίγγια. Στο μοναχικό κυνήγι δεν σου δίνονται πολλές ευκαιρίες, δεν ρίχνεις πολλά φυσίγγια, έστω κι αν έχει πολλά πουλιά. Οι τσίχλες φεύγουν τρομαγμένες από τον κυνηγό ή από τον σκύλο. Θέλει μεγάλη ησυχία και σιγανό πάτημα. Περνάω μέσα από τα πυκνά, κάτω από μεγάλα δέντρα ανάμεσα από τους κισσούς, μέσα από διαδρόμους και σούρματα ή δίπλα από φράχτες. Κάθε τόσο βγαίνω σε ανοίγματα, σε λάκες, στην άκρη του ποταμού, δίπλα από τις μεγάλες βατιόνες. Εκεί τα τσιχλοκότσυφα τρομαγμένα προγκάνε δίνοντας για λίγο ευκαιρίες για καλές τουφεκιές. Ανάλογα με το πού και το πώς βγαίνουν τα πουλιά. Θέλει άλλοτε γρήγορη τουφεκιά, μπηχτή και άλλοτε ήρεμες μακρινές τουφεκιές με προσκόπευση. Κάποια κοτσύφια που θα προγκήξουν τρομαγμένα από δίπλα μου θα τους ρίξω με την κάτω κάννη τη μούφα και κάποια που είναι πάνω από 25 μέτρα με την πάνω με τα τρία αστέρια.

Πολλές φορές όταν περνάω από πυκνά ρεματάκια βάζω και στις δύο κάννες διασποράς. Οπως καταλαβαίνετε μιλάω για δίκαννο. Ομως δεν είναι λίγες οι φορές που παίρνω την καραμπίνα μου, μια Α304. Μούφα και 66 πόντους κάννη. Σχεδόν τριάντα χρονών όπλο. Οταν πλησιάζω σε μπεκατσογωνιές, τα γνωστά κοτέτσια, αλλάζω τα φυσίγγια και βάζω διασποράς. Πολλές φορές πετάγονται τσίχλες ή κοτσύφια και σαν από θαύμα με τα διασποράς έχω τρομερές επιτυχίες. Βρε μπας και κάτι ξέρει ο Βετεράνος που κυνηγάει τσίχλα πάντα με τρία αστέρια και φυσίγγια διασποράς με δεκάρια;

Τη μέρα εκείνη η κοκερίνα μου έβγαλε τρεις μπεκάτσες. Τη μία την έχασα, η δεύτερη, πετάχτηκε και έκανε βουτιά πίσω από ένα παρτέρι, την τρίτη όμως την πήρα.
Τη μέρα εκείνη η κοκερίνα μου έβγαλε τρεις μπεκάτσες. Τη μία την έχασα, η δεύτερη, πετάχτηκε και έκανε βουτιά πίσω από ένα παρτέρι, την τρίτη όμως την πήρα.

Πρώτη τουφεκιά...
Ξεκινάμε και η σκύλα ψάχνει μπροστά μου σε απόσταση 15 με 25 μέτρα. Σε αυτήν την απόσταση δεν χρειάζεται κουδούνι. Ακούω ακόμη και το πάτημά της. Το πέρασμα στα κλαριά, το πλατσούρισμα στο νερό και στο ποτάμι. Χώνεται στις βατιόνες. Τα κοτσύφια πετάγονται τρομαγμένα σε αντίθετη κατεύθυνση από μένα. Προφανώς με έχουν καταλάβει. Η πρώτη τουφεκιά πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένη για να πέσει έστω και μία τσίχλα, ένας κότσυφας. Και αυτό, γιατί μετά την τουφεκιά θα σκορπίσουν. Πολλές φορές από τις τουφεκιές «ξεκολλάνε» πουλιά από το απέναντι ντυμένο και έρχονται καταπάνω μας. Θέλει γρήγορο γέμισμα και μετά θα ψάξουμε να βρούμε το πουλί. Καμιά φορά πρέπει να κοιτάμε και ψηλά γιατί προγκάνε φάσσες ή ακόμα και παπιά από το ποτάμι και μάλιστα σε κοντινές αποστάσεις. Μέχρι τα 25 μέτρα και η φάσσα αλλά και το παπί πέφτουνε κεραυνοβολημένα. Ακόμα και με εννιάρι! Με τους κύκλους που κάνει το κόκερ, πολλές φορές μου στέλνει τσίχλες και κοτσύφια. Το περπάτημά μου είναι ήρεμο, αργό, προσπαθώ να μην κάνω θόρυβο και κάθε λίγο σταματάω και είμαι σε ετοιμότητα.

Τη μέρα εκείνη η κοκερίνα μου έβγαλε τρεις μπεκάτσες. Τη μία την έχασα γιατί δεν πίστεψα το σκυλί μου. Η δεύτερη, πετάχτηκε και έκανε βουτιά πίσω από ένα παρτέρι, μαγκιά της. Η τουφεκιά πέρασε από πάνω της. Την τρίτη όμως την πήρα όταν η σκύλα πήρε ντορό και άρχισε να «κόβεται». Το κορμί της λυγιέται και η κοντή ουρά κοντεύει να ξεκολλήσει. Η μπεκάτσα κοταρίζει. Η σκύλα ακολουθεί, βρίσκει τον ντορό και συνεχίζει όλο και πιο έντονα. Σε μια στιγμή σηκώνει τη μύτη. Μυρίζει στον αέρα σαν σέτερ! Εντοπίζει την μπεκάτσα. Ενα σταμάτημα, ένας δισταγμός και μουντάρει. Τρίτη και φαρμακερή. Μια ωραία μπεκάτσα πολύ μεγάλη, με λίγο πιο ανοιχτό χρώμα στο στήθος, είναι στα χέρια μου. Την είχε πάρει μόνο ένα σκάγι στο κεφάλι. Παραλίγο να χάσω το πουλί. Αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται σε όλα τα κυνήγια μετά δύο-τρεις απανωτές αποτυχίες. Και στην τσίχλα και στην μπεκάτσα.

Αυτά τα μοναχικά κυνήγια με ηρεμούν. Μετράω τις δυνάμεις μου και δοκιμάζω τα αντανακλαστικά μου. Πολλές φορές κάνω πειραματισμούς.
Αυτά τα μοναχικά κυνήγια με ηρεμούν. Μετράω τις δυνάμεις μου και δοκιμάζω τα αντανακλαστικά μου. Πολλές φορές κάνω πειραματισμούς.

Αυτά τα μοναχικά κυνήγια με ηρεμούν. Μετράω τις δυνάμεις μου και δοκιμάζω τα αντανακλαστικά μου. Πολλές φορές κάνω πειραματισμούς. Μου δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσω φυσίγγια, τσοκ και όπλα. Ακόμα είναι μια καλή ευκαιρία για τον κυνηγό να διορθώσει λάθη του σκύλου του. Απόρτ, έρευνα, επαφή, υπακοή κλπ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είμαι μόνος μου στο δάσος απέναντι σε θηράματα που ξέρουν καλά να κρύβονται, να διαφεύγουν με πολλά τερτίπια και να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Είναι πιο δύσκολο το κυνήγι της τσίχλας όταν δεν γίνεται από πολλούς κυνηγούς. Αξίζει όμως τον κόπο.

Απολογισμός, έξι κοτσύφια, δύο τσίχλες και μία μπεκάτσα σε ένα κυνήγι δύο ωρών. Εριξα είκοσι φυσίγγια, σε ένα ωραίο κυνήγι που τελείωσε με επιτυχία. Από αύριο... επιστρέφω στις μπεκάτσες...

Μπάμπης Γκαβάς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μπάμπης Γκαβάς

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ