ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΡΙΤΗ
25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 9°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΣΑΚ ΜΠΕΡΙ: 1926-2017

Εφυγε στα 90 του χρόνια ο «πατέρας» του ροκ εν ρολ

«Αν προσπαθούσες να δώσεις ένα διαφορετικό όνομα στο ροκ εν ρολ, θα μπορούσες να το ονομάσεις Τσακ Μπέρι» είχε πει κάποτε ο Τζον Λένον. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 20/3 , ενημερώθηκε
Οι μεγάλες επιτυχίες του, μεταξύ των οποίων τα κομμάτια «Johnny B. Goode», «Roll Over Beethoven», «Sweet Little Sixteen», ήταν βασικά «μαθήματα» για ένα νέο καλλιτέχνη
Οι μεγάλες επιτυχίες του, μεταξύ των οποίων τα κομμάτια «Johnny B. Goode», «Roll Over Beethoven», «Sweet Little Sixteen», ήταν βασικά «μαθήματα» για ένα νέο καλλιτέχνη

Και με την παραπάνω εκτίμηση φαίνεται πως συμφωνούν απόλυτα όλα τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής καθώς η καλλιτεχνική φυσιογνωμία του Τσακ Μπέρι, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου στα 90 του χρόνια, αποτέλεσε για πολλούς το πρότυπο πάνω στo οποία στήριξαν τη δική τους μεγάλη καριέρα.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το όνομά του συνοδευόταν από τον βαρύ τίτλο «πατέρας του ροκ εν ρολ». Γιατί μπορεί ο Ελβις Πρίσλεϊ να ήταν ο λαμπερός «βασιλιάς» του είδους, ο Τσακ Μπέρι όμως ήταν εκείνος που, με το παίξιμό του, τους στίχους, τη μουσική, την ερμηνεία και τη σκηνική του παρουσία, έβαλε τις βάσεις για την εξέλιξη της ροκ μουσικής και την έκανε δημοφιλή στους κόλπους του νεανικού κοινού, ανεξαρτήτως χρώματος, σε μια εποχή που οι φυλετικές διακρίσεις βρίσκονταν στο ζενίθ τους.

Από την άλλη πλευρά ήταν εκείνος που ενέπνευσε και μπόλιασε μουσικά κάποιους από τους σημαντικότερους μετέπειτα καλλιτέχνες της ιστορίας της μουσικής, μεταξύ των οποίων οι Μπιτλς, οι Rolling Stones, οι Beach Boys, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Ερικ Κλάπτον, ο Ντέιβιντ Μπάουϊ, οι Sex Pistols κ.ά. Γι’ αυτό και πολλοί διάσημοι «μαθητές» του κατέκλυσαν, τις τελευταίες ώρες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μηνύματα αγάπης και ευγνωμοσύνης.

Οι μεγάλες επιτυχίες του, μεταξύ των οποίων τα κλασικά κομμάτια «Johnny B. Goode», «Roll Over Beethoven» και «Sweet Little Sixteen», αποτέλεσαν τα βασικά «μαθήματα» που όφειλε οπωσδήποτε να μελετήσει βαθιά όποιος νέος καλλιτέχνης φιλοδοξούσε να περάσει τις «εξετάσεις» του ροκ εν ρολ.

Η καταξίωση
Οι πολλές και σημαντικές διακρίσεις που έλαβε λοιπόν τού άξιζαν και με το παραπάνω. Πρώτη και καλύτερη η ένταξη του ονόματός του στο θρυλικό Rock and Roll Hall of Fame για να ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του αλλά το ταξίδι του «Johnny B. Goode» στο διάστημα με τα διαστημόπλοια Voyager.

Οσοι τον γνώρισαν από κοντά ήξεραν πως είναι ένας άνθρωπος δύσκολος, με αρκετές ιδιορρυθμίες. Ούτε αυτές οι ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του όμως ούτε καν οι δικαστικές του περιπέτειες κατάφεραν να «κλέψουν» κάτι από τη μεγαλοσύνη του ταλέντου του και της προσφοράς του στη μουσική.

Αναστασία Κουκά