ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΡΙΤΗ
27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Μαέστρος ορχήστρας από τα 18 του!

Eπιασε μπαγκέτα και διηύθυνε συμφωνική ορχήστρα μόλις στα 18 του χρόνια. Σήμερα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας (ΣΟΝΕ), που αποτελεί δικό του δημιούργημα, γνωρίζει πρωτοφανή απήχηση

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 1/8/2014

Ο Θεσσαλονικιός μουσικός και μαέστρος, Βαγγέλης Αραμπατζής, γιος του τενόρου και καθηγητή φωνητικής Σάκη Αραμπατζή, δεν μπορούσε παρά να αγαπήσει τη μουσική. Σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, το 2011 και ενώ είχε ολοκληρώσει τις βασικές σπουδές του οραματίστηκε μια συμφωνική ορχήστρα νέων και απηύθυνε πρόσκληση μέσω των social media. Μέσα σε 2 εβδομάδες δέχτηκε 80 βιογραφικά από όλη τη χώρα και παρότι πολλοί γονείς ήταν επιφυλακτικοί στην αρχή, δέχτηκαν να ενταχθούν τα παιδιά τους στην ορχήστρα. Σήμερα η ΣΟΝΕ αριθμεί 120 άτομα, ηλικίας 8-26 χρόνων, ενώ 45 μέλη έχει και η Παιδική Χορωδία της ορχήστρας.

Με εμφανίσεις σε όλη τη χώρα και κυρίως σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, η ΣΟΝΕ διατηρεί την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και τα μέλη της κάνουν πρόβες σε αίθουσες εκδηλώσεων ιερών ναών και δημοτικών διαμερισμάτων.

«Αν και δεν είμαστε επαγγελματίες, οι εμφανίσεις μας είναι άψογες. Eχουμε επαγγελματική δομή και συνέπεια και τα μέλη μας είναι πάντα πολύ καλά διαβασμένα», λέει ο νεαρός μουσικός, που εξακολουθεί να είναι μαέστρος της ορχήστρας.

Εκτός από τις εμφανίσεις και τις συνεχείς πρόβες, οι μουσικοί της ΣΟΝΕ παρακολουθούν σεμινάρια από κορυφαίους των οργάνων -φέτος θα δώσει master class ο Λεωνίδας Καβάκος-, δέχονται συμβουλές, αλλά και παρατηρήσεις από σολίστες και επαγγελματίες που προσφέρονται να βοηθήσουν αφιλοκερδώς. Αλλά και ο ίδιος ο μαέστρος φροντίζει να ενημερώνεται συνεχώς και να μελετά νέες παρτιτούρες, ενώ, παρότι σύντομα θα αναχωρήσει για τη Ρώμη όπου θα συνεχίσει σε ανώτατο επίπεδο τις σπουδές του στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia, θα κρατήσει για τον εαυτό του την πρώτη θέση στο πόντιουμ, με την μπαγκέτα στο χέρι.

«Πιστεύω ότι κάθε χρόνο η ΣΟΝΕ θα γίνεται όλο και πιο γνωστή. Χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς εξαρτήσεις από πουθενά, με μόνο εφόδιο την αγάπη των παιδιών για τη μουσική, θα καθιερωθεί στον ελληνικό μουσικό χώρο και -γιατί όχι;- θα βγει και παραέξω», λέει με το πάθος του νέου ο μαέστρος.

Μεγάλωσε με τη μουσική

Ο Βαγγέλης Αραμπατζής γεννήθηκε το 1993 στη Θεσσαλονίκη και από πολύ μικρός ασχολείται με τη μουσική, φοιτώντας σε μουσικές σχολές και ωδεία. Το 2007, σε ηλικία 14 χρόνων, υπήρξε πρωταγωνιστής της παιδικής όπερας «Χένσελ & Γκρέτελ», ενώ είναι αριστούχος των πτυχίων ωδικής, ενόργανης αρμονίας, αντίστιξης, βυζαντινής μουσικής, πιάνου, μονωδίας. Eχει επίσης δίπλωμα Διεύθυνσης Χορωδίας και Δίπλωμα Σύνθεσης και όπως λέει «δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο από το να ασχολούμαι με τη μουσική και να διευθύνω τη ΣΟΝΕ σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα».

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ