ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

«Το χτύπημα των τσαρουχιών ξύπνησε τον δράκο...»

Ενα παραδοσιακό παιχνιδοτράγουδο για μικρούς και μεγάλους, με τίτλο «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια», παρουσιάζει η Μαρίζα Κωχ 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:01, 9/7/2011
«Είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0 έως 100 ετών που έχουν τη διάθεση να...παραμυθιαστούν», δηλώνει η Μαρίζα Κωχ για «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια»
«Είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0 έως 100 ετών που έχουν τη διάθεση να...παραμυθιαστούν», δηλώνει η Μαρίζα Κωχ για «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια»

«Το Μουσείο Μπενάκη εμπιστεύεται στα παιδιά την πιο σπάνια συλλογή παιδικών παραδοσιακών τραγουδιών. Βρίσκονται στα κουδούνια που είναι στερεωμένα επάνω στο βελούδινο πάπλωμα, που θα βρείτε διπλωμένο μέσα στο πακέτο που σας στέλνουμε.

Τις μελωδίες των τραγουδιών έκρυψαν μέσα στα κουδούνια οι μουσικοί του περασμένου αιώνα για να μην ξεχαστούν. Αυτό το βελούδινο πάπλωμα κινδύνεψε να χαθεί για πάντα και μαζί με αυτό και τα τραγούδια που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών του.

Ηταν μια κρύα νύχτα του χειμώνα, όταν ο δράκος που ζει κρυμμένος στο πηγάδι της αυλής του Μουσείου μας βγήκε όπως το είχε συνήθειο. Την προσοχή του τράβηξε το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια, που κρεμόταν σε έναν τοίχο του Μουσείου. Το άρπαξε, το έσυρε έξω έως τα χείλη του πηγαδιού και σκεπάστηκε με αυτό. Ο ήχος των κουδουνιών τού χάρισε τον πιο γλυκό ύπνο. Τα ξημερώματα, όταν άλλαζε η φρουρά των τσολιάδων στον Αγνωστο Στρατιώτη, το βροντερό χτύπημα των τσαρουχιών τους ξύπνησε τον δράκο και αυτός μουγκρίζοντας...».

Τη συναρπαστική συνέχεια και το φινάλε αυτού του παραμυθιού θα τα μάθουν όσοι βρεθούν το βράδυ της Τρίτης στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Εκεί, η Μαρίζα Κωχ μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της, μικρούς και μεγάλους, θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά στην Αθήνα, τη μουσική παράσταση με τίτλο «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια».

Κάθε κουδούνι του μαγικού αυτού παπλώματος κρύβει μέσα του κι ένα διαφορετικό παραδοσιακό παιχνιδοτράγουδο, που γοητεύει τους μικρούς και ανασύρει δεκάδες συγκινητικές μνήμες στους μεγάλους.

«Είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0 έως 100 ετών που έχουν τη διάθεση να...παραμυθιαστούν», μας είπε με νόημα η Μαρίζα Κωχ και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι αυτοί που δεν... "ψήνονται" εύκολα είναι οι έφηβοι, αλλά είμαι σίγουρη πως αν έρθουν στην παράσταση θα "ψηθούν"».

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από την πρεμιέρα της παράστασης, που έγινε πρόσφατα στη συμπρωτεύουσα: «Είχε τεράστια αποδοχή. Ολοι γίναμε μια μεγάλη παρέα, τραγουδούσαμε με ένα στόμα. Τα παιδιά γελούσαν και οι παππούδες με τις γιαγιάδες δάκρυζαν...».

Ολο αυτό το εγχείρημα έχει έναν βασικό στόχο: τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της μουσικής μας παράδοσης, η οποία αποτελεί μια ανεκτίμητη προίκα για μας και τα παιδιά μας. «Οφείλουμε στα παιδιά να τα φέρουμε σε επαφή με όλα αυτά. Πρέπει να σωθεί αυτός ο μουσικός πλούτος. Και δεν μπορεί να σωθεί αν κλειστεί μέσα σ' ένα μουσείο όπου παραμονεύουν πολλοί δράκοι. Μόνο μέσα από τα στόματα των παιδιών μπορούν να διατηρηθούν αυτά τα τραγούδια» υπογραμμίζει η Μαρίζα Κωχ.

Η παράσταση αυτή είναι μια παραγωγή του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης & Λόγου που δημιουργήθηκε από τη Μαρίζα Κωχ στις αρχές του 2000.

Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τα οποία ασκούνται στη συνειδητή ακρόαση του ήχου, τη λογοπεδική, τη σωστή άρθρωση του λόγου, τη μουσικοθεατρική κίνηση και έκφραση. Ιδιαίτερη δε έμφαση δίνεται στην επαφή των παιδιών με το παραδοσιακό τραγούδι.

«Μέσα από το Κέντρο αυτό κατάφερα να πραγματοποιήσω ένα μεγάλο μου όνειρο, να γίνω δηλαδή εκτός από τραγουδίστρια και δασκάλα» εξομολογείται η Μαρίζα Κωχ.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ