ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λόγος περί μουσείων...

Κύρια ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
  • 14/4

Την περίοδο 2010-2014 το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, σχεδίασε και υλοποίησε με πόρους της ΕΕ ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των αρχαιολογικών μουσείων της Μεγαλονήσου. Μέσω των μουσείων και των έργων ανάδειξης δεκάδων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του νησιού επετεύχθησαν η τόνωση και η ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κρήτης, που αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Μουσείο Ηρακλείου εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο 2014 από τον τότε πρωθυπουργό και τον Κινέζο ομόλογό του. Με την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στη Μεσαρά υλοποιείται η εξαγγελία των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή. Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε. Αντίστοιχα εκτελέστηκε η ανακαίνιση και επέκταση του μουσείου στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Τον Ιούνιο 2016 εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μουσείο της Ελεύθερνας, ενώ παραδόθηκε στο κοινό η προσωρινή έκθεση αρχαιοτήτων στο αποκατεστημένο κτίριο του Αγίου Φραγκίσκου στην πόλη του Ρεθύμνου. Καθώς τα μουσεία αυτά δίνουν έμφαση στον αρχαίο κόσμο, η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης από τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους έως τον 20ό αιώνα επιτελείται από το μη δημόσιο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Ιδρύθηκε στο Ηράκλειο, το 1953, από επιφανή στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας -Αλεξίου, Πλάτωνα, Μπορμπουδάκη- και της κρητικής διανόησης - Παρλαμά, Καλοκαιρινό κ.ά. Οι συλλογές του οφείλονται σε περισυλλογές, δωρεές, αγορές και παρακαταθήκη αντικειμένων από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα μουσείο καταξιωμένο, αύταρκες, φιλικό και διδακτικό στον επισκέπτη, χάρη στον σύγχρονο τρόπο έκθεσής του. Ενα μουσείο που αξιοποιεί απολύτως ευρωπαϊκούς πόρους, που δεν λαμβάνει ούτε ζητά κρατική επιχορήγηση. Σήμερα το Ιστορικό Μουσείο φαίνεται να απειλείται από τους έχοντες την ευθύνη οργάνωσης των αρχαιολογικών μουσείων της Κρήτης.

Με αφορμή τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες ζητούν τη μη ανανέωση της παρακαταθήκης, λες και δεν υπάρχουν χιλιάδες αρχαιότητες στις προθήκες και στις αποθήκες τους. Το μέλλον του Ιστορικού Μουσείου εξαρτάται από το υπουργείο Πολιτισμού. Η πολιτική ηγεσία του θα συναινέσει στην απαξίωσή του, προσκολλημένη στις περί κρατισμού ιδεοληψίες της και στην εξυπηρέτηση συντεχνιακών αιτημάτων, ή θα του επιτρέψει να συνεχίσει την ανοδική πορεία του;