ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τρεις τρόποι για τη φάσσα

Η φάσσα έχει την ιδιότητα να εμφανίζεται απρόβλεπτα και συνήθως όταν είσαι πνιγμένος στη δουλειά. Ετσι ήταν όταν έπεσε το τηλέφωνο: «Τρέχα, πέσανε φάσσες στο Κριεκούκι».

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 11:50, 31/10/2009

Δύο βήματα από την Αθήνα και σε πεδινό τόπο, μου φάνηκε παράξενο, αλλά πήγα. Και το καρτέρι που με τοποθέτησαν ήταν δύο βήματα από έναν χωματόδρομο που περνούσαν πολλά τρακτέρ και αγροτικά, στο τέλος μιας σειράς από λεύκες. «Κυνήγι φάσσας στην Ομόνοια» σκέφτηκα, αλλά δεν είπα τίποτα, όντας φιλοξενούμενος. Γέμισα το δίκαννο με Remington με 6άρια 35,5 γραμμάρια και περίμενα, χαζεύοντας τα γύρω χωράφια. Η πρώτη φάσσα πέρασε ξυστά από τις λεύκες σαν σφαίρα και, πριν προλάβω να επωμίσω, την ακολούθησαν... τέσσερα πουλιά. Ούτε οι υπόλοιποι της παρέας πρόλαβαν.

Με την αδρεναλίνη στο φουλ ετοιμάστηκα. Το πέρασμα ήταν σύντομο και μικρό σε αριθμό πουλιών. Προφανώς ήταν ένα μικρό τοπικό κοπάδι. Και οι τουφεκιές ήταν απότομες καθώς οι φάσσες εμφανίζονταν ξαφνικά πάνω από τις λεύκες, με πορεία αριστερά προς δεξιά. Ηταν μια καθαρή περίπτωση εφαρμογής της σκόπευσης τύπου Churchil, όπου το στόμιο ακολουθεί γρήγορα τον στόχο και όταν είναι πάνω του πιέζεται η σκανδάλη, ενώ το όπλο συνεχίζει την κίνησή του.

Σε μικρές αποστάσεις -και το ύψος μια λεύκας είναι το πολύ 17 με 18 μέτρα- η μέθοδος Churchill είναι αποτελεσματική. Ομως δεν είναι πανάκεια σε όλες τις αποστάσεις, όπως υποστήριζε ο Churchill. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις χρειάζεται πιο μεθοδικός τρόπος υπολογισμού της προσκόπευσης. Αυτό έχει αποδειχθεί σε πειράματα των Αμερικανών με φωτογράφηση από κάμερα που εφαρμόζει στα γυαλιά του σκοπευτή!

Εναλλαγές
Τα πειράματα έδειξαν ότι πέρα από τα 25 μέτρα, η μέθοδος σκόπευσης του Churchil πάσχει! Θυμίζω ότι η μέθοδος λέει ότι το στόμιο ακολουθεί τον στόχο και η σκανδάλη πιέζεται όταν το σκόπευτρο είναι πάνω του, οπότε η κεκτημένη ταχύτητα θα δώσει αυτόματα την προσκόπευση.

Σε κυνήγια φάσσας στα υψώματα της Αχαϊας, τα βουνά που βλέπουν φάτσα τη Ναυπακτία, οι φάσσες έρχονται με χίλια και είναι ορατές από αρκετά μακριά. Εκεί έκαψα πολλά (ακριβά) φυσίγγια για να καταλάβω

ότι η προσκόπευση σε αυτά τα πουλιά πρέπει να υπολογιστεί αλλιώς, γιατί η «αυτόματη» προσκόπευση του Churchill...δεν «δουλεύει».

Η βολή με την προϋπολογισμένη προσκόπευση μπορεί να αρχίσει ακολουθώντας τον στόχο, και προσπερνώντας τον, ώστε να δημιουργηθεί προσκόπευση πριν από τη βολή. Η άλλη μέθοδος είναι να τοποθετηθεί το στόμιο μπροστά από τον στόχο από την αρχή της επώμισης και να διατηρηθεί η προσκόπευση.

Βασικό συστατικό και στις δύο μεθόδους είναι... το στόμιο της κάννης ή τα στόμια αν είναι δίκαννο. Αρχίζοντας πίσω από τον στόχο, έχουμε το πλεονέκτημα της αυτόματης εύρευσης της γραμμής του θηράματος. Ταυτόχρονα έχουμε μια αυτόματη αναγνώριση της ταχύτητας του στόχου, κάτι που στη φάσσα είναι πολύ χρήσιμο διότι το μέγεθός της και το αργό φτερούγισμα κρύβουν τη μεγάλη ταχύτητα του πουλιού. Και βέβαια δεν ρίχνουμε στο μπουλούκι, αλλά επιλέγουμε μόνο ένα πουλί που το σκοπεύουμε αγνοώντας τα υπόλοιπα. Αν αφήσουμε το βλέμμα μας να δει και τα υπόλοιπα πουλιά, χάνουμε χρόνο και μάλλον θα χάσουμε και αυτό το ένα!

Η προσκόπευση
Και ιδού το ερώτημα: πόση προσκόπευση θέλει μια φάσσα που τρέχει με 100 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή 28 μέτρα το δευτερόλεπτο; Δεν υπάρχει συνταγή, διότι πολλά εξαρτώνται από τον χρόνο αντίδρασης του κυνηγού. Προσωπικά υπολογίζω ότι στις επιτυχείς βολές ήμουν ενάμισι τουφέκι μπροστά, όταν η φάσσα ήταν στα 35 μέτρα. Και πάντα κάνω συνειδητή προσπάθεια να κρατώ την κίνηση του όπλου μετά τη βολή.

Η μέθοδος με την τοποθέτηση του στομίου μπροστά από τον στόχο, χωρίς παρακολούθηση και άλλες καθυστερήσεις, είναι χρήσιμη μέθοδος όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες, και αυτό σημαίνει από 35 έως 45 μέτρα. Η μέθοδος αυτή δίνει μια αίσθηση σιγουριάς σε κυνηγούς που δεν έχουν εξασκηθεί σε σκοπευτήρια, και δεν έχουν πειραματιστεί με διάφορες γωνίες και πορείες στόχων.

Και πάλι αξίζει να τονιστεί ότι η σκόπευση με το λειόκαννο αρχίζει με την επώμιση, ενώ είναι ζωτικής σημασίας το κράτημα που φέρνει τα στόμια των καννών στο οπτικό πεδίο. Με τα στόμια στο οπτικό πεδίο, το όπλο μπαίνει πάνω στον στόχο ή μπροστά του, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η επώμιση. Είναι ο πιο καλός τρόπος εξοικονόμησης χρόνου στην επώμιση.

Και μια προσωπική παρατήρηση: στην εφαρμογή της τρίτης μεθόδου, με την προϋπολογισμένη προσκόπευση, φαίνεται ότι η προσκόπευση που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη από ό,τι στη μέθοδο που αρχίζει με την παρακολούθηση του στόχου. Μια πιθανότητα είναι ότι η μέθοδος δεν αφήνει το όπλο να αποκτήσει αδράνεια, καθώς προσπερνά τον στόχο λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Η εκτίμησή μου είναι ότι με αυτή τη μέθοδο πρέπει να αυξηθεί η προσκόπευση κατά ένα τέταρτο.

Μια άλλη προσωπική παρατήρηση αφορά το τσοκάρισμα. Με τριάντα πέντε γραμμάρια σκάγια νούμερο 6 ή 5, το μισό τσοκ έχει δώσει τις περισσότερες επιτυχείς βολές στη φάσσα. Προφανώς το άνοιγμα του μισού ισορροπείται ικανοποιητικά με τη γόμωση και τη σκοπευτική μου επάρκεια. Γομώσεις πάνω από 36 γραμμάρια είναι οδυνηρές στον ώμο, ενώ αν πέσουν κάτω από 34 γραμμάρια, δίνουν την εντύπωση ότι δεν είναι αρκετές σε ελληνικά κυνήγια φάσσας.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Καθώς πλησιάζουν οι φάσσες, αφήστε το κοπάδι να περάσει από πάνω σας, χωρίς να αποκαλυφθείτε. Οταν το κοπάδι αρχίζει να σας προσπερνάει και το κέντρο του είναι από πάνω σας, τότε δεν μπορεί ν αλλάξει πορεία μετά την πρώτη βολή.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΔΕΡΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ