ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καταλυτική προσφορά, αν...

Κύρια ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
  • 18/3

Εμφανής είναι η αλλαγή της οδού Μητροπόλεως μετά την ολοκλήρωση -ύστερα από εργασίες επταετούς διάρκειας- του έργου της αποκατάστασης και συντήρησης του Μητροπολιτικού Ναού. Το εμβληματικό κτίριο, χτυπημένο από τους σεισμούς του 1981 και του 1999, παρέμενε έως το 2016 αθέατο, επιτείνοντας την καταθλιπτική όψη της πρωτεύουσας. Σήμερα το μνημείο, υποδειγματικά αποκατεστημένο, με τα βυζαντινά και τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά του αναδεδειγμένα, κοσμεί την Αθήνα, ενώ προσελκύει -για πρώτη φορά- μεγάλο αριθμό τουριστών, στα πρότυπα των Μητροπόλεων των λοιπών ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στη λειτουργία των Χαιρετισμών στον πλήρως αποκατεστημένο ναό της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην οδό Αιόλου. Το 1862, που εγκαινιάστηκε η Μητρόπολη, ξεκίνησε η ανέγερση της Χρυσοσπηλιώτισσας, από τους ιστορικότερους ναούς της πόλης -διώροφος με δύο καμπαναριά, χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής.

Λίγα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, ξεκίνησε το 1870 να οικοδομείται ο Αγιος Κωνσταντίνος σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Πληγωμένος κι αυτός ο ναός από τους σεισμούς του 1981 και του 1999, ανέμενε την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, το 2011, προκειμένου να ανακτήσει τη λαμπρότητα που είχε το 1905. Με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασής του, στις αρχές του 2015, συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας της πόλης.

Στα έργα αποκατάστασης και απόδοσης στην Αθήνα των τριών ναών, άμεση και καίρια υπήρξε η εμπλοκή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ήταν φορέας υλοποίησης των έργων στη Χρυσοσπηλιώτισσα και τον Αγιο Κωνσταντίνο, ενώ επέβλεψε το έργο της Μητρόπολης. Η προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας -αρχαιολόγων, μηχανικών, συντηρητών, εργατοτεχνιτών, φυλάκων- στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της Αθήνας υπήρξε και πάλι καθοριστική. Θα μπορούσε να είναι καταλυτική, αν τη διετία 2015-2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες έχαιραν του ενδιαφέροντος, της υποστήριξης, του συντονισμού των πολιτικών τους προϊσταμένων. Σήμερα την πρωτεύουσα θα κοσμούσαν τα κτίρια του Ακροπόλ, του Λοβέρδου-Τσίλλερ, του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, της Εθνικής Πινακοθήκης, αποκατεστημένα και λειτουργικά. Αν...